Як вберегти домашнього улюбленця від кліщів – поради одеського ветеринара

Як вберегти домашнього улюбленця від кліщів – поради одеського ветеринара

Ексклюзивно
Як вберегти домашнього улюбленця від кліщів – поради одеського ветеринара
. Собака на прийомі в ветлікаря. Ілюстративне фото: pexels

З настанням весни власникам домашніх тварин слід подбати про обробку тварин від кліщів. Це вбереже їх від зараження хвороб, які переносять паразити. Де тварини можуть підхопити кліщів, до яких частин тіла вони найчастіше чіпляються та як уберегти улюбленців від цього розповів головний лікар ветклініки “Гранд Плюс” в Одесі Олександр Чепир.

Як вберегти тварину від кліщів

За словами ветлікаря, власники домашніх улюбленців можуть обробляти тварин спеціально призначеними від кліщів засобами: краплями або ж таблетками. Для того, щоб правильно підібрати необхідний засіб, Олександр Чепир рекомендує пройти консультацію в ветеринарній клініці, де власнику порадять правильний засіб та його дозування. Краплями тварину варто обробляти раз на місяць, таблетки залежно від виробника діють мінімум на чотири тижні.

Розпочинати обробку домашніх улюбленців варто коли температура повітря сягатиме від 0°C та вище. Якщо ж потепління припало не на весну, а раніше, то обробку також слід розпочинати раніше, а не чекати початку сезону.

Чим кліщі небезпечні для тварин

Олександр Чепир пояснив, що кліщі є носіями паразитарних хвороб, тому вони є небезпечними для тварин. Найбільш розповсюджені наслідки від кліщів це зараження бабезіозом, а також хворобою лайма та анаплазмозом.

"Симптомами того, що тварина має кліща може бути декілька. У тварин, як правило, підвищується температура та змінюється колір сечі. Вона стає темнішою. Також тварина стає млявою та відмовляється їсти", — пояснив ветлікар.

До якої частини тіла тварини чіпляються кліщі?

Ветлікар пояснив, що кліщі найчастіше чіпляються до вух, шиї та хвоста. Тому власникам тварин варто в першу чергу оглядати ці зони тіла. Виявити їх легше під час купання тварини.

"Власникам темних та довгошерстих тварин варто бути особливо уважними під час вух, шиї та хвоста, оскільки побачити кліща буде важче. Натомість у тварин світлих кольорів та короткою шерстю це буде зробити простіше", — зазначив Олександр.

Кліщ на тварині. Що робити?

Якщо власник самостійно виявив кліща, то йому варто звернутись до ветеринара, який знешкодить паразита. Однак, якщо людина має спеціальні інструменти для видалення кліща, то може це зробити самостійно.

"Просто виривати кліща з тварини не є правильним. Оскільки там можуть залишитись частини тіла паразита, які теж провокуватимуть хвороби", — наголосив Олександр.

Також Олександр Чепира наголосив, що обробка від кліщів не захищає тварину на всі 100%. Тому власникам улюбленців слід періодично оглядати свою тварину на можливу наявність паразитів. Крім того, не варто обирати місце для прогулянки із високою травою, заростями та сухими гілками. Ці прості кроки застережуть улюбленця від кліщів.

Читайте нас у Telegram, Viber, Facebook та Instagram: головні новини Одеси та області

На початок