Бронхіальна астма: що варто знати про симптоми та лікування хвороби

Бронхіальна астма: що варто знати про симптоми та лікування хвороби

Бронхіальна астма: що варто знати про симптоми та лікування хвороби
. Фото: Суспільне Рівне

У перший вівторок травня відзначають Всесвітній день боротьби проти астми й алергії. Лікарка-педіатриня, координаторка освітніх проєктів Анастасія Бикова-Шелевицька розповіла в етері Суспільне.Спротив, що це за хвороба, які її симптоми та чи можливо вилікувати.

Симптоми астми

Бронхіальна астма — хронічне запальне захворювання дихальної системи. На астму можуть хворіти як діти, так і дорослі, пояснює лікарка-педіатриня:

"При нападі бронхіальної астми людина починає задихатися, їй потрібно терміново виконати певні медичні маніпуляції — використати інгалятор. Через цей запальний процес періодично виникають серйозні напади, адже це хронічне захворювання. Якщо з ним правильно не взаємодіяти, не почати лікувати, то наслідки можуть бути поганими. Напади будуть ставати все гіршими, а людина буде задихатися".

Що може викликати астму та чи можливо вилікувати

При бронхіальній астмі тригерами можуть бути різні алергічні компоненти, наприклад, цвітіння, пилок рослин, фізичне навантаження, вірусна інфекція.

"На перших етапах у дітей можна побачити можливість виникнення бронхіальної астми. Якщо дитина починає хворіти на звичайну вірусну інфекцію і щоразу це супроводжується важким диханням, тому в неї виникає обструктивний бронхіт. Важливо звернутися до лікаря, щоб запобігти виникненню астми", — каже Анастасія Бикова-Шелевицька.

Щоб повністю вилікувати астму, важливо виявити захворювання на ранніх етапах, розповіла педіатриня:

"Можна вилікувати астму, але це залежить від віку дитини і від того, який перебіг цього захворювання. Діти молодшого віку краще піддаються лікуванню, тому важливо вчасно виявити симптоми. Лікування — це тривалий прийом інгаляційних препаратів, які містять гормональні засоби".

Що робити при приступі астми та як війна вплинула на хворобу

Якщо людина стала свідком приступу астми, потрібно запитати у хворого, де можна знайти інгалятор та чи може він самостійно собі допомогти, пояснює лікарка:

"Треба допомогти зайняти зручну позицію, щоб відкрити дихальні шляхи. Якщо людина вперше стикнулася з таким станом, у неї починається задишка і немає ніяких ліків — потрібно викликати швидку. У вологих середовищах, зокрема, у сховищах, грибок може спричинити напад бронхіальної астми. В умовах війни може бути обмежена можливість отримати медичну допомогу, але якщо вперше у людини виникає напад бронхіальної астми — треба знайти можливість звернутися до лікаря".

Читайте також

  • "Якщо люди тут пройдуть, звикнуть — там буде набагато легше": як бійці на Рівненщині тренуються на новій смузі перешкод
  • Рівненщиною пройде холодний фронт: яку погоду прогнозують на найближчі дні
  • Інцидент на атракціоні “Вихор” у Рівному: директор парку прокоментував відео
  • "Потреба постійно зростає": у Рівному закликають здати кров для поранених військових
  • Борги за "комуналку": скільки винні українці і чим це може загрожувати сфері ЖКП

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок