"Врятуй кінцівку". Як діє програма в Україні та хто може взяти участь

"Врятуй кінцівку". Як діє програма в Україні та хто може взяти участь

У рамках національної програми "Врятуй кінцівку" планують провести до 40 тисяч операцій пораненим військовим та цивільним з важкими випадками травм рук і ніг. За цією програмою вже прооперували понад сто людей. Лікар, ініціатор програми, президент Міжнародного БФ “Здоров’я українського народу” Сергій Сошинський розповів у етері Суспільне.Спротив, чим важливий цей проєкт та як туди потрапити.

У рамках проєкту "Врятуй кінцівку" хочуть провести від 15 тисяч до 40 тисяч операцій упродовж одного-трьох років. В Україні програма стартувала наприкінці листопада 2022 року. Станом на кінець квітня прооперували близько ста людей, говорить Сергій Сошинський:

"Держава не встигає забезпечувати все, що стосується складних травм. На жаль, ніхто не міг запланувати кількість поранених. Ніхто не знає, яка кількість поранених буде надходити ще в області. Не всі бюджети були готові, не всі громади були готові. Частково фінансуються тільки ортопедичні девайси, тобто імпланти, ендопротези, а апарати зовнішньої фіксації — ні. Допомагати державі фінансувати це — потрібно".

У 2022 році до благодійного фонду "Здоров’я українського народу” зверталися з госпіталів за апаратами зовнішньої фіксації.

"Ми почали займатися саме цією проблемою, оплачували логістичні послуги для постачальників, закуповувати апарати. На сьогодні наш фонд надав понад 3 000 апаратів. Фіксації дозволяють зберігати кінцівку. Пізніше ми звернули увагу, що є потреба у пластинах, шурупах та інших імплантах, які вживляються в кістку. Також не вистачало ендопротезів, тобто це внутрішні протези, не зовнішні", — каже лікар.

Перший ендопротез у межах програми "Врятуй кінцівку" встановили фахівці Інституту травматології та ортопедії у липні 2022 року.

"За цей час вдалося зібрати в Україні понад п'ять мільйонів гривень, в Америці — п'ять млн доларів. Також частково кошти були зібрані в Польщі, в Німеччині та Британії. Основна кількість операцій відбувається в Інституту травматології та ортопедії, але також залучені обласні лікарні, в яких оперують військових, ми оплачуємо ортопедичні девайси, які необхідні для проведення операції", — говорить ініціатор програми.

Як потрапити у програму

На сайті фонду потрібно заповнити форму. В анкеті військові або цивільні, які постраждали від російської агресії, мають вказати свої дані:

  • дата поранення, характер травми;
  • діагноз;
  • статус людини, вік;
  • контактний телефон лікаря, який веде пацієнта;
  • надалі оператори зв'язуються з постраждалим.

"Першим бенефіціаром за програмою була 29-річна жінка, яка постраждала на Київщині, їй майже відірвало ногу. Завдяки роботі ортопедів та травматологів — ногу вдалося врятувати. У нас є певна комісія, ми розглядаємо прийом пацієнта у програму. Є обмеження, наприклад, надтяжкий фізичний стан. Ми не беремо пацієнтів, на жаль, з великою кількістю інших травмувань, окрім ортопедичних. З 1 травня будуть діяти інші певні обмеження, участь пацієнтів, які палять. Також було прийнято рішення обмежити вік до 50 років", — пояснює Сергій Сошинський.

Читайте також

  • Суд наклав арешт на ділянки й будівництво біля Свято-Успенської церкви у Рівному — прокуратура
  • "Якщо люди тут пройдуть, звикнуть — там буде набагато легше": як бійці на Рівненщині тренуються на новій смузі перешкод
  • Рівненщиною пройде холодний фронт: яку погоду прогнозують на найближчі дні
  • "Потреба постійно зростає": у Рівному закликають здати кров для поранених військових
  • Борги за "комуналку": скільки винні українці і чим це може загрожувати сфері ЖКП

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок