У Кропивницькому екранізують патріотичні казки місцевого письменника

У Кропивницькому екранізують патріотичні казки місцевого письменника

У Кропивницькому екранізують патріотичні казки місцевого письменника
Зйомки сьомої казки в рамках проєкту "Школа перемоги". Фото: Суспільне Кропивницький

У міському центрі дитячої та юнацької творчості у Кропивницькому екранізують патріотичні казки письменника Павла Чорного. В рамках проєкту "Школа перемоги" за допомогою повчальних історій переключають увагу дітей від війни і налаштовують на позитив та віру в перемогу України, розповіла Суспільному режисерка проєкту Євгенія Сілант’єва. З її слів, до зйомок залучають дітей.

Ідея "Школи перемоги" належить міському управлінню освіти, розповіла режисера. За допомогою казкових персонажів допомагають дітям налаштуватись на позитив: "Хочемо відволікти дітей від усіх подій, пов'язаних з військовою агресією РФ, переключити їхню увагу від основних наших проблем. Наші сюжети називаються уроками. Всі вони різні за тематикою".

Проєкт започаткували у січні 2023 року. Екранізували шість казок. Нині знімають сьому. У кожній є двоє незмінних персонажів – казкар і пес Патрон, розповів автор казок, виконавець ролі казкаря Павло Чорний: "Творча група довірила мені написання авторських казок і виконання ролі казкаря дідуся Павлуся".

Акторка проєкту Оксана Головко виконує роль пса Патрона: "Діти полюбляють цю тваринку, тому ми вирішили зробити в цій казочці головним героєм саме пса Патрона".

У Кропивницькому екранізують патріотичні казки місцевого письменника
Зліва направо: Євгенія Сілант'єва, Оксана Головко та Павло Чорний. Фото: Суспільне Кропивницький

В кожній казці жителі лісу потрапляють у ситуації, в яких перемоги не досягти без допомоги вірних друзів, розповів автор: "Кожна велика перемога складається з маленьких перемог. Ми вчимо дітей звертати увагу на те, що дружба і взаємодопомога є складовими перемоги".

У Кропивницькому екранізують патріотичні казки місцевого письменника
Павло Чорний. Фото: Суспільне Кропивницький

Зі слів Євгенії Сілант’євої, отримавши від Павла Чорного сюжет, учасники проєкту працюють над образами персонажів. Створюють персонажів майстрині, керівники гуртків декоративно-ужиткового мистецтва центру: "Ми робимо кілька репетицій, записуємо озвучування, репетируємо зі звуком, а потім знімаємо і монтуємо".

Казки викладають на каналі Центру в YouTube та на сторінці управління освіти у Facebook, сказала режисерка: "Використовувати ці сюжети можна на виховних заходах, на класних годинах. Вчителі, беручи цей наш контент для своїх занять, можуть не тільки переглядати казки, а й обговорювати їх, малювати, організовувати конкурси малюнків. Є зворотній зв'язок, що для нас дуже важливо, тобто контент використовують за призначенням".

Тривалість казок – від шести до десяти хвилин. За задумом режисерки, до кінця навчального року планують екранізувати ще дві-три казки.

Читайте також

Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок