Авіаудари по Кізомису, обстріли Одрадокам'янки та Білозерки. 432 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Авіаудари по Кізомису, обстріли Одрадокам'янки та Білозерки. 432 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Авіаудари по Кізомису, обстріли Одрадокам'янки та Білозерки. 432 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон. "Швидка допомога" на території Центрального ринку після обстрілів РФ, 18 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

432 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку російські війська обороняються та обстрілюють населені пункти області. Минулої доби під обстріл потрапив Херсон, також армія РФ завдала авіаційного удару по Кізомису.
  • Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілів Одрадокам'янки та Білозерки російськими військовими, внаслідок яких загинула жінка та поранений чоловік. Також в населених пунктах пошкоджені будинки та господарські споруди.
  • З Кізомиса Білозерської громади, який постійно обстрілює армія РФ, евакуювали всіх дітей. Останні дві родини з дітьми доправили у безпечне місце спільними зусиллями Херсонської ОВА, поліцейських та волонтерів БФ "Добра справа". Їм надали безплатне тимчасове житло та харчування
  • Омбудсман Лубінець порадив українцям, які залишаються на окупованих територіях, не відмовлятись від російського паспорта задля збереження життя. За його словами, новий указ Путіна може бути спрямований на те, щоб ув'язнити людей, які не візьмуть паспорт РФ, та перетворити їх на "окрему категорію цивільних заручників".
  • У Благодатівці Калинівської громади встановили модульний медичний пункт. Громада його отримала від міжнародної організації "Лікарі без кордонів". Загалом на звільненій території Херсонщини встановили десять таких медпунктів.

Водоканал спростував інформацію, яку розповсюджують в міських чатах, про спалах холери у Херсоні

Водоканал спростував інформацію, яку розповсюджують в міських чатах, про спалах холери у Херсоні. Фахівці лабораторії щодня дезінфікують воду в розподільчій мережі у всіх районах міста. Про це повідомляється на їх сторінці у Facebook

Внаслідок обстрілу Херсона, поранений ще один чоловік

Керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков повідомив Суспільному про ще одного пораненого чоловіка внаслідок обстрілів Херсона. У нього — поранення грудної клітки. У стані середньої важкості чоловіка шпиталізували.

За фактами обстрілів Херсона та Кізомиса відкриті кримінальні провадження

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілів Кізомиса та Херсона російськими військовими, внаслідок яких поранений чоловік. Також в населених пунктах пошкоджені багатоквартирні та приватні будинки, йдеться в Telegram відомства.

На Херсонщині на російській міні підірвався вибухотехнік

1 травня на Херсонщині на російській міні підірвався вибухотехнік, повідомила у телемарафоні "Єдині новини" керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

За її словами замінованість Херсонщини залишається високою. Проте люди намагаються проводити польові роботи. А прагнення скоріше їх розмінувати призводять до сумних наслідків.

Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп

На 2 травня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів усіх груп. Кров необхідна важкохворим та пораненим внаслідок обстрілів місцевим жителям. Донорів чекають з 8 до 13 години.

Російські військові атакували Херсон

Російські військові атакували Херсон. Внаслідок обстрілів горять приватні будинки, на місці працюють рятувальники. Поранений 30-річний чоловік, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

Армія РФ скинула дві керовані авіабомби на Кізомис

Російська армія скинула дві керовані авіабомби на Кізомис Херсонської області, повідомляє в Telegram ОВА.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби 12 населених пунктів

Протягом минулої доби на Херсонському напрямку армія РФ обстріляла Іванівське, Козацьке, Осокорівку, Золоту Балку, Качкарівку, Берислав, Веселе, Одрадокам'янку, Тягинку, Білозерку, Кізомис та Херсон, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Екстрені служби Херсона отримають комп'ютерну техніку від уряду Тайваню

Громадська організація "Мережа захисту національних інтересів "ANTS" передала 70 ноутбуків і комп’ютерів для Херсона та деокупованої частини області від уряду Тайваню. Техніку використовуватимуть для комунікації з екстреними службами Херсонщини та відновлення освітніх процесів.

"Це фактично запит від Херсонської ОВА, оскільки після окупації більшість техніки викрали окупанти. Зараз нереально налагодити будь-яку роботу без наявності техніки: це і облік гуманітарної допомоги, і планування, і взаємодія з територіальними громадами", — розповів Суспільному виконавчий директор ГО Василь Сегін.

За його словами, розподілом ноутбуків займатиметься ОВА. Їх мають передати до міської військової адміністрації і територіальним громадам, також ця техніка має забезпечити зв’язок між службою з надзвичайних ситуацій, поліцією та медиками.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Чому військові РФ не "евакуювали" Леніна із Херсонського художнього музею

Російські військові при втечі розграбували Херсонський художній музей. Вивезли більше ніж 11 тисяч творів. Проте залишили портрети "вождя світового пролетаріату".

Перед окупацією Херсона музейна колекція налічувала майже 14 тисяч творів — художні витвори, витвори декоративно ужиткового мистецтва, скульптури і графіка, розповіла Суспільному головна зберігачка музею Ганна Скрипка.

Авіаудари по Кізомису, обстріли Одрадокам'янки та Білозерки. 432 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, чоловік говорить по телефону між картинами Художнього музею з зображенням Леніна. Фото: Херсонський Художеій музей/Facebook

За її словами залишилося декілька робіт художників і України і радянського союзу, які присвячені тематиці розбудови радянського союзу, історії, минувшини країни і одного з перших керівників Володимира Леніна.

Для того, щоб була не тільки назва та особистий номер цієї роботи, а й поєднати їх з фото та описом для подання в міжнародні суди, складають кілька списків. Також ці дані будуть надані митникам, які отримають розпорядження на кордоні.

За останніми даними, російські військові вкрали близько 85% робіт з Херсонського художнього музею.

Армія РФ обстріляла село Тягинка на Херсонщині

Армія РФ з артилерії обстріляла село Тягинка на Херсонщині. Пошкоджено близько 10 будинків. Попередньо — загиблих та поранених немає, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

З деокупованої Херсонщини евакуювали 366 дітей

Поліцейські, волонтери та представники обласної військової адміністрації вивезли з населених пунктів Херсонської області 366 дітей. Евакуюють з тих районів, які щільно обстрілює російська армія.

Про це йдеться на сторінці у Facebook поліції Херсонської області.

"Найбільше евакуйованих з Херсонського району – 137 дітей, з Бериславського району вивезли 131 дитину, 69 – з передмість Херсона, які щогодини потерпають від ворожих обстрілів з лівого берега Дніпра та 29 дітей – з двох сіл Каховського району", — йдеться у дописі.

Втім, чимало родин з дітьми ще залишаються в цих населених пунктах, повідомляє поліція.

У Херсоні встановили найбільше укриття у місті

У Херсоні встановили найбільше укриття у місті, повідомив у Telegram голова Херсонської МВА Роман Мрочко.

Його поставили у районі де видають безплатний гарячі обіди. Довжина споруди складає 9 метрів, товщина стін — 30 см.

У Херсоні поновив роботу Центр обслуговування платників

У Херсоні відновив роботу Центр обслуговування платників ГУ ДПС у Херсонській області, АР Крим та м. Севастополі в умовах дії правового режиму воєнного стану в обмеженому режимі, про це йдеться на сторінці Центру у Facebook.

Наразі в ЦОП можна отримати консультацію щодо ліцензування торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами й обігу пального, оподаткування фізичних та юридичних осіб, а також обліку платників.

Адміністративні послуги, пов’язані з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків, прийманням звітності та кореспонденції, тимчасово недоступні.

Графік роботи: з понеділка по п’ятницю – з 9:00 до 15:00. Перед відвідуванням телефонувати за номером "гарячої лінії": 0953228412.

"Хочу, щоб наш прапор підіймався найвище". Херсонська спортсменка про життя в окупації й підготовку до змагань

2021 року вона стала срібною призеркою Паралімпійських ігор у Токіо. Яна Лєбєдєва виїхала з окупованого на той час Херсона рік тому. Наразі тренується в Одесі. Суспільне поспілкувалось з херсонською спортсменкою.

Яна Лєбєдєва на стадіоні в Одесі готується до майбутніх змагань Тренуватися не припиняла навіть в окупації, розповідає спортсменка. "Біля дому тренувалася. Сусіди вже повиїжджали деякі, людей було менше. Тим більш я робила це і раніше. Тому ніяких питань не виникало. У місто ми не виїжджали. Все, що треба нам приносили сусіди", розповідає Яна.

Тренуватись намагалась щодня, каже Яна. Підтримував чоловік Михайло, він завжди виносив у двір український прапор.

Авіаудари по Кізомису, обстріли Одрадокам'янки та Білозерки. 432 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Одеса. Херсонська призерка Паралімпіади Яна Лебєдєва на тренуванні Фото: Суспільне Херсон

Яна та Михайло Лєбєдєви рік тому виїхали на підконтрольну територію. Зробити подружжю це вдалось з другої спроби. Дорога для двох людей на візках без підтримки була складною, згадує спортсменка.

Готуватися до змагань Яні Лєбєдєвій допомагає Руслан Малашенко — тренер і директор Херсонської дитячо-юнацької спортивної школи для дітей з інвалідністю. Тренер Яни змушений був залишитися в окупації на лівобережжі Херсонщини.

"З ним постійно на зв’язку. Він телефонує по вайберу по звичайному українському номеру телефонному. Зідзвонюємося через день. Пересилаю відео тренувань, обговорюємо. Він також метальник. Він цим живе, він цим переймається. У нас дуже класні дружні відносини", каже Яна.

Внаслідок обстрілів РФ у Херсоні знеструмлено понад 11 тисяч абонентів та понад сім тисяч — в області

Станом на 1 травня внаслідок обстрілів російських військових є значні пошкодження мережевої інфраструктури Херсонщини. Знеструмлено понад 11 тисяч абонентів у Херсоні та 7, 1 тисячі на території області.

