Лікування безкоштовне. У Кропивницькому відкрили перший в області кабінет діабетичної стопи

Лікування безкоштовне. У Кропивницькому відкрили перший в області кабінет діабетичної стопи

Ексклюзивно
Лікування безкоштовне. У Кропивницькому відкрили перший в області кабінет діабетичної стопи
Кабінет діабетичної стопи. Кардіоцентр. Фото: Суспільне Кропивницький

У Кропивницькому обласному кардіоцентрі відкрили перший в області кабінет діабетичної стопи. Синдром діабетичної стопи — найбільш розповсюджене ускладнення цукрового діабету. Виявлення і вчасно розпочате лікування дозволяє в більшості випадків уникнути ампутації, розповіла Суспільному лікарка кардіоцентру Вікторія Хаджинова.

Цукровий діабет – це порушення обміну глюкози в організмі, сказала Вікторія Хаджинова. Найбільш загрозливим ускладненням є ураження судин і нервових закінчень. "Ураження судин проявляється у тих частинах тіла, які віддалені, – це ноги. Порушення кровообігу, порушення іннервації Іннервація — зв'язок органів і тканин з центральною нервовою системою за допомогою нервів. призводить до того, що виникають виразки, виникають такі ускладнення, як діабетична стопа".

За словами головної спеціалістки з ендокринології в області Нелі Чернявської, синдром діабетичної стопи мають 20 відсотків хворих. На цукровий діабет хворіють майже 30 тисяч людей. Кількість хворих протягом останніх 10-15 років збільшилася майже вдвічі.

Синдром діабетичної стопи характеризується утворенням трофічних виразок, зниженням чутливості, зниженням кровотоку в судинах ніг. Лікар-хірург Олександр Галушко сподівається, що з появою цього кабінету кількість ампутацій нижніх кінцівок знизиться. "Ми інтерпретуємо й аналізуємо аналізи комп’ютерної томографії, досліджень УЗД, надаємо рекомендації щодо догляду за стопами, призначаємо до обстеження. Це співпраця між ендокринологом, невропатологом, хірургом".

Лікування діабету та діабетичної стопи для пацієнтів безкоштовне. Його оплачує Національна служба здоров’я в рамках терапевтичного та хірургічного пакетів медпослуг, сказала речниця служби Христина Петрик.

Потрапити на консультацію в кабінет діабетичної стопи можна за направленням від сімейного лікаря.

Читайте також

  • Від COVID, туберкульозу, кору, гепатиту, дифтерії, правця. На Кіровоградщині почав працювати автобус для вакцинації
  • У Гайворонській лікарні на Кіровоградщині запрацювало відділення гемодіалізу
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок