У Португалії відкрився фестиваль на підтримку Херсонського театру імені Куліша

У Португалії відкрився фестиваль на підтримку Херсонського театру імені Куліша

У Португалії відкрився фестиваль на підтримку Херсонського театру імені Куліша
. Португалія. Відкриття міжнародного фестивалю МІТ на підтримку Херсонського театру імені Миколи Куліша Фото: Олександр Книга/Facebook

У португальському місті Брага відкрився міжнародний фестиваль МІТ (Mostra Internacional Teatro). Подія відбувається під егідою Євразійської Театральної Асоціації і присвячена підтримці Херсонського обласного драматичного театру імені Миколи Куліша. Про це йдеться на сторінці театру у Facebook.

"Своє мистецтво представлять театри 8 країн, серед яких і Україна з проєктом, який втілили в Португалії актори, які вимушено покинули свої домівки з початком війни", написав художній керівник театру Олександр Книга.

португалія
Португалія. Вистава на відкритті міжнародного фестивалю МІТ на підтримку Херсонського театру імені Миколи Куліша Фото: Валентина Бикова/Facebook

За інформацією Олександра Книги, фестиваль МІТ організував португальський режисер Руі Мадейра. Він і відкрив театральну подію.

"Потім на сцену запросили почесного гостя з України Олександра Книгу. Привітали учасників представник від Міністерства культури Португалії та Президент Муніципалітету Браги Ricardo Rio. Зворушливими були зустрічі зі старими та новими друзями театральної спільноти. А вишенькою на торті стала вистава "A Mesa, um lugar onde". У ролях актори Valentina Picciau (Італія) та Rogério Boane (Португалія)", написала у Facebook херсонська журналістка Валентина Бикова, яка тривалий час живе у Португалії.

Що відомо

  • Херсонський обласний академічний музично-драматичний театр ім.М.Куліша, 24 лютого презентував відеокнигу "Незламна Херсонщина" з віршами, які були написані з початку війни.
  • Артистів-колаборантів Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. М.Куліша звільнили ще в червні 2022 року. А позбавити звання "Народний артист України", "Заслужений артист України", "Заслужений діяч" та "Заслужений працівник", поки не можна, бо немає закону.
  • 23 березня 2022 року російські військові заарештували директора Херсонського театру Олександра Книгу. У той же день Книга повернувся додому.
  • 29 травня російські військові та окупаційна влада призначили "нового" директора Херсонського обласного музично-драматичного театру. Ним став працівник закладу Валерій Шелудько.
  • У Херсоні окупаційна влада "перейменувала" обласний академічний музично-драматичний театр імені Миколи Куліша на "русский академический" та оголосила про набір працівників. При цьому готові брати просто "талановитих" людей без спеціальної освіти.
  • У Херсоні так звана "влада" призначила Народну артистку України Ружену Рубльову "директоркою" одразу двох музичних шкіл: №1 та №3.

Читайте також

"У росіян немає плавзасобів, щоб спробувати форсувати Дніпро". Гуменюк про ситуацію на Херсонщині

Армія РФ обстріляла Херсон: горять приватні будинки, поранені двоє чоловіків

У Херсоні встановили найбільше укриття у місті — МВА

Обстріли Херсона, Кізомиса і Тягинки, вироки за колаборантство. 433 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок