Майже 1000 вибухів, більше 30 ракет, понад 10 бомб: як росіяни обстрілювали прикордоння Чернігівщини у квітні 2023 року

Майже 1000 вибухів, більше 30 ракет, понад 10 бомб: як росіяни обстрілювали прикордоння Чернігівщини у квітні 2023 року

Майже 1000 вибухів, більше 30 ракет, понад 10 бомб: як росіяни обстрілювали прикордоння Чернігівщини у квітні 2023 року
. ФОТО: Gettyimages (Ілюстративне)

Майже тисяча вибухів. Більше 30 ракет, 12 авіабомб. Більше 30 будинків пошкоджені, майже стільки ж – одиниць сільгосптехніки. Це – результат російських обстрілів протягом квітня 2023 року згідно з даними, які Суспільному надали в департаменті цивільного захисту Чернігівської ОДА. Суспільне проаналізувало, з якої зброї гатили росіяни, коли почали обстрілювати Чернігівщину керованими авіабомбами, скільки людей загинули й були травмовані, та які руйнування принесли обстріли.

Всього обстрілів та вибухів

Протягом квітня прикордонники зафіксували 141 обстріл прикордоння. Це 990 вибухів. Згідно з даними, кількість обстрілів зростає. Наприклад, з 10 по 16 квітня було 67 вибухів, а протягом останнього тижня – більш ніж півтисячі.

Авіаудари та БпЛА

Усього за місяць росіяни 20 разів залучали авіацію для обстрілів прикордонних сіл. Це були літаки СУ-35 та вертольоти.

Так, росіяни випустили чотири ракети Х-59, дві ракети повітря-земля та 25 некерованих авіаційних ракет. Також – дві авіаційні бомби ФАБ-500.

З 10 квітня Чернігівщину почали обстрілювати керованими авіабомбами. Всього таких нарахували десять, і половина з них – протягом останнього тижня місяця.

19 гранат ВОГ скинув ворог на територію прикордонних сіл, 16 з них – протягом першого тижня місяця.

Міномети й артилерія

З міномета калібру 120 мм військові зафіксували 397 вибухів, і, з огляду на останні три тижні, спостерігаємо, що інтенсивність саме таких обстрілів зростає. До того ж, саме зі 120-го міномета росіяни обстрілювали прикордоння найчастіше. З міномета 82-го калібру – 79 вибухів.

Зі ствольної артилерії різних калібрів було 309 приходів, з автоматичних гранатометів калібру 30 мм – 59, з реактивної артилерії – 41, з гармати 30 мм – шість вибухів.

Загиблі й травмовані

Внаслідок цих обстрілів загинули шість людей. Поранених і травмованих – 12.

Знищені й пошкоджені будинки, школи та підприємства

Два приватних будинки повністю знищені, ще 30 пошкоджені внаслідок обстрілів та пожеж, які ті спричинили. Разом з цими будинками постраждали й господарські будівлі, сараї та господарське приладдя.

Також пошкоджені будівлі фельдшерсько-акушерського пункту, пожежного депо, магазину, приміщення ферми дитячого садка й школи, ангари для техніки й зерна та будівлі на території ферми.

Протягом квітня неодноразово обстрілювався міст через річку Судость, що з’єднує прикордонне село Мурав’ї з Грем’ячем. Врешті, його зруйнували повністю.

Пошкоджень зазнали й підприємства: Ірванцівський торфозавод ДП "Чернігівторф", ПрАТ "Семенівка Райагрохім", ДП "Семенівське лісове господарство".

Пошкоджені автомобілі та техніка

Один автомобіль знищений внаслідок обстрілів, пошкоджені три транспортних засоби та 27 одиниць сільгосптехніки.

Читайте також

"Не корову в мене забрав Путін – ... він забрав матір". Жителька Чернігівщини розповіла, як загинула її мати

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок