Укріплюють зупинки громадського транспорту, встановлюють укриття: як убезпечують від обстрілів жителів громади Херсона

Укріплюють зупинки громадського транспорту, встановлюють укриття: як убезпечують від обстрілів жителів громади Херсона

Ексклюзивно
Укріплюють зупинки громадського транспорту, встановлюють укриття: як убезпечують від обстрілів жителів громади Херсона
. Херсон. Одне з укриттів в мікрорайоні міста, 17 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні почали укріплювати зупинки громадського транспорту. Встановили два габіони. Все це роблять волонтери. Як убезпечують від обстрілів жителів Херсонської громади, дізнавалось Суспільне.

Металева сітка, агроволокно і всередині пісок – такий габіон з’явився на зупинках громадського транспорту в місті. Така конструкція є ефективною для захисту від снарядів і уламків, розказує координатор проєкту Роман Головня. Встановили їх на тій зупинці, де 21 лютого загинули п‘ятеро людей.

"Така споруда висотою два метри. Товщина такого габіона складає метр. В середину засипається пісок. Це дозволяє сховатися людям, які стоять на зупинці, під час прильотів і снарядів окупантів захиститися від уламків снарядів, які розірвалися поряд", — говорить Роман Головня.

Укріплюють зупинки громадського транспорту, встановлюють укриття: як убезпечують від обстрілів жителів громади Херсона
Херсон. Укриття в одному з мікрорайонів міста, 17 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Габіони встановили на двох зупинках і поблизу волонтерського центру в іншому мікрорайоні. Реалізувати проєкт, каже Роман Головня, вдалося завдяки підтримці благодійного фонду "Повір у себе", та підприємству, яке надало пісок, а встановленням займалися херсонські волонтери. Укріплювати зупинки потрібно, бо місто щодня під обстрілами, каже херсонка Ганна.

"Безпека потрібна людям, особливо на зупинках. Я вперше стою на зупинці, якось безпечніше ніж просто неба", — каже Ганна.

Габіони чи бетонні укриття мають встановлювати не тільки на зупинках, а й у дворах багатоповерхівок, каже Галина.

"У нас час потрібен. Дуже потрібен. Ще б на Житлоселищі, я там живу. Там немає ніякого захисту. Всі люди перелякані куди бігати і що робити. А тут я в поліклініку приїхала. Вийшла з маршрутки і здивувалася", — говорить Галина.

Укріплюють зупинки громадського транспорту, встановлюють укриття: як убезпечують від обстрілів жителів громади Херсона
Херсон. Такий вигляд має укриття у мікрорайоні міста, 17 квітня 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Біля будинку пані Ольги також немає укриттів. Під час обстрілів сидять у квартирі, дотримуючись правил двох стін, каже жінка.

"Біля нашого дому немає, школа зачинена, в садочку немає. Найближче укриття це хвилин 20 бігти. Тобто, під обстрілами бігти нереально", — каже Ольга.

Перше мобільне укриття, монолітну конструкцію з бетону й арматури, в Херсоні встановили 9 січня на місці, де 24 грудня через обстріли загинули люди. Тоді російські військові обстріляли центральну частину міста з реактивних систем залпового вогню. Десять людей загинули, 64 отримали поранення.

"Поки не доводилося ховатися. Я вважаю, що такі укриття мають бути скрізь у небезпечних місцях. Особливо тут, де велике скупчення людей, де ось тут снаряд прилітав з того берега. Тому я думаю такі укриття мають бути", — говорить Олексій.

Одне з укриттів поки не зібрали. В деяких будинках цього району обладнали підвальні приміщення під укриття. Цей моноліт встановлюватимуть неподалік помешкань городян і поруч з дитячим майданчиком, каже херсонка Ксенія. За її словами, це потрібно для людей, бо вони повинні десь ховатися, а ще поблизу дуже багато гуляє дітей.

У Херсонській територіальній громаді буде розміщено до 80 мобільних укриттів, повідомляють у міський військовій адміністрації.

Що відомо

  • 14 квітня у Суворовському районі Херсона встановили ще одне мобільне бетонне укриття. Споруда може захистити від ударної хвилі, уламків, елементів касетних снарядів. У разі обстрілу в укритті можуть одночасно перебувати 25 людей.
  • В різних мікрорайонах Херсона налічується 262 простих укриттів. Їх розділяють на три категорії: великі сховища, де одночасно може перебувати до 300 людей, тимчасові укриття у багатоповерхівках — підвали та вуличні, де люди мають ховатись від уламків. Також передбачається встановлення надземних укриттів.
  • У Херсоні 18 січня встановили ще три мобільні укриття. Їх розташували в районі Дніпровського ринку та на привокзальній площі. Привезли укриття з Одеси, де їх виготовили.

Читайте також

Російська армія за добу 46 разів обстріляла Херсонщину

Війська РФ намагаються відновити роботу затопленої насосної станції Каховського магістрального каналу

"Військові РФ полюють за скупченнями людей та автомобілями на правому березі Херсонщини" — Гуменюк

На Херсонщині військові РФ погрожують депортацією місцевим, які не отримали російський паспорт — Генштаб ЗСУ

Контрбатарейна боротьба, обстріли Херсона, Козацького, Микільського. 418 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок