У Чернівцях тендер на купівлю нових тролейбусів планують оголосити в червні: які умови кредиту

У Чернівцях тендер на купівлю нових тролейбусів планують оголосити в червні: які умови кредиту

У Чернівцях тендер на купівлю нових тролейбусів планують оголосити в червні: які умови кредиту
. Фото: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

У червні міськрада Чернівців планує оголосити тендер на купівлю нових тролейбусів. Це зроблять за кредитні гроші Європейського інвестиційного банку. Також готують документи для оголошення тендеру на будівництво тролейбусної лінії до Калинівського ринку.

Про це у коментарі Суспільному розповів заступник міського голови Євгеній Маховіков.

Як голосували депутати

Рішення про купівлю тролейбусів та будівництво нової лінії спочатку розглядали на сесії 27 квітня – тоді для його прийняття не вистачило голосів. "За" проголосували 18 депутатів: це всі присутні депутати від фракцій "Єдина альтернатива", "Європейська солідарність", а також частина депутатів від "Слуги народу" та "Пропозиції".

Семеро депутатів не проголосували – це всі депутати від фракцій "Народний контроль" та "Рідне місто", які були присутні на сесії. Також по одному депутату від фракцій "Пропозиція" та "Команда Михайлішина".

Читати також: Будівництво тролейбусної лінії та купівля тролейбусів: чому депутати Чернівців не підтримали рішення та які наслідки

Тоді у коментарі Суспільному депутатка міськради від "Народного контролю" Яна Брус розповіла, що фракція не голосувала, бо вважає, що в умовах війни такі довгострокові кредити брати ризиковано.

На продовженні сесії 4 травня депутати підтримали обидва рішення з першого разу – 26 депутатів "За", ще 5 не голосували – це усі присутні депутати з фракції "Рідне місто" та "Команда Михайлішина", а також Оксана Зубжицька з фракції "Слуга Народу".

У коментарі Суспільному депутатка Оксана Зубжицька пояснила, що не голосувала, бо не отримала інформації, який відсоток місто переплачуватиме за кредитом, а також які саме тролейбуси куплять.

"Місту дуже потрібні тролейбуси, але хочу впевнитися, що ми придбаємо саме якісний транспорт й за потреби до нього потім гарантовано можна буде купити запчастини. Щоб ми не купили тролейбуси, а вони через пів року чи рік почали ламатися. Також вважаю, що спочатку варто придбати третину тролейбусів й покористуватися ними певний час, потім докупити решту, а не всі одразу", – розповіла Зубжицька.

За її словами, варто розглянути, які тролейбуси купували в інших міста, а також, чи адаптований транспорт, який планують купити, для поїздок місцевістю Чернівців.

У Чернівцях тендер на купівлю нових тролейбусів за кредитні гроші планують оголосити в червні: результати поіменного голосування
Скріншот з протоколу поіменного голосування за будівництво тролейбусної лінії. Джерело: Чернівецька міська рада

У Чернівцях тендер на купівлю нових тролейбусів за кредитні гроші планують оголосити в червні: поіменне голосування
Скріншот з протоколу поіменного голосування за купівлю тролейбусів. Джерело: Чернівецька міська рада

Водночас цього разу рішення підтримали депутати з фракції "Народний контроль". Брус каже, передумала, бо міський департамент транспорту переконав депутатів, що це останнє рішення й грантодавці готові надати місту кредит.

"П'ять років місто матиме "відстрочку" й не платитиме відсотки за кредитом. Можливо, варто ризикнути й спробувати оновити рухомий склад міського транспорту. Це рішення складне й відповідальне, бо ризиків все ще багато, – воно обтяжуватиме місто впродовж наступних 22 років", – каже Брус.

Які умови кредиту та хто повертатиме гроші

Загальна вартість проєкту — до 16,3 мільйона євро. На купівлю тролейбусів витратять приблизно 11,5 мільйона євро, на побудову тролейбусної лінії — приблизно 1,6 мільйона, повідомив раніше у коментарі Суспільному Маховіков.

Нову тролейбусну лінію планують побудувати вулицею Старожучківський шлях до Калинівського ринку та запустити новий маршрут. В обґрунтуванні рішення виконкому йдеться, що це поліпшить екологічну ситуацію в Чернівцях.

У червні планують оголосити тендер на купівлю орієнтовно 50 нових тролейбусів – для цього вже підготували майже всю документацію. Також починають підготовку документів на тендер щодо будівництва тролейбусної лінії.

Відсоткова ставка по кредиту поки невідома. Маховіков каже, це залежатиме від розміру ставки в Європейській міжбанківській ставці на дату вибірки грошей.

"Проведемо тендер, визначимо його переможця й отримувача контракту, тоді будемо звертатися за вибіркою – на цю дату буде визначатися відсоткова ставка", – розповідає Маховіков.

Також на сесії проголосували за протокольне доручення, щоб створити комісію для вивчення документів та обговорення, скільки та які саме тролейбуси потрібно купувати. За словами Маховікова, оголосять міжнародний тендер й взяти участь у ньому зможуть виробники тролейбусів з усього світу.

Повертати кредит буде Чернівецьке тролейбусне управління, у разі потреби підприємство дотуватимуть з бюджету міської ради.

"Виплата кредиту триватиме 22 роки, з яких 5 — пільговий період, коли ми не повертаємо кредит, а будемо платити тільки відсотки", — повідомив Маховіков.

Яка доцільність проєкту

Кандидат економічних наук Богдан Сторощук розповідає, що для розуміння економічної доцільності залучення кредиту, необхідно бачити розрахунки — про протяжність нового маршруту, витрати на електроенергію, середню кількість пасажирів. Таких розрахунків у міській раді не публікували.

"Мають бути чіткі розрахунки, що коштом цього кредиту буде покрашено фінансовий стан тролейбусного управління. Наприклад, буде зменшено енергоспоживання або витрати на обслуговування тролейбусів", — розповів Сторощук.

За словами заступника міського голови Євгенія Маховікова, тролейбусне управління має фінансову спроможність виплатити кредит за понад 20 років. Пояснює це тим, що після підвищення тарифу на проїзд збиток підприємства зменшився, також — переходом на електронний квиток і введенням у штат контролерів.

Раніше Суспільне у відео розповідало, що відомо про кредит:

Що відомо

  • Взяти кредит місто змогло завдяки фінансовій угоді, яку у вересні підписав президент. Окрім Чернівців, ця угода поширюється на 17 міст. Вони зможуть отримати нові електричні автобуси, трамваї, тролейбуси, потяги метрополітену, а також модернізувати трамвайні та тролейбусні лінії.
  • У вересні 2022 року тролейбусне управління підписало договір на постачання п'яти нових тролейбусів українського виробництва. Вартість одного тролейбуса – понад 10,3 мільйона гривень. За всю партію транспорту заплатять 51,5 мільйона гривень.
  • У Чернівцях виконком міськради з 1 жовтня підвищив тариф на проїзд в тролейбусах до 10 гривень за одну поїздку. Учні їздитимуть безкоштовно, студенти сплачуватимуть 5 гривень.
  • Повністю перейти на е-квиток у Чернівцях планували в лютому, згодом перехід відтермінували до 1 березня. На пресконференції 5 квітня міський голова Роман Клічук повідомив, що електронний квиток не запровадили вчасно через затримку в постачанні карток.
  • Коли картки отримає 80-90% пільговиків, тоді зможуть ухвалювати рішення про перехід на електронний квиток у громадському транспорті міста, повідомив Клічук.

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок