"Після смерті мої органи мені нічим не допоможуть, а комусь вони врятують життя" – медсестра з Житомира Альона Медвецька

"Після смерті мої органи мені нічим не допоможуть, а комусь вони врятують життя" – медсестра з Житомира Альона Медвецька

"Після смерті мої органи мені нічим не допоможуть, а комусь вони врятують життя" – медсестра з Житомира Альона Медвецька
. Житомирянка Альона Медвецька написала заяву на посмертну трансплантацію своїх органів. Житомир, 3 травня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Житомирянка Альона Медвецька, яка працює медсестрою, розповіла Суспільному, що наприкінці 2022 року підписала заяву на посмертну трансплантацію своїх органів. Приймаючи це рішення, каже Альона, керувалася тим, що у разі смерті її органи дадуть можливість жити іншим людям.

За словами Альони, обдумувати можливість посмертної трансплантації вона почала ще з дитинства.

"Це буде дуже круто, що частинка мене продовжуватиме жити, тільки вже в іншій людині. Написати заяву було легко. Я з дитинства про це думала, але раніше це не можна було у нас зробити. Мені б дуже хотілося, щоб наші люди до цього дійшли та зрозуміли, що після смерті ці органи нам нічим не допоможуть, а якійсь людині врятують життя", – говорить Альона Медвецька.

"Я написала згоду на посмертну трансплантацію органів", – житомирянка Альона
Альона Медвецька, Житомир, 3 травня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Трансплант-координаторка обласної лікарні Марина Стадник розповіла, що на початок травня 2023 року 190 жителів області потребують трансплантації органів.

"Для мене оптимальний варіант, коли людина за життя приймає рішення, або для неї прийнятно те, що вона хотіла би бути донором після своєї смерті. Людина має право прийняти те рішення, яке вона вважає за потрібне", – каже Марина Стадник.

"Я написала згоду на посмертну трансплантацію органів", – житомирянка Альона
Марина Стадник, Житомир, 3 травня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Зі слів Марини Стадник, заява людини, яка погоджується віддати органи для трансплантації, вноситься в ЄДІСТ – єдину державну інформаційну систему трансплантації, де зберігається в закритому доступі.

"В тому випадку, якщо людина потрапляє в лікувальний заклад, у реанімацію і у неї буде діагностовано смерть мозку, то дані про неї, як потенційного донора внесуться в ЄДІСТ. І тільки тоді ЄДІСТ відкриє вкладку про те, що людина дала згоду або незгоду за її життя", – говорить Марина Стадник.

Операції з трансплантації органів у Житомирській обласній лікарні проводяться з червня 2021 року. Станом на третє травня 2023 вже провели 13 хірургічних втручань з пересадки органів. 20 березня вперше трансплантували нирки, серце і печінку від посмертного донора.

"Найголовніше, що спеціалісти нашої лікарні, у нашому відділенні, в Україні, можуть надавати таку допомогу", – каже завідувач відділення кардіохірургії, трансплантації органів і тканин Анатолій Матвійчук.

"Я написала згоду на посмертну трансплантацію органів", – житомирянка Альона
Анатолій Матвійчук, Житомир, 3 травня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Закон, який дозволяє пересаджувати органи від померлих донорів, діє в Україні з 2018 року.

"Всі ці питання зараз чітко врегулювано, працюють відповідні реєстри, тому певні зловживання вилучення якихось органів і тканин, в принципі не можливі без врахування тих процедур і законодавчого поля, яке прописане законом", – розповідає адвокат Роман Гуртовенко.

"Я написала згоду на посмертну трансплантацію органів", – житомирянка Альона
Роман Гуртовенко, Житомир, 3 травня 2023 року. Фото: Леонід Харшан для Суспільне Житомир

Що відомо

  • У 2021 році лікарі обласної клінічної лікарні ім. О.Ф. Гербачевського розповіли, що у першому півріччі планують провести перші на Житомирщині операції з пересадки нирки і серця.
  • За рік в Житомирі провели чотири операції з родинної трансплантації нирки – як почувають себе пацієнти. Лікарі розповідали, як готують до виписки пацієнтів, які брали участь у першій операції з пересадки нирки.
  • Перша на Житомирщині трансплантація: пацієнт розповів, як проходить процес реабілітації.
  • У Житомирі в обласній лікарні зробили третю за дев'ять місяців операцію з пересадки нирки.
  • Житель Коростеня став посмертним донором серця та нирок. Дев'ятого лютого чоловік потрапив до міської лікарні без свідомості.
  • У Житомирі вперше провели одночасну трансплантацію трьох органів – донором став 31-річний чоловік.
  • Станом на 25 квітня 2023 року 160 жителів Житомирщини потребують пересадки нирки, 20 – печінки та ще сім – пересадки серця.
  • Станом на 25 квітня 2023 року на Житомирщині 190 пацієнтів потребують пересадки органів.

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок