Посівні площі на Сумщині зменшаться на 1,7 тисячі гектарів

Посівні площі на Сумщині зменшаться на 1,7 тисячі гектарів

Посівні площі на Сумщині зменшаться на 1,7 тисячі гектарів
. Суспільне Суми

На Сумщині триває друга посівна кампанія за час повномасштабного вторгнення. Сіють технічні культури, посіви зернових же скорочують. Чому так — дізнавалися наші кореспонденти.

Важка техніка в полі, на Сумщині триває посівна. За кермом трактора Павло Шаповалов. Він обробляє землю у господарстві майже 5 років. Чоловік розповів: "Різна робота - не на одному місті, не за станком. Сьогодні на цьому полі, а завтра на іншому. Оце мені подобається. Піддобрюємо ріпак від шкідників та бур'янів".

Посівні площі на Сумщині зменшаться на 1,7 тисячі гектарів
Суспільне Суми

Цьогоріч у господарстві зменшують площі посіву пшениці та кукурудзи на користь технічних культур. За словами агронома Миколи Сніжка, вартість тони олійних вища, а витрати на логістику — нижчі. "Посівні площі в 2876 гектарів. Пшениці посіяли з осені 450 гектарів, озимого ріпаку 266 гектарів, соняшнику — понад 1100 гектарів, кукурудзи — 700, сої — понад 300 гектарів. Багато залишилось площ не зораних з осені. І сіяти по дискуванню, яке є на цей час неможливо, бо багато вологи під пожнивними рештками кукурудзи буде стримувати посів", — зазначив пан Микола.

Сергій Карпенко — керівник господарства, яке обробляє 1300 гектарів землі. Чоловік розповідає — за сприятливих погодних умов планують завершити посівну через два тижні: "Посіяли овес, на корм худобі трохи ячменю, бо в нас ще є і тваринництво. Також розпочали посів соняшнику 470 гектарів. Далі буде черга кукурудзи та решти культур”.

Посівні площі на Сумщині зменшаться на 1,7 тисячі гектарів
Суспільне Суми

За словами Сергія Карпенка, із зерновими нині є складності у логістиці та нестабільність ціни витратних матеріалів: "Дуже стало важко з реалізацією збіжжя і ми бачимо, що через 2-3 місяці будуть проблеми. Європейські країни забороняють експорт і навіть транзит нашого українського зерна через свої держави. Логістика дуже важка. Зерновий коридор працює, але 50 суден стоять і їх росіяни не пропускають. Через це падає ціна на збіжжя”.

Через те, що в області є заміновані поля, цьогоріч посівні площі зменшаться на 1,7 тисячі гектарів, розповів керівник профільного департаменту Олександр Маслак: "За прогнозами у планах посіяти ранніми зерновими культурами: пшеницею, ячменем, вівсом та горохом понад 60 тисяч гектарів. За оперативною інформацією департаменту АПР, було проведено сівбу на площі понад 15 тисяч гектарів. Окремі господарства Сумщини розпочали сівбу пізніх сільськогосподарських культур: кукурудзи та соняшника”.

За словами Олександра Маслака, загалом на Сумщині понад тисячу господарств, котрі займаються рослинництвом.

Читайте також

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram

На початок