Роблять ремонти та рахують збитки: Умань оговтується після ракетного удару

Роблять ремонти та рахують збитки: Умань оговтується після ракетного удару

Роблять ремонти та рахують збитки: Умань оговтується після ракетного удару
. Суспільне Черкаси, Умань, удар по багатоповерхівці 28 квітня 2023 року

Ремонтують вікна, прибирають у квартирах та фіксують збитки — Умань оговтується після ракетного удару по житловому будинку. Як розповів керівник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, нині комісія обстежує всі пошкоджені вибуховою хвилею будинки.

Територія огороджена стрічками, біля них чергують поліція та рятувальники. Пані Інна 28 квітня втратила свою восьмирічну доньку Ульяну. Вони з родиною батька мешкали на другому поверсі:

"У той день тут перебувала моя донька на другому поверсі. Тепер її немає. Там була ціла родина і їх всіх чотирьох немає. Ми були тут о п'ятій ранку. Дізнались про трагедію від знайомих, які подзвонили і сказали, що тут щось горить".

Червоні троянди принесла до місця загибелі доньки і зятя місцева жителька Олена Савранська. Хоч і складно, та тримаються, бо тепер живуть заради онука:

"У мене на серці рана — таке враження, що та ракета пройшла спочатку крізь моє серце, а потім зруйнувала будинок. Загинула моя донька і зять — молоді й здорові люди. Внук у мене лишився. Ми жили в одному під'їзді. У нас в квартирі повибивало вікна і двері, а квартиру дітей зруйнувало вщент".

Того дня, пригадала жінка, першим з охопленої полум'ям квартири вибрався її чоловік і виніс онука:

"Чоловік перший вибіг з онуком. А потім, коли сусід прибіг і приніс води в баклажці, вдалося вибратися мені".

умань
Суспільне Черкаси, Умань, удар по багатоповерхівці 1 травня 2023 року

З 1991 року у будинку на п'ятому поверсі мешкав Сергій Стасюк. Що залишилося від квартири чоловік досі не знає:

"Тоді я спав вдома. Коли почув перший вибух, не зрозумів, що відбувається, а коли він відбувся вдруге — я хутко схопив, що було і вибіг з квартири. Що з квартирою — не знаю, наразі туди не пускають, я навіть документи не взяв ніякі".

У сусідніх будинках вікна заклеєні плівкою та забиті дошками. Люди самостійно почали ліквідовувати наслідки вибухової хвилі. Зі стоянки евакуюють пошкоджені автівки.

умань
Суспільне Черкаси, Умань, удар по багатоповерхівці 1 травня 2023 року

У під'їзд будинку, в який влучила ракета, місцеві мешканці заходять із рятувальниками, аби забрати бодай якісь речі. Всередині – залишки від мирного життя.

У квартирі пані Сніжани усе так, як одразу після вибуху. Вона проживає у другому під’їзді цього ж будинку. Жінка досі не може відійти від пережитого стресу і не вірить, що врятувалася.

умань
Суспільне Черкаси, Умань, удар по багатоповерхівці 1 травня 2023 року

У Віктора Шатохіна вилетіли три вікна та балконна рама. 1 травня чоловік почав їх ремонтувати, бо вирішили з родиною нікуди не переїжджати.

"Тоді під час тривоги ми спали, після вибуху скло на нас посипалось, однак ковдра врятувала. У нашій квартирі три вікна і балконна рама вилетіли. Своїми силами поставили тимчасово. Меблі всі цілі. Усе зробимо".

У будинку відновили водопостачання та світло, зазначив пан Віктор. Чекають огляду комісії, аби під'єднати газопостачання. За попередніми висновками, під'їзд придатний до проживання, розповів Ігор Табурець. Нині підраховують завдані збитки:

"Наразі всі зусилля ми зосередили на фіксації наслідків. Ідуть детальні описи у загальнодержавну базу даних, щоб надалі визначитись із компенсаціями. Лише заміна вікон потрібна на півтори тисячі штук".

умань
Суспільне Черкаси, Умань, удар по багатоповерхівці 1 травня 2023 року

За словами Ігоря Табурця, 1 травня на сесії Уманської міськради спрямували 3,2 мільйона гривень для початкових ремонтних робіт:

"Прийнято рішення виділити з обласного бюджету на кожного загиблого 100 тисяч гривень і на кожного пораненого по 50 тисяч гривень. Так спрямуємо ще два мільйони гривень на ліквідацію наслідків".

умань
Суспільне Черкаси, Умань, удар по багатоповерхівці 1 травня 2023 року

Повне відео

Що відомо про ракетний удар по Умані

  • В Умані 28 квітня, близько 04:30 години, під час масованої російської атаки на Україну, сталося влучання у житловий дев'ятиповерховий будинок. Станом на 16:00 29 квітня відомо про 23 загиблих, із яких шестеро — діти, внаслідок ракетного удару по багатоповерхівці, повідомили у МВС.
  • Аварійно-рятувальні роботи завершилися 29 квітня близько 16 години.
  • В Умані та в Черкаській області скасували всі розважальні заходи та оголосили триденну жалобу. Усі розважальні заходи у громаді скасували на невизначений термін.
  • Як повідомила Суспільному речниця Черкаської обласної прокуратури Богдана Кулик, прокурори документують наслідки воєнного злочину в Умані 28 квітня Російської Федерації: "Слідчі Черкаської обласної прокуратури розпочали досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством згідно з ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України".
  • Окрім Черкащини росіяни атакували Дніпро та Київщину. У Дніпрі загинули жінка й дитина, четверо людей поранені.
  • Українська ППО збила 21 з 23 крилатих ракет і два дрони.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок