Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, авто проїжджає по центральній вулиці міста, 5 січня 2023 р. Фото: Григорій Шматко/Суспільне Херсон

430 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російська армія зранку обстріляла Кізомис Білозерської громади. Загинув 70-літній чоловік та поранена 43-річна жінка.
  • Голова Херсонської ОВА Прокудін доручив начальникам військових адміністрацій опрацювати шляхи евакуації людей у разі масованого обстрілу РФ області.
  • Сили оборони влучили у сім одиниць російської автобронетехніки, знищили човен і безпілотний розвідник на лівому березі Херсонської області.
  • Військові РФ у населених пунктах Малоолександрівка, Новомиколаївка, Скадовськ та Лазурне, масово обшукують будинки. Також перевіряють телефони у місцевих жителів. Особливої уваги приділяють тим, хто має сімкарти українських операторів.
  • Прокуратура оголосила підозру у колабораційній діяльності жителькам Херсонщини. Жінки ходили по домівках жителів населених пунктів Качкарівка, Новоолександрівка, Новорайськ та Станіслав і закликали їх голосувати за приєднання до РФ.
  • У бою за Україну загинув житель села Львове Тягинської громади Олег Андрощук. Він виконував бойове завдання на Донеччині.
  • У Херсоні презентували збірку робіт жителів області "Херсонщина. Арт-спротив". В книжку ввійшли твори 54-х авторів. Це професіонали та початківці, які написали вірші після 24 лютого 2022 року.

На Херсонщині з Кізомиса евакуювали всіх дітей — голова ОВА

На Херсонщині з Кізомиса Білозерської громади евакуювали всіх дітей. Про це повідомив у Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Останні дві родини з дітьми доправили у безпечне місце спільними зусиллями Херсонської ОВА, поліцейських та волонтерів БФ "Добра справа".

"Багато батьків довелось вмовляти не наражати своїх дітей на небезпеку та не залишатися на лінію вогню. Армія РФ накриває Кізомис щільним вогнем щоденно. Сьогодні знову пошкоджені житлові будинки та, на щастя, дітей встигли вивезти", — написав Прокудін.

За словами голови ОВА, родини отримали безплатне тимчасове житло та харчування.

Як повідомила у Facebook Білозерська військова адміністрація, понад 200 жителів Кізомису найшли прихисток в інших населених пунктах громади, а також вдалось евакуювати 60 дітей.

На Херсонщині окупаційна влада змушує колаборантів публічно відмовлятись від українського громадянства

На тимчасово окупованих територіях Херсонської області окупаційна адміністрація проводить псевдоакцію, в рамках якої всі колаборанти знімають відео, де відмовляються від українського громадянства. Про це у Telegram повідомив Центру національного спротиву.

У повідомленні йдеться, що в Україні немає процедури відмови від громадянства, про що відомо й окупаційній владі. Мета такої акції — "згуртувати" колаборантів в очікування можливого контрнаступу.

"У такий спосіб окупаційна влада намагається "помаркувати" зрадників. Водночас відео мають й пропагандистську мету, адже покликані створити ілюзію тотальної підтримки окупантів з боку місцевого населення", — йдеться у дописі.

На Херсонщині через необережність під час куріння загинув чоловік

На Херсонщині, у Комишанах, виникла пожежа у житловому будинку. Найімовірніше, це сталось через необережність під час куріння. Загинув чоловік, повідомила у Facebook обласна Державна рятувальна служба.

Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. У Комишанах через необережність під час куріння виникла пожежа у приватному будинку, 29 квітня 2023 року Фото: ДСНС Херсонщини/Facebook

Рятувальники отримали повідомлення про загоряння у Комишанах по вулиці Чкалова 29 квітня о 12:55 Комишани. По прибуттю вони встановили, що горіли домашні речі в одній з кімнат будинку. Під час ліквідації пожежі рятувальники виявили тіло загиблого 47-річного чоловіка.

