Кліщі небезпечні: як визначити хворобу Лайма та запобігти їй, розповів черкаський медик

Кліщі небезпечні: як визначити хворобу Лайма та запобігти їй, розповів черкаський медик

На Черкащині з початку 2023 року медики зареєстрували 28 випадків інфікування хворобою Лайма. У зв'язку з цим головний санітарний лікар області Володимир Папач розповів, як запобігти хворобі та визначити її.

За словами Володимира Папача, цьогоріч випадків хвороби Лайма фіксують більше, ніж у 2022 році. Медик розповів, як найчастіше заражаються хворобою:

"Зараження людей хворобою Лайма (кліщовий бореліоз, Лайм-бореліоз) відбувається під час відпочинку в лісі, в паркових зонах, найчастіше – під час перебування на дачах та присадибних ділянках. У більшості випадків хвороби Лайма хворі відзначають факт присмоктування кліща або укусу невідомою комахою".

як визначити хворобу лайма
Фото Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Захворювання виникає після укусу або присмоктування кліща, зазначив медик:

"Захворювання супроводжується характерним клінічним проявом – мігруючою еритемою, яка являє собою кільце гіперемованої шкіри з більш блідим центром. У процесі свого розвитку еритема поступово в центрі блідне, зона почервоніння переміщується до периферії, поступово гасне, зливаючись із непошкодженою шкірою. Часто разом з еритемою у людини з’являється гарячка, головний біль, затверділість м’язів шиї, ломота тіла і млявість".

Якщо захворювання не лікувати у ранній стадії, то пізніше уражаються різні органи і системи організму: нервова, серцево-судинна система, опорно-руховий апарат, селезінка та печінка, пояснив фахівець. Чим раніше почати лікування, тим швидше і повністю видужає людина.

Вихідні на природі: як витягнути кліща і що з ним робити — поради черкаського медика

Володимир Папач пояснив, як можна запобігти небезпеці захворювання:

"Найпростішим і надійним засобом профілактики захворювання залишаються заходи, спрямовані проти нападу кліщів: використання ефективних репелентів та застосування засобів індивідуального захисту. Велике значення надається самооглядам та взаємооглядам, які треба здійснювати кожні три-чотири години перебування в лісі та під час виходу з нього. Якщо кліщ устиг проникнути на шкіру людини, йому ще необхідний певний час для відшукування місця присмоктування. Присмоктуванню перешкоджає рухливість м’язів тіла, тому найчастіше кліщі присмоктуються тоді, коли людина перебуває у стані спокою.

Постійне знімання з себе навіть причеплених до тіла кліщів може запобігти зараженню. Не можна допустити, щоб кліщ залишився на тілі людини на ніч, тоді він стає непомітним. Важливо пам’ятати: чим триваліше кліщ перебуває на тілі під час кровосмоктання, тим більше зростає його інфікувальна сила".

Що відомо

На Черкащині упродовж чотирьох місяців 2023 року медики зареєстрували 28 випадків інфікування хворобою Лайма, розповів Суспільному головний санітарний лікар області Володимир Папач. Реєстрація випадків захворювання на хворобу Лайма в області продовжується.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок