Рік тому в Львові встановили перше модульне містечко: як живуть переселенці зараз

Рік тому в Львові встановили перше модульне містечко: як живуть переселенці зараз

Рік тому в Львові встановили перше модульне містечко: як живуть переселенці зараз
. Ілюстративне фото. Суспільне Львів

У квітні минулого року у Львові відкрили перше модульне містечко. Згодом ще два. Наразі вони законсервовані і діє лише містечко на Сихові, яке облаштували для проживання у холодну пору року. Мешканці модульних будинків розповіли Суспільному про свій побут.

Станіслав рік тому приїхав до Львова зі Слов’янська. Тоді він проживав у тимчасовому житлі, яке було розміщене у Стрийському парку. Зараз він переїхав у модульний будинок на Сихові.

"Якось облагороджено все, для дітей — гойдалки, зробили в домах модульних кімнати дитячі, тобто можна прийти програти в ноутбук, телевізор подивитись. Місця стало набагато більше, з’явилися коридори і можна і побігати, вийти якось. Нормально в принципі", — каже Станіслав.

Модульне містечко на Сихові
Модульне містечко на Сихові. Суспільне Львів

Олена та Олександр — батьки чотирьох дітей. В листопаді минулого року сім'я виїхала з Марганця Дніпропетровської області. Спочатку родина оселилась на Арені Львів.

"Там багато дуже людей було. Там тяжко було, близько 200 людей. Для дітей то не дуже. А переїхали сюди, тут дуже гарно і тут обіди дають непогані, я б сказала", — каже Олена Командир.

Олена Командир
Олена Командир. Суспільне Львів

Перше модульне містечко у Львові облаштували у Стрийському парку. Його відкрили рік тому, у квітні 2022 року. Згодом відкрили ще два. Наразі вони законсервовані, а люди, які там мешкали, переїхали до нового містечка на Сихові.

"В нас в місті з початку війни є облаштований Центр надання допомоги внутрішньо переміщеним особам. Він знаходиться в Личаківській адміністрації, де в нас є фахівці з питань працевлаштування ВПО, з питань соціалізації, з юридичних питань, з питань, з якими вони стикаються у Львові. Наприклад, якщо хтось з них хоче влаштувати свою дитину в школу чи в садок, вони можуть без проблем це зробити", — каже керівник міського департаменту гуманітарної політики Євген Бойко.

Модульне містечко на Сихові
Модульне містечко на Сихові. Суспільне Львів

За словами Євгена Бойка, в єдиному діючому модульному містечку є 1100 місць. Наразі там проживає понад 800 людей.

Читайте також

У Львові посли Великобританії та Польщі відкрили додаткові модульні будинки для переселенців

У зимовому модульному містечку в Львові проживають майже 750 переселенців

На початок