"Була схожа на скелет": на Черкащині розслідують жорстоке поводження з собаками

"Була схожа на скелет": на Черкащині розслідують жорстоке поводження з собаками

"Була схожа на скелет": на Черкащині розслідують жорстоке поводження з собаками
. Фото надане Анастасією Задерновською, собака, яку вилучили у господарів за жорстоке поводження, квітень 2023 рік

Схожа на скелет собака і троє цуценят. Таку ситуацію побачила у одному з обійсть у селі Миколаївка, що на Черкащині, зооволонтерка Анастасія Задерновська. Тварин вилучили, а поліція відкрила на їхню власницю справу, розповіла вона Суспільному.

Те, що порушили кримінальне провадження, Суспільному підтвердила речниця Головного управління Нацполіції Наталія Ткачук. З її слів, справою займається прокуратура.

"Кримінальне провадження відкрили за частиною 1 статті 299, тобто за жорстоке поводження з тваринами", — зазначила вона.

Анастасія Задерновська з Маріуполя. Вона — засновниця ГО "Хвіст" з порятунку домашніх та диких тварин. Про те, що у селі Миколаївка у жінки живуть тварини, які потребують допомоги, їй повідомила місцева жителька.

"Жінка розповіла, що проходила повз двір і побачила тварину в дуже виснаженому стані. З її слів, вона мала жахливий вигляд, одні кістки. Попросила втрутитися і якось допомогти. Я після роботи поїхала туди, взяла з собою корм для тварин. Я не знала, яка там ситуація. Всяке ж у житті буває, думала, можливо, там живе якась пенсіонерка, в якої в самої хліба немає", — розповіла вона.

Заняття на вихідні: черкащан запрошують на прогулянки із собаками з притулку
"Була схожа на скелет": на Черкащині розслідують жорстоке поводження з собакою
Фото Анастасії Задерновської

Однак ситуація, з її слів, була інакшою:

"Я покликала цих людей і спілкуючись із ними зрозуміла, що вони агресивно ставляться і до собаки, і до мене. Почалася дискусія, мені відповідали неадекватно, погрожували. При цьому всіляко заперечували, що тварина потребує допомоги чи додаткової їжі. Хоча в неї не було навіть води. Стояла тільки порожня іржава мисочка, вся брудна. Тварина дуже хотіла їсти, це було видно. Але вони казали, що це така порода. Я зі свого досвіду знаю, що таких порід не буває, щоб усі кістки в собаки візуалізувалися, тому просила їх, що якщо вони не можуть годувати тварину (хоча потім я дізналася, що на інші речі їм вистачало), щоб прийняли допомогу. Однак реакція була знову-таки неадекватною і я була вимушена викликати поліцію".

З допомогою правоохоронців тварину вдалося вилучити, додала волонтерка:

"Коли приїхала поліція, власники злякалися відповідальності і вже погодилися віддати собаку. Зараз я маю на руках висновок ветеринарної клініки. У собаки був жахливий стан виснаження, вона була зневоднена, в неї навіть шкіра була суха і по каркасу майже не рухалася. Вона настільки давно не пила, що в неї була повна дегідратація організму. Це жах, скільки їй залишалася б, я не знаю. Вона не могла напитися і наїстися. Їла все, що давали".

Вдалося забрати також трьох цуценяток.

"Можливо, їх було й більше, але ми цього вже не дізнаємося. Вони також були дуже худенькі, при тому, що власниця мене намагалася запевнити: «Дивись які гарні й великі». Але там була одна шерсть і маленькі скелетики. У людини якесь спотворене бачення якою має бути тварина і в яких вона повинна жити умовах. Для них це норма", — розповіла Анастасія.

Через деякий час у власниці забрали ще одну собаку, додала вона:

"У неї немає цуценят і вона в трохи ліпшому стані. Однак ми також звернулися до ветеринара, здали аналізи. У неї була жорстка анемія. Її також належним чином не годували, давали недостатньо води. Вона теж худа і теж видно всі кістки. М'яко кажучи, тварина не їла досхочу або не їла по кілька днів".

Зазвичай такі справи не доходять до відкриття кримінальних проваджень, пояснила Анастасія Задерновська:

"Як правило, такі справи відкривають тільки завдяки громадським організаціям. Я також звернулася із заявою до поліції саме як голова ГО. З досвіду я знаю, що люди викликають поліцію тоді, коли вже є вбита тварина. Поліція просто відбирає пояснення і ігнорує це. Це проблема для нашої країни в цілому. Однак я вважаю, що в областях, де немає активних бойових дій, люди точно не мають так ставитися до тварин. Це злочин".

Тим, хто бачить факти жорстокого поводження з тваринами, Анастасія радить обов'язково викликати поліцію.

"Телефонуйте на 102, повідомляйте про скоєння правопорушення щодо тварини, описуйте все у заяві. По можливості фіксуйте на фото чи відео, бо це докази. Це потрібно для того, щоб вам повірили. Також, якщо є така можливість, варто показати тварину ветлікарю, для фіксації її стану. Потрібно, щоб усе було в паперовому вигляді, бо це знову ж таки докази", — розповіла вона.

Вилучених собак із цуценятами зооволонтерка забрала до себе.

"Вони живуть у мене, я їх відгодовую. Вони вже мають більш-менш нормальний вигляд, наїдаються. Я вважаю, що ці тварини заслуговують на щасливе життя в новій сім'ї. Коли закінчиться судовий розгляд справи, я обов'язково буду шукати достойних людей, які стануть граними господарями цим тваринам", — зазначила вона.

Допис про цю ситуацію опублікувала і черкаська зоозахисниця Яна Тябут. На відео вона також показала нинішній стан однієї з врятованих собак.

Зі слів Анастасії, про нові імена для тварин вона ще не думала:

"Собаку, яку я знімала на відео, начебто звати Ліна, але я поки що не назвала її ніяк. Не хотілося б лишати те ім'я, бо це все-таки неприємні згадки про те, що було. Тому нове ім'я для неї ще актуальне".

Відео про те, як вилучала тварин, жінка виклала в соцмережах. З її слів, вони мають сотні тисяч переглядів і багато відгуків, у яких люди просять довести справу до суду.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

Читайте також

На початок