Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця

Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця

Доповнено
Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця
. Фото: facebook.com/oleg.barna.75

17 квітня загинув військовослужбовець 68-ї окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша, народний депутат України 8 скликання Олег Барна. Про це 19 квітня Суспільному повідомила начальниця пресслужби обласного терцентру комплектування та соцпідтримки Олена Величанська.

Суспільне зібрало спогади про Олега Барну.

"Із сумом в серці маємо повідомити, що під час виконання бойового завдання загинув наш росомаха, помічник гранатометника, старший сержант Олег Барна. Пан Олег відомий всім, як народний депутат восьмого скликання, але для нас він – побратим, який на рівних з усіма виконував бойові задачі. Коли командири оголосили набір в групу на штурм ворожих позицій, старший сержант Барна не вагався ані хвилини. Задачу виконано, ворога вибито. Але на жаль, ціною життів наших хлопців. Вічна пам’ять всім полеглим за Україну! За кожне життя наших бійців буде помста у десятикратному розмірі", – написали на сторінці в Інстаграмі 68 окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша.

Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця
Олег Барна. Фото: facebook

"Олег завжди був правдолюбом і борцем за правду. То була його риса характеру. З 1990 року, коли зростали перші паростки незалежності, завжди був на протестах першим", – розповів Суспільному друг загиблого Віктор Шумада.

Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця
Віктор Шумада, друг загиблого. Суспільне Тернопіль

За словами Віктора Шумади, починаючи від "Революції на граніті" і закінчуючи Помаранчевою, Революцією Гідності, завжди був на передовій:

"Коли Росія напала на Україну в 2014 році і торік, він також перший зголошувався, пішов служити в Збройні Сили України".

Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця
Олег Барна. Фото: facebook.com/oleg.barna.75

"Сьогодні підтвердили, що Олег Барна загинув. Західна частина Павлівки. 68 ОЄБр. Другий бат. Довго просився в штурмову групу. Тому йшов на штурм один із перших. Вів вогонь з дистанції один-три метри. Кульове поранення в шию. Командир сказав про нього: "Йшов як доброволець, відчайдушно, загинув героїчно". Безкомпромісний, часом різкий та імпульсивний, але щирий, прямий, відвертий і сміливий. Таким Олег Барна був, є і, сподіваюся, залишиться", – написав у Фейсбуці п'ятий президент, лідер "Європейської солідарності" Петро Порошенко.

"Олег Барна був безкомпромісним у своїй правоті і у своїх помилках. Він був учителем фізики та математики і, ставши політиком, все розкладав на дві полиці – українську і ворожу. Олег був класичним, без будь-якої домішки чи користі, бандерівцем. І ніщо і ніхто не міг зсунути цю людину-камінь з його позиції. Саме такі люди в усі віки боронили Україну. Він був цільний у своїх переконаннях і діях. Йому взагалі було байдуже, що навколо нього. Він боровся проти Кучми в 90-х, він був поранений на Майдані 2014, пішов у першому загоні добровольців на АТО, де знову був поранений. Депутатство він по-моєму й не помітив, залишився таким же чорно-білим, радикальним і впертим. Він приносив багато проблем для коаліції, але на нього не можна було сердитися. Його щирість, безпосередність і безкорислива любов до України робила всі претензії неадекватними. Те, що Олег після усіх травм пішов воювати – не дивувало. Лишався собою – не на словах, а в окопі. Ми інколи переписувалися. Він жодного дня цієї страшної війни не сумнівався в перемозі. Мав бути його день народження. Смертію смерть поправ", – написав у Фейсбуці ексгенпрокурор Юрій Луценко.

Про Олега Барну розповіла його колега Мар’яна Юрик.

Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця
Мар’яна Юрик, колега Олега Барни. Суспільне Тернопіль

"Ми до кінця не вірили, що це правда. Тому що Олег Степанович – це людина, яких вже не буде, він був такий один. Мені дуже шкода, що Україна втрачає таких особистостей. Він виховав двох чудових синів. Справді був сином України, патріотом, дуже любив свою сім’ю, країну і рідну землю. Це така ненаграна патріотичність. Незважаючи на те, що для когось він був різкий, жорсткий, він, насправді, був дуже добрим, щирии та відвертим. Ми багато часу провели разом в дорозі з Києва чи в Київ, коли він був народним депутатом. У нас була така традиція: ми зупинялися на заправці біля столиці, він заходив у магазин і купляв багато морозива. Він дуже любив морозиво".

За словами Мар’яни Юрик, Олег Барна вірив у перемогу України. Каже, саме такий підпис залишився під одним з його фото. Його брат Степан Барна зараз також воює на передовій.

Загибель екснардепа Олега Барни: спогади про військовослужбовця
Степан Барна і Олег Барна. Фото: Fb/Степан Барна

Віктор Шумада повідомив Суспільному, що прощання з Олегом Барною відбудеться у пʼятницю, 21 квітня, об 11:00 в Михайлівському соборі, потім – на Майдані Незалежності в Києві. За його словами, попрощаються з загиблим військовослужбовцем і на Тернопільщині. Про день та час повідомлять додатково.

Що відомо

Олег Барна народився 18 квітня 1967 року в селі Нагірянка Чортківського району в родині вчителів. У 1977 році закінчив Нагірянську початкову школу, в 1984 році Ягільницьку середню школу. Потім фізико-математичний факультет Тернопільського національного педагогічного університету. Також здобув спеціальності менеджера освіти в Тернопільському інституті післядипломної освіти та юриста в Тернопільському національному економічному університеті.

Від 1991 до 2014 роках працював вчителем математики, фізики, інформатики, допризивної підготовки в Ридодубівській та Білобожницькій школах.

У жовтні 1990 року брав участь у "Революції на граніті". У 1999 створив Білобожницьку правозахисну групу (загалом займався правозахисною діяльністю з 1996 року). У 2002-2010 роках був Нагірянським селищним головою.

Народний депутат 8 скликання. Обраний у 2014 році від "Блоку Петра Порошенка". Голова підкомітету з питань контролю за дотриманням законодавства у сфері запобігання і протидії корупції юридичними особами Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції.

Олег Барна був учасником Євромайдану в Чортківському районі та в Києві. Отримав поранення внаслідок протистоянь 18 лютого 2014 року в Маріїнському парку.

У липні 2014 року добровольцем пішов у ЗСУ в зону АТО, був бійцем 128 окремої гірськопіхотної бригади, командиром мінометного розрахунку (псевдо "Дядько Олег").

Із початком повномасштабного російського вторгнення в Україну в 2022 році пішов добровольцем у військкомат. З 25 лютого був зарахований на посаду командира гранатометного відділення.

Читайте також

На початок