Про це у Facebook повідомило Міненерго.

У дописі йдеться, що ввечері 30 квітня та в ніч на 1 травня армія РФ завдала чергового масованого удару по Україні. Пошкоджень об’єктів, що генерують електроенергію, не зафіксовано. Однак на Херсонщині є суттєві пошкодження розподільних мереж. Повне усунення наслідків триватиме кілька діб.

Довічне ув'язнення за співпрацю з окупантами: ДБР оголосило підозру заступнику директора нацпарку на Херсонщині

Співробітники ДБР повідомили про підозру у держзраді заступнику директора Національного природного парку "Нижньодніпровський" на Херсонщині. Йому загрожує довічне ув'язнення з конфіскацією майна.

Про це у Telegram повідомило Державне бюро розслідувань. Чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення РФ перейшов на бік російських окупантів. Він відразу віддав їм майно нацпарку, зокрема два катери загальною вартістю майже два мільйони гривень. Їх військові РФ використовували для патрулювання Дніпра та контролю Антонівського мосту, йдеться в повідомленні.

Наразі заступник директора Нацпарку переховується на тимчасово окупованій частині Херсонщині, повідомило ДБР.

Допомагав військовим РФ з розселенням і ремонтом техніки: на Херсонщині судитимуть жителя Чорнобаївки

На лаві підсудного опиниться житель Чорнобаївки за фактом пособництва державі-агресору. Він добровільно "очолив" так зване "комунального предприятия ВГА Чернобаевской территориальной общины". Про це повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Авіаудари по Кізомису, обстріли Одрадокам'янки та Білозерки. 432 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. Чорнобаївка. Затримання так званого "директора комунального підприємства" Фото: Херсонська обласна прокуратура

За даними слідства, на псевдопосаді чоловік розселяв особовий склад військових РФ. Організував земляні роботи між Степанівкою та Чорнобаївкою, щоб місцеві жителі не могли проїхати поза блокпостами військовослужбовців ЗС РФ.

За вчинене чоловіку загрожує позбавленням волі на строк до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до п'ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

Війська РФ обстріляли Бериславський район, загинула жінка

За добу 30 квітня російська армія обстріляла населені пункти Бериславського району. Серед них – Берислав, Томарине, Зміївка, Осокорівка, Новоолександрівка, Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка та Одрадокам'янка, де загинула жінка. Про це у Telegram повідомив голова Бериславської РВА Володимир Літвінов.

Пошкоджені будинок культури, об'єкт критичної інфраструктури та будинки місцевих жителів. Без світла залишилися чотири населені пункти Бериславської громади.

Внаслідок обстрілів РФ за добу загинули двоє людей

Під час обстрілу російськими військами Бериславського району в Одрадокам’янці у власному будинку загинула 57-річна жінка, повідомила у Facebook поліція Херсонської області.

У Білозерці тяжкі поранення отримав 39-річний чоловік. У Кізомисі Білозерської громади пошкоджені 19 приватних будинків, магазин, загинув 70-річний чоловік та поранена 43-річна жінка.

В Херсоні російські снаряди пошкодили 23 багатоквартирні будинки, 2 адміністративні будівлі, заклад охорони здоров’я та три заклади освіти, два дитячі садочки, банк, офісні приміщення та кафе. Під час цієї нічної атаки поранений 14-річнй хлопчик та 55-річна жінка.

У Херсонській громаді внаслідок обстрілів поранені дві людини

Упродовж доби війська РФ 9 разів обстріляли Херсонську міську територіальну громаду, використавши 43 снаряди, повідомила у Telegram МВА. Двоє людей поранені.

Влучили в Херсоні та Придніпровському. Також вночі атакували Антонівку.

Крім того, обстріляна острівна та лівобережна берегова частина, дачні ділянки.

Російські військові завдали 39 ударів по Херсонщині: загинула людина, троє поранені

Впродовж минулої доби армія РФ завдала 39 ударів по правобережній Херсонщині. Випустила 163 снаряди з важкої артилерії, реактивних систем залпового вогню "Град", безпілотників та авіації. Про це в Telegram повідомив керівник Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За оперативною інформацією ОВА, військові РФ атакували Херсон 8 разів.

Російські військові поцілили у житлові квартали населених пунктів області та будівлю державної установи у середмісті Херсона. Через російську агресію одна людина загинула і троє, серед яких одна дитина, дістали поранення, йдеться в повідомленні.

Російська армія завдала чергового авіаудару по Кізомису, обстріляла Отрадокам'янку, Білозерку та Херсон

У ранковому зведенні Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що минулої доби на Запорізькому та Херсонському напрямках військові РФ вели оборонні дії та обстрілювали населені пункти.

На Херсонщині під ударами російської армії – Одрадокам’янка, Білозерка та Херсон. По Кізомису завдали авіаційного удару, йдеться в повідомленні.

На початок