Тернопільський фестиваль "Faine Misto" переїхав до Львова: що планують організатори

Тернопільський фестиваль "Faine Misto" переїхав до Львова: що планують організатори

Тернопільський фестиваль "Faine Misto" переїхав до Львова: що планують організатори
. Суспільне Тернопіль

Музичний фестиваль "Faine Misto", який роками проводили в Тернополі, переїхав до Львова. Про це Суспільному повідомив його співзасновник Максим Черкашин.

За його словами, кошти з квитків спрямують для полку "Азов".

Ми зрозуміли, що вміємо робити добре, – це фестивалі

Чим займалися організатори фестивалю в 2022 році і в якому форматі був фестиваль минулоріч?

Після початку повномасштабної війни ми взялися допомагати на той час полку "Азов", нині – це вже бригада. Минуло кілька днів і оскільки керівник наш з "Азову", служив на "Азовсталі", він сказав, що потрібно збирати кошти на авто. Ми почали збирати кошти на авто. Зібрали ці кошти, але нам сказали, що коштів потрібно багато, тому що є величезні потреби. Після того, як полк "Азов" побачив, що в нас виходить досить непогано збір коштів, вони доручили нам, як фестивалю "Файне місто", загалом бути організацією, яка займається постачанням, забезпеченням полку "Азов". Ми зрозуміли, що вміємо робити добре, – це фестивалі. Тоді ми запропонували проводити триденні такі вечірні концерти в укриттях. Але після того, як ми це оголосили, через три дні на Раді оборони Тернопільської області заборонили проведення масових заходів. Але ми подивилися: Одеса, Харків, Київ – в цих містах не заборонено було, і в нас нічого не прилітало. Ми зробили заявку на проведення, нам офіційно відмовили. Але ми проводили паралельно дослідження: по Тернопільській області заходи проводилися, і в місті Тернополі теж.

І ви тоді провели фестиваль онлайн?

Нам запропонували провести онлайн, ми частині людей повернули квитки, частину людей сказали, що їм не потрібно повертати, ці кошти спрямуйте на потреби "Азову". В інших містах нам дозволяли проводити його офлайн.

Чи зверталися ви із запитом проводити фестиваль в Тернополі цього року?

Оскільки збільшився чисельний штат бригади "Азов", тому потреби надзвичайно зросли. І ми зрозуміли, що потрібно щось проводити, щоб збирати кошти, тому що люди на сьогоднішній день донатять. Але цих донатів, на жаль, не вистачає. Ми захотіли провести щось більше, ніж невеличкий фестиваль в укритті. Ми почали шукати локацію, тому що в першу чергу це має бути безпека. І такою локацією виявилася "FESTrepublic" у Львові, яке може забезпечити необхідну кількість укриттів.

Тобто, в Тернополі нема такої локації, яка б охопила велику кількість людей і мала б укриття?

Нема, а нам важлива безпека. Тому ми зараз орієнтуємося на 6 000 файних людей, наших гостей.

Але цьогоріч заборони проводити фестиваль в Тернополі не було?

Цього року ми не зверталися. А хтось відміняв заборону проведення масових заходів в Тернопільській області? Тому що я бачив рішення про заборону, а рішення про відміну заборони – я не бачив.

Кожен з нас почав працювати на перемогу і став трошки іншим

Яка буде особливість фестивалю "Faine Misto" цього року, окрім того, що він буде у Львові?

Ми виходимо з того, що ми не просто хочемо щось провести, в нас є велика потреба – в забезпеченні бригади "Азов". Тому що перелік, чим потрібно їх забезпечити приходить щодня, а кошти щодня на жаль не приходять. Тому ми вирішили спільно з ними, бо вони також долучаються до проведення, провести цей масовий, культурний, благодійний захід. Ми маємо підтримку Львівської міської ради, є нормальна комунікація і бажання проведення цього благодійного фестивалю у Львові.

Яка благодійна складова?

Ми покриваємовитрати, умовно: світло, звук, доїзд артистам, артисти також виступають безкоштовно. Тобто, ті витрати, які ми несемо, вони звичайно покриваються, але в нас є продаж квитків, є партнерська допомога, спонсорська. Тобто, ми розуміємо, що кошти ми зможемо закумулювати і зможемо чимало допомогти бригаді "Азов".

А яка вартість квитків буде?

На сьогоднішній день на три дні – 1 200 гривень. Але ми, чим ближче до заходу, будемо піднімати вартість квитків. Тому що для нас це є безпрецедентний захід, який має обмеження. Раніше проводячи на території іподрому чи на території аеропорта ми могли прийняти практично всіх.

Тернопільський фестиваль "Faine Misto" переїхав до Львова: що планують організатори
Максим Черкашин. Суспільне Тернопіль

Це було близько 20 000 тисяч людей?

Так, ну переважно близько 18 000 відвідувачів щодня в нас було. Тут ми кажемо: 6 000, більше – ніяк. Привідкрию невелику таємницю. Є територія "FESTrepublic" і збоку є парк Знесіння. І на території парку ми також будемо облаштовувати певні локації, які будуть у відкритому доступі. Вони будуть вільні для львів’ян. Там буде локація бригади "Азов", де вони розкажуть, покажуть, чим вони займаються, чому варто вступати до їхніх лав. Є гасло "Історії, які варто почути". Це не просто гасло, ми пережили більше року певної трансформації і кожен з нас почав працювати на перемогу і став трошки іншим. Музикант, який служить в ЗСУ, менеджер, який зараз волонтерить. Ми б хотіли зібрати ці історії. Почути їх всіх. І це не будуть лише історії VIP-людей, селебріті, дуже відомих. Кожна людина зможе долучитися до написання історії.

Ми розуміємо, що хапаємо на себе купу хейту

Наскільки етично проводити музичний фестиваль в час війни? Чи думали ви над тим, що частина суспільства може це не сприйняти чи відчуваєте ви зараз хейт?

Якщо би ми проводили минулого року такого формату, так, було б більше хейту. Зараз люди зрозуміли, що масові, культурні заходи повинні відбуватися. По-перше, самі діячі культури мають за щось жити. Водночас, людям потрібні перезавантаження. Ми всі живемо в суцільній лавині негативних новин. Хоча, водночас, ми всі працюємо на перемогу. Також ми спілкувалися з бригадою "Азов", як вони до цього ставляться. Вони максимально це підтримали і тому, нам зараз ніхто не закине, що хлопці воюють, а як ви можете. З іншого боку, ми нікого не змушуємо приходити, в кожного є своє розуміння і своє бачення, як це має бути. Але тоді давайте будемо відверті і подивимося афішу щоденну, що відбувається в наших містах, що ви переглядаєте, куди ви ходите. А як зібрати 74 мільйони, щоб допомогти армії? У вас є інші шляхи? Ми розуміємо, що хапаємо на себе купу хейту, тому що дуже часто є диванні експерти, які знають, як краще. Навіть те, що ми зараз робимо, цього не достатньо. Треба більше робити. Ми можемо це зробити, ми це робимо. І в нас, ніби, непогано це виходить.

Чи буде фестиваль "Faine Misto" знову в Тернополі чи відтепер у Львові?

Ми так далеко не плануємо, ми завжди раді новим пропозиціям. Ми мали дуже цікаву пропозицію в розмові з Львівською міською радою. Ми завжди відкриті до діалогу.

Читайте також

На початок