Екологи Житомирщини рекомендують не використовувати штучні квіти й пластикові ритуальні товари

Екологи Житомирщини рекомендують не використовувати штучні квіти й пластикові ритуальні товари

Екологи Житомирщини рекомендують не використовувати штучні квіти й пластикові ритуальні товари
. Фото: УНІАН

Штучні квіти і пластикові ритуальні атрибути – додаткова загроза довкіллю та здоров'ю людей. Про це Суспільному розповіла головна спеціалістка відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Державної екологічної інспекції Поліського округу Ірина Дзюблик.

За її словами, проблема засмічення навколишнього середовища шкідливими як для природи, так і для людей штучними квітами не зникає. Особливої актуальності ця проблема набуває з наближенням поминальних днів.

"Дуже актуальним і непростим залишається питання утилізації використаних штучних квітів, вінків, – розповідає Ірина Дзюблик. – В наших реаліях їх або палять, або вивозять на сміттєвий полігон. В обох випадках – це небезпека як для людей, так і для довкілля. Перед поминальними днями екологи отримують багато звернень про задимлення, яке йде від кладовищ. На порушників складаються адмінпротоколи. Проте ситуація повторюється з року в рік".

Екологи Житомирщини рекомендують не використовувати штучні квіти й пластикові ритуальні товари
Фото: УНІАН

Чому варто відмовитися від штучних квітів пояснив Суспільному біолог Іван Хом'як.

"Штучні квіти є небезпечними на всіх етапах:

  • сировина – їх виготовляють з дешевих синтетичних матеріалів;
  • виробництво – мають здатність виділяти в атмосферу токсичні речовини (діоксини);
  • використання – є нестійкими, швидко втрачають якість, тому їх часто викидають і вони забруднюють воду, ґрунт, довкілля;
  • утилізація – зіпсовані пластикові квіти потрапляють на сміттєзвалища або спалюються. У продуктах горіння пластмас містяться небезпечні речовини, які є канцерогенами. Вони викликають онкозахворювання та впливають на спадковість", – розповів Іван Хом'як.
Екологи Житомирщини рекомендують не використовувати штучні квіти й пластикові ритуальні товари
Фото: УНІАН

Головний спеціаліст відділу атмосферного повітря та поводження з відходами Управління екології та природних ресурсів Житомирської ОВА Юрій Нестерчук розповів, що традиція приносити штучні квіти і вінки на кладовище з'явилася близько 25 років тому.

"До цього квіти на цвинтар приносили лише живі, а вінки лише з природних матеріалів. Популярними пластикові квіти стали через їхню яскравість та дешевшу вартість в порівнянні з живими. Проте свій яскравий колір квіти втратять вже через два-три місяці, а негативний вплив ми будемо відчувати ще дуже довго. Кожна квіточка складається з кількох деталей, які виготовляються з різних видів пластика. Він, звичайно, немаркований, а через це його неможливо розсортовувати для переробки. Захоронення штучних квітів завдає великої шкоди довкіллю. У землі термін їх перегнивання становить понад сто років. Крім того, під впливом сонячного світла та розкладання пластик виділяє токсичні речовини, забруднюючи ґрунти та ґрунтові води. При спалюванні синтетичних матеріалів, із яких виготовлені штучні букети, вінки, виділяється величезна кількість хімічних речовин та сполук, зокрема діоксини, тобто хлоровані вуглеводи, феноли, формальдегіди, сполуки свинцю, ртуті, інших тяжких металів, які є канцерогенними. Вони впливають на стан здоров'я людини та призводять до зниження імунітету, виникнення онкологічних захворювань".

Юрій Нестерчук радить створювати нові екологічні традиції, адже альтернатива штучним квітам є.

"Зберігаючи пам'ять про померлих, варто пам'ятати, що альтернативою штучним вінкам та квітам є живі рослини (барвінок, безсмертник, нарциси, іриси), сухоцвіти, хвоя. Потрібно пам'ятати, що після нас на цій землі мають жити наступні покоління, діти та онуки, тож відповідальність за свої рішення маємо нести саме ми. Вшановуючи пам'ять про померлих, потрібно думати про живих", – наголосив Юрій Нестерчук.

Читайте також

  • Екологи Житомирщини нагадують: на збір березового соку потрібно мати дозвіл.
  • Екологи Житомирщини нагадують: за знищення та продаж червонокнижних рослин і першоцвітів передбачена відповідальність.
  • Мають сплатити пів мільйона: житомирські екологи рік судяться з підприємством із Бердичева.
  • Вирощуватимуть зелень, овочі та фрукти: чотири житомирські ліцеї долучаються до проєкту "Сади перемоги".

Підписуйтеся, читайте, дивіться головні новини Житомирщини на наших платформах:

Telegram | Instagram | Viber | Facebook | YouTube

На початок