Учасниця «STEM IS FEM» із Запоріжжя розробила крісло-гойдалку для збереження соціальної дистанції

Учасниця «STEM IS FEM» із Запоріжжя розробила крісло-гойдалку для збереження соціальної дистанції

Учасниця «STEM IS FEM» із Запоріжжя розробила крісло-гойдалку для збереження соціальної дистанції
.

Запоріжанка Маргарита Іваненко розробила 3D-модель крісла-гойдалки. Дівчина створила його в рамках участі у проєкті «STEM IS FEM». Головна вимога була - створити міську лавку, яка б допомагала підтримувати режим соціального дистанціювання.

Проєкт «STEM IS FEM» стартував у вересні 2019 року. Відтоді організатори провели 5 освітніх модулів. Учасниця проєкту, 16-річна запоріжанка Маргарита Іваненко, навчалась програмуванню, 3D-моделюванню та 3D-друку. Каже, що спочатку нервувалася, бо на перший модуль їй довелося їхати до столиці:

«Ми їздили у різні підприємства, де займаються програмуванням. І нам показували, що програмування в Україні досить розвинуте, ви можете піти туди, туди. Плюс - нам давали можливість поспілкуватися з жінками з цієї професії»

Учасниця «STEM IS FEM» із Запоріжжя розробила 3D-модель крісла-гойдалки
Учасниця «STEM IS FEM» із Запоріжжя Маргарита Іваненко.

Далі розпочався карантин і 3D-моделюванню учасниці проєкту навчалися вже дистанційно. Дівчина каже, що було складно, але цікаво. Дівчатам дали завдання створити готову 3D-модель міської лавки, яка допомагала б людям підтримувати режим соціального дистанціювання. Маргарита розповідає, що багато часу пішло на пошук самої ідеї, а створювала лавку вона у спеціалізованій програмі близько 5 годин:

«Чомусь припало на думку - крісло-гойдалка, і я подумала чому б і ні? Я зроблю крісло-гойдалку, але двостороннє. І якщо ти сідаєш на одну сторону, воно нахиляється і на іншу сторону ти не сядеш. Тому і зберігається дистанція.»

Учасниця «STEM IS FEM» із Запоріжжя розробила 3D-модель крісла-гойдалки
3D-модель крісла-гойдалки, яку розробила Маргарита Іваненко.

За словами координаторки проєкту «STEM IS FEM» Єлизавети Коренко, у навчанні могли взяти участь школярки різного віку зі всієї України. Єдина умова - потенційна учасниця ще не мала визначитися з майбутньою професію:

«Ми намагаємося своїм проєктом показати дівчатам можливості для розвитку в цих дуже перспективних, сучасних професіях. Показати їм те, що вони не є обмежені жодними стереотипами і можуть обирати для себе будь-яку спеціальність, яка їм буде цікава»

Загалом, у модулі з 3D-моделювання та друку взяли участь дівчата з 13 міст України. Із Запоріжжя, окрім Маргарити Іваненко, до проєкту потрапили ще 4 учасниці: Надія Матус, Юлія Степаненко, Марія Щербань і Софія Щербань. Гран-прі здобула Ірина Лучин з Івано-Франківська. Вона отримала в подарунок 3D-принтер і тепер буде представляти Україну на міжнародному рівні.

Що відомо

  • «STEM IS FEM» - благодійний освітній проєкт, який мотивує дівчат обирати пов’язані з наукою, технологіями, інженерією, математикою спеціальності для майбутнього професійного розвитку.
На початок