На півночі Польщі в лісі знайшли уламки ймовірно російської ракети

На півночі Польщі в лісі знайшли уламки ймовірно російської ракети

Прапор Польщі
Прапор Польщі. Getty Images

У Польщі знайшли залишки неідентифікованого військового об’єкта біля міста Замостя, що приблизно за 15 кілометрів від Бидгоща. Наразі місце знахідки досліджують співробітники поліції, військові та сапери.

Про це 27 квітня повідомили у польському міністерстві оборони, додавши, що ситуація не загрожує місцевим мешканцям.

Генпрокурор Польщі Збігнєв Зьобро заявив, що прокуратура у Гданську розпочала розслідування з цього приводу.

За даними журналістів польського радіо RMF24 це залишки ракети класу "повітря-земля". Її знайшли 25 квітня. Невідомо, скільки часу вона пролежала в лісі: кілька днів чи кілька тижнів. Спочатку вважалося, що це дрон. Пізніше з'ясувалося, що це могли бути залишки авіаційної ракети. Зазначається, що на уламках нібито були написи російською, це може вказувати на радянську зброю. За попередніми даними, у ракеті відсутня бойова частина.

Варто зазначити, що Бидгощ знаходиться майже за 500 км від кордону з Україною, понад 400 км – від Білорусі та 240 км – від Калінінградської області Росії.

Увечері 15 листопада минулого після масованої атаки РФ по Україні польські ЗМІ повідомили, що у містечку Пшеводув у Грубешівському районі, розташованому за 5 кілометрів від кордону з Україною, стався вибух. Associated Press з посиланням на джерело в розвідці США повідомило, що російські ракети перетнули кордон Польщі. Згодом МЗС Польщі підтвердило, що ракета російського виробництва впала на території країни, убивши двох людей.

У Міноборони РФ назвали повідомлення про падіння російської ракети "навмисною провокацією з метою ескалації обстановки".

Президент України Зеленський заявив, що сталося те, "про що ми давно попереджали": "Бити ракетами по території НАТО. Це російський ракетний удар по колективній безпеці! Це дуже суттєва ескалація. Треба діяти", — сказав Зеленський.

Читайте також

Ракета по Польщі могла бути випущена не з Росії — Байден

"Нічого не сталося би без війни РФ проти України" — Шольц про удар по Польщі

У Польщі на кордоні з Україною впала російська ракета, є загиблі. Росія заявляє про "провокацію". Що відомо

На початок