У Хмельницькій громаді будуватимуть укриття у дев’яти навчальних закладах

У Хмельницькій громаді будуватимуть укриття у дев’яти навчальних закладах

У Хмельницькій громаді будуватимуть укриття у дев’яти навчальних закладах
. Фото: Суспільне Поділля

На території дев’яти навчальних закладів Хмельницької громади визначають геодезію ділянки і складають проєктно-кошторисну документацію для будівництва укриттів. Про це Суспільному розповів заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак.

За яким принципом обирали заклади, де з’являться протирадіаційні укриття подвійного призначення, дізнавалися кореспонденти Суспільного Хмельницький.

Директор одного з навчальних закладів Хмельницької тергромади Сергій Ткач спускається до єдиного, за його словами, укриття, розташованого на території школи. Говорить, сховище розраховане менше, ніж на пів сотні людей: "Станом на 1 вересня це було в нас єдине укриття, яким ми могли користуватися, і яке давало нам змогу забезпечити освітній процес лише для чотирьох класів, це із 26-ти за очною формою навчання".

За словами Сергія Ткача, восени минулого року заклад уклав договір про спільне користування укриттями з іншими установами. Загалом, каже, їх було 4, що дало можливість забезпечити початкову ланку очним навчанням на 100 %.

"Але, наприклад, 5, 9, 11 класи вчаться тиждень очно, тиждень – дистанційно. Решта класів – 6,7,8,10 – вчаться тиждень через два, тобто тиждень очно, два – дистанційно", – каже Сергій Ткач.

Єдине укриття в одній зі шкіл громади вміщає менше пів сотні людей.
Єдине укриття в одній зі шкіл громади вміщає менше пів сотні людей. Суспільне Хмельницький

Очну форму навчання підтримує батько двох дітей, голова батьківського комітету навчального закладу Михайло. Розповідає: "Зараз у нас очне навчання і дистанційне. Коли очне, то наші діти отримують знання набагато краще, аніж дистанційно. І коли буде укриття, то буде можливість проводити очне навчання, що дасть кращі знання нашим дітям і краще майбутнє".

Аби забезпечити очне навчання, планують збудувати укриття, розраховане на 800 людей, розповідає директор Сергій Ткач. Це, за його словами, дозволить у разі потреби перебувати там і дітям, і педколективу: "Укриття має для нас подвійне значення: окрім того, що воно буде використовуватися за прямим призначенням, як укриття, відповідно будуть зроблені певні надбудови укриттю, які будуть використовуватися в освітньому процесі. Це буде майстерня, спортивна зала. Старі будівлі мають знести, на їх місці мають з’явитися нові будівлі".

Михайло Кривак каже: проєктно-кошторисну документацію планують укласти до середини травня.
Михайло Кривак каже: проєктно-кошторисну документацію планують укласти до середини травня. Суспільне Хмельницький

Цей не єдиний у Хмельницькій тергромаді навчальний заклад, в якому цього року мають будувати протирадіаційні укриття подвійного призначення, каже виконувачка обов’язків директора міського департаменту освіти та науки Ольга Кшановська. За її словами, у громаді є 9 таких закладів, в яких планують побудувати нові укриття.

"Ми розуміємо, що така умова, як наявність укриття, вона не буде в один рік. Можливо, це буде довготривала умова навчання закладів в очному форматі. Відповідно, у нас п’ять закладів стоять у черзі на будівництво нових укриттів, і чотири заклади, в яких буде проводитися реконструкція існуючих будівель із будівництвом укриттів", – каже Ольга Кшановська.

Директор одного з навчальних закладів Хмельницької тергромади Сергій Ткач спускається до єдиного, за його словами, укриття, розташованого на території школи.
Директор одного з навчальних закладів Хмельницької тергромади Сергій Ткач спускається до єдиного, за його словами, укриття, розташованого на території школи. Суспільне Хмельницький

Нині в закладах, де мають збудувати укриття, відбуваються дослідження території. Зокрема, визначають геодезію ділянки під майбутнє сховище, розповів заступник Хмельницького міського голови Михайло Кривак. За його словами, проєктно-кошторисну документацію планують укласти до середини травня.

"За нашим планом у бюджеті цьогоріч під час уточнень буде виділено приблизно 100 мільйонів гривень на початок будівництва. Я розумію, що цих коштів, скоріше за все, на будівництво цих укриттів не вистачить. Тому що це будуть протирадіаційні укриття подвійного призначення, вони мають відповідати сучасним вимогам і бути безпечними", – додає Михайло Кривак.

Ольга Кшановська каже, що нині визначають пріоритетність: "Наприклад, у закладі взагалі немає можливості, ні сусідніх укриттів, заклад працює на базі іншого закладу, то зрозуміло, що він буде в пріоритеті, з нбого й розпочнемо".

Будівництво укриттів у навчальних закладах громади, каже Михайло Кривак, планують розпочати влітку.

Авторка: Ярослава Антошевська.

Читайте також

  • Закриють чи ні: яка доля хмельницького монотеатру "Кут"
  • У Хмельницькому в дитячій лікарні створюють "Школу супергероїв"
  • Артпростір у Хмельницькій обласній дитячій лікарні

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube та Instagram.

На початок