Зеленський нагородив 79 прикордонний загін Держприкордонслужби Херсона почесною відзнакою "За мужність та відвагу"

Президент України нагородив почесною відзнакою "За мужність та відвагу" 79 прикордонний загін Державної прикордонної служби України у Херсоні. Відповідний указ оприлюднили на сайті Зеленського.

В указі зазначено, що Херсонський прикордонний загін отримав нагороду з метою гідного вшанування мужності та героїзму, виявлених під час захисту державного суверенітету, незалежності, територіальної цілісності України.

На Херсонському напрямку за добу армія РФ обстріляла Херсон та Кізомис

На Херсонському напрямку російські війська обороняються та обстрілюють населені пункти області. Минулої доби під обстріл потрапив Херсон, також армія РФ завдала авіаційного удару по Кізомису, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом обстрілів Одрадокам'янки та Білозерки

Під час обстрілів Одрадокам'янки та Білозерки загинула жінка, поранений чоловік, також снаряди РФ пошкодили будинки та господарські споруди. Херсонська обласна прокуратура відкрила кримінальні провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни.

Армія РФ обстріляла Білозерку та Одрадокам'янку: загинула жінка, є поранений

На Херсонщині російська армія обстріляла Одрадокам'янку — загинула 58-річна жінка. Також військові РФ з артилерії атакували Білозерку. Пораненого 29-річного чоловіка ушпиталили, повідомив у Telegram голова ОВА Прокудін.

На Херсонщині у Благодатівці встановили модульний медичний пункт

На Херсонщині, у селі Благодатівка Калинівської громади, встановили модульний медичний пункт, повідомила у Telegram ОВА.

Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсонщина. У селі Благодатівка встановили модульний медичний пункт Фото: Херсонська ОВА/Telegram

Медпункт обладнаний усім необхідним, аби проводити консультації пацієнтів. Громада його отримала від міжнародної організації "Лікарі без кордонів". Загалом на звільненій території Херсонщини встановили десять таких медпунктів, йдеться у дописі.

На Херсонщині у села Мала Сейдеминуха відновили електропостачання

На Херсонщині, у селі Мала Сейдеминуха Калинівської громади, відновили електропостачання, повідомила у Telegram ОВА.

29 квітня до мережі підʼєднали 25 абонентів. Загалом на звільненій Херсонщині електропостачання відновили у 161 населеному пункті із 228, йдеться у дописі.

Херсонському центру крові потрібні донори з негативним резус-фактором

На 1 травня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів з негативним резус-фактором. Кров необхідна для поранених під час обстрілів та важкохворих херсонців. Донорів прийматимуть з 8-ої до 13-ої години, повідомив у Telegram центр крові.

У Херсоні внаслідок обстрілів горіли кафе та квартира у багатоповерхівці

30 квітня вночі російські військові обстріляли один з кварталів Херсона. Внаслідок обстрілів виникли пожежі, повідомила у Facebook Державна служба з надзвичайних ситуацій.

Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон. Пожежа внаслідок російських обстрілів, 30 квітня 2023 року Фото: ДСНС Херсонщини/Facebook

Снаряди влучили в приміщення кафе та в одну з квартир багатоквартирного будинку, через це виникли пожежі. Загоряння ліквідували рятувальники. До гасіння залучили шість одиниць техніки та 26 працівників обласної ДСНС.

На Хмельниччину прибув евакуаційний потяг з Херсона

30 квітня на Хмельниччину прибув евакуаційний потяг з Херсона. Рятувальники зустріли херсонців, допомогли перенести речі та надали психологічну допомогу тим, хто її потребував, повідомляє в Telegram ДСНС України.

Покуратура відкрила провадження за фактом обстрілу військами РФ Херсона, внаслідок чого поранена жінка

За фактом нічного обстрілу середмістя Херсона правоохоронці відкрили кримінальне провадження про порушення військовими РФ законів та звичаїв війни.

Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Херсон, пошкоджений нічними обстрілами РФ будинок у середмісті, 30 квітня 2023р. Фото: Херсонська обласна прокуратура/Telegram

За даними правоохоронців це сталось близько другої ночі. Осколкові поранення отримала жінка. Також пошкоджені адмінбудівлі та 12 багатоповерхівок.

Попередньо — обстрілювали з РСЗВ та ствольної артилерії, йдеться в Telegram відомства.

Херсонська область - повітряна тривога!

Сили оборони завдали удару по району зосередження живої сили РФ в Олешківській громаді

Сили оборони завдали удару по району зосередження живої сили РФ в Олешківській громаді на Херсонщині. Втрати РФ дорозвідуються, повідомив в Telegram речник ОК "Південь" Владислав Назаров.

На Київщині попрощаються із загиблим в Херсоні фіксером

Сьогодні, 30 квітня, у Пухівці на Київщині пройде прощання з загиблим фіксером Богданом Бітіком. 26 квітня він загинув під час російського обстрілу в Херсоні, допомагавши італійському журналісту Коррадо Дзуніно. Про це пише видання La Repubblica.

Обстріл Кізомиса, знищення техніки РФ на лівобережжі. 431 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: La Repubblica

Сили оборони ведуть контрбатарейну боротьбу по російських військах на лівому березі Херсонщини — Гуменюк

Сили оборони ведуть потужну контрбатарейну боротьбу по позиціях військ РФ на лівому березі Херсонської області. Російські війська не відчувають там спокою, постійно маневрують, облаштовують хоч якісь тимчасові позиції та намагаються обстрілювати правобережжя Херсонщини.

Про це у телемарафоні "Єдині новини" заявила керівниця Об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк.

Протягом доби російські війська чотири рази вдарили по Херсонській громаді

Протягом доби 29 квітня армія РФ чотири рази вдарила по Херсонській громаді. Вночі атакувала середмістя Херсона. Також під обстрілами перебували Корабельний мікрорайон у Херсоні, Антонівка, Придніпровське та дачні ділянки. Загиблих та поранених немає, повідомляє в Telegram МВА.

Внаслідок обстрілів тромад Бериславського району, два населені пункти залишились без світла

Впродовж минулої доби російські війська атакували три громади Бериславського району. Вдарили по Бериславу та селам Томарине, Раківка, Новоолександрівка, Золота Балка, Михайлівка, Гаврилівка та Одрадокам'янка.

Про це в Telegram написав голова РВА Володимир Літвінов.

Російські снаряди пошкодили лінії електропередач. Два населені пункти залишились без світла. Також руйнувань зазнали багатоквартирні та приватні будинки і гаражі Укртелекому.

Дві людини отримали поранення під час нічого обстрілу Херсона

Після нічого обстрілу Херсона двоє людей поранені. Госпіталізація їм не знадобилась. Повідомив в Telegram перший заступник голови облради Юрій Соболевський та закликав місцевих жителів під час обстрілів триматись далі від вікон.

Обстрілювати Херсон почали вночі — керівник пресофісу ОВА

У телемарафоні "Єдині новини" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков розказав, що обстрілювати Херсон почали опівночі.

"Рятувальники виїжджали на місця загорянь після влучань, всі пожежі ліквідовані. Медики курсували містом. Станом на ранок загиблих та поранених немає", — сказав Толоконніков.

Російські війська 27 разів обстріляи Херсон, Херсон — двічі — голова ОВА Прокудін

Минулої доби російські війська 27 разів обстріляли Херсонщину, Херсон — двічі. Поцілили у житлові квартали населених пунктів області. Одна людина загинула, одна поранена, повідомив в Telegram голова ОВА Прокудін.

Оперативна інформація від Генштабу ЗСУ станом на 6 ранку

Минулої доби російські війська обстріляли Гаврилівку, Зміївку, Берислав, Козацьке, Іванівку, Зимівник, Білозерку, Дніпровське, Кізомис і Херсон, повідомляє у ранковому зведенні Генштаб ЗСУ.

На початок