ЗМІ розповіли, хто допомагає Коломойському нарощувати вплив після перемоги Зеленського

ЗМІ розповіли, хто допомагає Коломойському нарощувати вплив після перемоги Зеленського

ЗМІ розповіли, хто допомагає Коломойському нарощувати вплив після перемоги Зеленського
.

Після повернення в Україну політично-бізнесова активізація олігарха Ігоря Коломойського зросла на багатьох фронтах, а допомагати йому у цьому можуть агенти у владі, близькі до президента Володимира Зеленського.

Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми".

Зазначається, що 15 жовтня журналісти проєкту стали свідками, як у ресторані Queen Country Club під Києвом один із найближчих друзів та бізнес-партнерів Коломойського Михайло Кіперман відзначав свій день народження.

На святі був присутній і сам Коломойський.

Окрім нього, тоді серед гостей помітили бізнес-партнера олігарха та співвласника студії "Квартал 95" Тімура Міндіча, олігархів Геннадія Боголюбова та Павла Фукса, народного депутата та давнього товариша й бізнес-партнера Коломойського Ігоря Палицю, бізнесмена Ігоря Суркіса і його брата, депутата від "Опозиційної платформи – За життя" Григорія Суркіса, ексдепутата і товариша Коломойського Євгенія Гєллєра, а також Олександра Лазорка – екскерівника раніше підконтрольної Коломойському "Укртранснафти".

Повідомляється, що у компанії з представниками неформальної бізнесової групи "Приват" в ресторані на вечірці був і депутат від президентської політсили "Слуга народу" Олександр Дубінський, який раніше працював на телеканалі Коломойського.

До того, як обратися депутатом, він працював на телеканалі "1+1", який належить Ігорю Коломойському.

У коментарі "Схемам" нардеп зазначив, що товаришує з Кіперманом давно, проте немає з ним спільних бізнес-інтересів.

Як повідомляє видання, 5 грудня у заміському клубі "Еквідес" під Києвом, де після приїзду в Україну влаштував зустрічі особистий адвокат президента США Дональда Трампа Рудольф Джуліані, журналісти помітили охоронців і скупчення автомобілів.

Серед них і автомобіль Дубінського, поряд з яким очікувало ще два невідомих "Мерседеси".

А за 20 хвилин нардеп опублікував фото зустрічі з адвокатом Трампа Джуліані.

На думку журналістів, таким чином Коломойський намагається з'ясувати, чи вдасться вибудувати якісь взаємини з американською елітою та шукає шляхи, як це можна зробити.

Раніше стало відомо, що у США ФБР веде розслідування проти олігарха Коломойського через можливі фінансові злочини, зокрема відмивання коштів.

У коментарі Дубінський стверджує, що під час зустрічі з Джуліані прізвище Коломойського "навіть не згадували".

"Згадували прізвища пана Гончарука, пані Гонтаревої, пані Рожкової, Якова Смолія, а також Петра Порошенка, Віктора Януковича і Юрія Колобова", — сказав він.

Дубінський підкреслив, що ініціатором зустрічі був саме Джуліані.

З приводу зустрічі Джуліані та Дубінського журналісти також звернулися за коментарем і до Коломойського. Він заявив, що про зустріч Дубінського і Джуліані дізнався зі ЗМІ.

При цьому свої проблеми у США олігарх назвав "надуманою історією".

"Коли ти знаходишся під якимось розслідуванням, пильною увагою, то це не сприяє твоєму бізнесу, створює певні труднощі, але я вам скажу відверто – я не вірю в жодні варіанти допомоги з боку чинного президента, майбутнього президента, адміністрації до вирішення таких проблем у такій країні, як США", — сказав Коломойський.

За даними ЗМІ, ще один народний депутат, пов’язаний із Коломойським, – Ігор Палиця. Він – давній товариш та бізнес-партнер українського олігарха. Палиця не входить до фракції "Слуга народу", а є членом депутатської групи "За майбутнє", до якої увійшли обранці-мажоритарники.

Разом з Коломойським і Дубінським він також святкував день народження бізнесмена Кіпермана. До того ж повідомляється, що депутат має кабінет в офісі Коломойського.

На запитання журналістів, чи є Дубінський і Палиця представниками його інтересів у Раді, олігарх заперечує.

На запитання, чи свідчить спільне святкування дня народження про те, що Палиця є близьким до нього, олігарх заявив, що на святкуванні були друзі Кіпермана, які входять до групи "Приват".

Зазначається, що ввечері 5 грудня на Банковій біля Офісу президента знімальна група "Схем" помітила кортеж, який часто відвідує офіс Ігоря Коломойського.

Згодом там з’явився і Ігор Палиця.

На запитання журналістів про причини візиту він відповів, що зустрічався з чиновниками та висловлював свою позицію стосовно закону про землю.

