"Мирний план" президента Бразилії: МЗС запрошує да Сілву в Україну

"Мирний план" президента Бразилії: МЗС запрошує да Сілву в Україну

Президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва
. Луїс Інасіо Лула да Сілва святкує перемогу разом із прихильниками, 30 жовтня 2022 року. Фото: АР

МЗС України запрошує президента Бразилії Луїса Інасіо Лулу да Сілву відвідати Україну, аби зрозуміти справжні причини та сутність російської агресії та її наслідки для глобальної безпеки. Про це у вівторок, 18 квітня, повідомив речник МЗС України Олег Ніколенко. Раніше да Сільва закликав світ створити аналог групи країн G20 для закінчення війни в Україні.

За словами Ніколенка, Україна із зацікавленістю спостерігає за зусиллями президента Бразилії із пошуку рішення для припинення війни. Водночас не відповідає реальному стану речей підхід, за яким жертва й агресор ставляться на однакові шальки терезів, а країни, які допомагають Україні захиститися від смертоносної агресії, звинувачуються в заохоченні війни.

“Україну не потрібно ні в чому переконувати. Загарбницька війна ведеться на українській землі і завдає невимовних страждань та руйнувань. Ми більш ніж будь-хто в світі прагнемо завершення російської агресії на основі Формули миру, запропонованої президентом Зеленським”, — заявив Ніколенко.

Читайте також: Співробітник консульства РФ у Бразилії вдарив жінку, яка протестувала проти війни в Україні

Раніше президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва під час візиту в ОАЕ закликав світ створити аналог групи країн G20 для закінчення війни в Україні. За словами Лула да Сільви, Україна, Росія та інші країни мають приєднатися до "політичної G20", щоб спробувати покласти край війні.

"G20 була сформована, щоб врятувати світову економіку, яка опинилася в кризі. Тепер важливо створити інший вид G20, щоб покласти край цій (російсько-українській – ред.) війні та встановити мир. Це мій намір, і я думаю, що нам вдасться досягти великого успіху", — сказав він.

Бразильський лідер заявив, що обговорював цю ініціативу з президентом США, канцлером Німеччини, президентом Франції, лідерами деяких країн Південної Америки, а також з главами Китаю та ОАЕ.

Перед тим да Сілва заявив, що президент України Володимир Зеленський "не може хотіти всього", і запропонував Києву поступитися Росії Кримом, аби закінчити війну.

"Путін не може захопити територію України. Можливо, ми обговоримо Крим. Але про те, що він ще вторгся, він має подумати... Зеленський теж не може хотіти всього... Світу потрібен спокій... Ми повинні знайти рішення", — сказав він.

Читайте також

НАТО посилює оборонну стратегію, в Україні розпочали розслідування зізнань екс-"вагнерівців". 419 день війни. Онлайн

На початок