На Львівщині закликають демонтувати самовільно встановлені блокпости

На Львівщині закликають демонтувати самовільно встановлені блокпости

На Львівщині закликають демонтувати самовільно встановлені блокпости
. Фото ілюстративне: Криворізька міська рада

Львівська обласна військова адміністрація звернулася до органів місцевого самоврядування з проханням демонтувати самовільно встановлені блокпости. Про це Суспільному повідомив перший заступник голови ОВА Андрій Годик.

На Львівщині офіційно встановлено 7 блокпостів, що розміщені на головних в’їзних дорогах Львова та біля аеропорту. Вони виконують контрольну-фільтраційну функцію, де правоохоронці та військовослужбовці у вибірковому порядку перевіряють документи.

"На основних транспортних шляхах, на в’їздах та виїздах населених пунктів з метою забезпечення контролю, це дійсно було потрібно. Але банально по сільських вулицях встановлюють блокпости, це — більше такий емоційний порив громадян, щоб долучитися до забезпечення безпекових речей в населених пунктах. Якщо пригадаєте статистику, найбільше блокпостів якраз було в Яворівському районі, найближче до кордону з Польщею", — каже перший заступник голови військової адміністрації Андрій Годик.

За словами Андрія Годика, самовільно встановлені блокпости в області не є легальними.

Що відомо

  • Облаштовувати блокпости у Львові та області почали з початку повномасштабної російсько-української війни. На блокпостах людей питали, куди вони прямують, де планують перебувати. Вже через 5 днів на території області було 60 блокпостів.
  • 4 березня 2022 року начальник Львівської ОВА Максим Козицький підписав наказ, за яким чітко встановлений перелік офіційних блокпостів, які мають бути на території області та Львова.
  • Частину самовільних блокпостів, які з перших днів створили на території області, перетворили на спостережні пости, коли пост розгортається на 90 градусів. Такі пости не перекривають рух транспорту і виконують свою функцію. Інші самовільні блокпости мали прибрати повністю.
  • Станом на початок листопада 2022 року на Львівщині прибрали залишки стихійних блокпостів. За інформацією Патрульної поліції Львівщини, поліцейські видали 23 вимоги органам місцевого самоврядування для усунення перешкод.
На початок