При цьому нардеп відмовився уточнювати, з ким саме відбулася зустріч і чи були серед цих людей Зеленський або глава Офісу президента Андрій Богдан.

Щодо відносин з Коломойським, Палиця відповів, що він — його товариш.

При цьому він наголосив, що Коломойський ніколи не просив його відстоювати свої інтереси у Раді.

Громадський рух "Чесно" у моніторингу за листопад виявив, що депутатська група "За майбутнє" голосувала в унісон із партією влади в 47% випадків. За рівнем підтримки влади її випереджає лише фракція "Голос" – і тільки на один відсоток.

Зазначається, що "Схеми" надіслали запит в Офіс президента з проханням надати інформацію про візит нардепа Палиці, але відповідь ще не надійшла.

Як повідомляють журналісти, агентом олігарха може бути і Станіслав Шейхетов, якого називають чоловіком сестри Геннадія Боголюбова – головного бізнес-партнера Коломойського.

Ще один зв’язок Шейхетова з "Приватом" – через компанію "Індепенденс", головою наглядової ради якої він є. Саме ця фірма збудувала головний офіс "ПриватБанку" у Дніпрі та стадіон "Дніпро-Арена".

Повідомляється, що знімальна група "Схем" неодноразово фіксувала, як на територію в Козині, де розташована фірма Шейхетова, заїжджає кортеж із двох автівок, якими користується колишній народний депутат і ексзаступник голови Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов.

Зокрема, автівки, якими користується Портнов, близько опівночі заїжджали на закриту територію наступного дня після повернення його до України.

Повідомляється, що авто охорони, яке супроводжує Портнова, зареєстроване на компанію, яка входить у структуру неформальної групи "Приват" Коломойського.

Автівки, якими користується Андрій Портнов, неодноразово були помічені і на виїзді з офісу Коломойського.

А отже, одразу після повернення Портнова до України олігарх, схоже, міг надати йому авто охорони та місце для проживання.

Також журналісти зафіксували, як одразу після його повернення в Україну автівка, якою користується Портнов, залишала закриту територію Міністерства внутрішніх справ.

Портнов на це зазначив, що був запрошений керівниками Поліції охорони, а з керівниками МВС зустрічей не мав.

Крім того, Портнов відмовився коментувати свої відносини з Коломойським. Останній же сказав, що Портнов — його давній друг, але не пам’ятає, чи допомагає йому Портнов у справах "Привату".

Повідомляється, що ввечері 2 грудня знімальна група "Схем" помітила, як із бокових воріт Офісу президента виїхав кортеж Володимира Зеленського та попрямував на вулицю Грушевського, після чого повернув до Маріїнського парку і заїхав на територію будинку, що розташовується біля нього.

Зазначається, що саме там зараз мешкає Зеленський і там же відбуваються таємні нічні зустрічі.

Зокрема, журналісти помічали там мікроавтобус, який до цього виїжджав з офісу Коломойського, а потім приїздив до будинку олігарха. А також автівки помічників президента Сергія Шефіра та Андрія Єрмака.

При цьому Шефір також відвідував і офіс Коломойського. Сам він це у розмові з журналістами визнав. Коломойський же це заперечував.

Зазначається, що у будинку Зеленського живуть також найближчі соратники олігарха Коломойського: співвласник студії "Квартал 95" Тімур Міндіч і народний депутат Ігор Палиця, тож, можливо, він приїздив до них.

Проте журналісти помічали, що часто вони прибували туди вже після самого Коломойського.

В Офісі президента поки не відповіли на запит "Схем" щодо можливих візитів.

Коломойський, у свою чергу, запевняє: таємних зустрічей з главою держави у нього не було.

Журналісти наголосили, що Зеленський став президентом завдяки медійній підтримці медіахолдингу Ігоря Коломойського, де транслювались проєкти студії "Квартал 95". А під час президентської кампанії до команди Зеленського долучився адвокат Коломойського Андрій Богдан.

Тоді ж Зеленського почав охороняти особистий охоронець Коломойського, а їздити кандидат став на броньованому авто соратника Коломойського і співвласника студії "Квартал 95" Тімура Міндіча.

Зараз Ігор Коломойський зацікавлений в тому, щоб повернути собі націоналізований у 2016 році "ПриватБанк" чи принаймні отримати відшкодування за націоналізацію.

За тиждень Верховна Рада знову розглядатиме питання щодо скасування націоналізації "ПриватБанку".

Олігарх наполягає, що на Зеленського він не впливає і не планує та стверджує, що з президентом зустрічався лише один раз.

"У мене немає жодних позицій, які мені необхідно донести до президента", — наголосив Коломойський.

Зазначається, що президент Зеленський і його команда обіцяли зробити відносини з олігархами публічними.

При цьому за півроку президентства Зеленського Офіс президента лише одного разу звітував про зустріч глави держави з Коломойським.

На початок