Рада офіційно визнала рашизм ідеологією Росії: експерт розповів, що це змінить

Рада офіційно визнала рашизм ідеологією Росії: експерт розповів, що це змінить

Рада офіційно визнала рашизм ідеологією Росії: експерт розповів, що це змінить
. Скрин з відео Associated Press

Верховна Рада України офіційно визнала рашизм державною ідеологією Росії та закликала Організацію Об'єднаних Націй, Європейський Союз, а також уряди демократичних країн підтримати засудження цього політичного режиму. Відповідну заяву 2 травня підтримав 281 народний депутат.

Про те, що змінить офіційне визнання рашизму державною ідеологією РФ в етері Суспільне. Спротив розповів виконавчий директор фонду "Демократичні ініціативи" ім. Ілька Кучеріва Петро Бурковський.

Визнання політичного режиму Путіна рашизмом — це важливий сигнал для суспільства й союзників, зазначив експерт.

"Така політична заява важлива. Сьогодні люди бачили на власні очі, що таке російська окупація, з якою метою прийшли російські війська. Це повторення того, що було на наших землях у 1940 роках під час Другої світової війни, коли українські землі хотіли знищити нацистські загарбники, а згодом, під час радянської окупації, у повільний спосіб знищувалась українська ідентичність. Ось ці дві мети й нині перед собою ставить Росія: знищити українську ідентичність і тих, хто чинить спротив агресії й окупації, тобто фізичне знищення українців", — зазначив Петро Бурковський.

За його словами, це ознаки людино-ненависницьких ідеологій, коли "сила чужої держави спрямовується на ліквідацію незалежності і на фізичне винищення тих, хто чинить спротив системі".

"Для суспільства важливий сигнал, який говорить, що боротьба має тривати доти, доки не усунеться ідеологічна загроза. На історичному прикладі Чечні, Росія — така держава, яка після перепочинку знову буде здійснювати напад. Це вже сигнал для союзників, для парламентів інших країн, які з подібними зверненнями можуть офіційно засуджувати рашизм. А це створюватиме додатковий політичний тиск на політиків всередині країн і не знижуватиме темпи й обсяги економічної, військової підтримки України", — додав він.

Читайте також: Рашизм: політолог і депутат пояснили значення і потребу юридично затвердити цей термін

Петро Бурковський зауважив, що не лише путінський режим є носієм рашизму, а й російський народ:

"Більша частина росіян заражена цією ідеологією, не Путін руйнує міста, виконує його накази російська армія, яка є віддзеркаленням російського суспільства. Це повторення того, що було. Був німецький нацизм, а цього разу носієм цієї страшної ідеології є російський народ".

За словами експерта, рашистами можна назвати усіх росіян, окрім тих, які "боряться з путінським режимом".

"І які розуміють, що вони частина російського суспільства й теж несуть відповідальність за злочини, вчинені російською армією на наших територіях, починаючи від 2014 року. У понеділок була прийнята так звана Берлінська декларація нібито об'єднаної російської опозиції. До речі, до цієї декларації не приєдналися ні фонд Навального, ні опозиція, об'єднана Ходорковським. Тобто вони не визнали своєї колективної відповідальності за вчинення злочинів, ніхто з них не закликає до збройної боротьби проти путінського режиму, путінської армії. Лише ті росіяни, які є на нашому боці, які зі зброєю в руках чинять спротив російській агресії, не несуть відповідальності за те, що чинить російський народ", — пояснив він.

Боротися проти путінського режиму можна "не лише зі зброєю в руках", додав Петро Бурковський. Можна також "відкрито засуджувати російську владу, допомагати українським військам, дипломатії, а також здійснювати спроби ліквідації російського керівництва".

"Це те саме, що робили німецькі антифашисти під час правління Гітлера. Було досить багато спроб знищити Адольфа Гітлера, навіть нацистською Німеччиною, але в Росії зараз нічого такого не відбувається", — зауважив експерт.

Читайте також

  • "Врятуй кінцівку". Як діє програма в Україні та хто може взяти участь
  • "Треба давати людям не тільки рибу, а й і вудку": хто в Україні може отримати насіння для весняної посівної через USAID
  • Суд наклав арешт на ділянки й будівництво біля Свято-Успенської церкви у Рівному — прокуратура

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок