Ліквідація спалаху африканської чуми: на Чернігівщині відстрілюватимуть диких кабанів

Ліквідація спалаху африканської чуми: на Чернігівщині відстрілюватимуть диких кабанів

Ліквідація спалаху африканської чуми: на Чернігівщині відстрілюватимуть диких кабанів
. ФОТО: Gettyimages (ілюстративне)

На території Ічнянського національного природного парку, що на Чернігівщині, відстрілюватимуть та потім спалюватимуть диких кабанів. Таке рішення ухвалили з метою недопущення поширення африканської чуми. Про це Суспільному розповіла виконувачка обов'язків начальника відділу економічного та агропромислового розвитку Прилуцької РДА Людмила Ярошенко. Нагадаємо, африканську чуму свиней у парку виявили 29 березня. Відібрані матеріали відправили до Києва на експертизу в Науково-дослідний інститут.

17 квітня на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії затвердили списки мисливців, які здійснюватимуть відстріл диких кабанів.

"На території Ічнянського національного парку будуть відстрілювати всіх свиней 32 мисливці. Можливо це буде завтра (18 квітня — ред.). У нас є всі відповідні рішення. У нас перше засідання комісії було 29 березня, як тільки виявили чуму свиней. Також був прийнятий відповідний план заходів щодо профілактики недопущення поширення та ліквідації захворювання африканської чуми свиней", — сказала Людмила Ярошенко.

Туші диких кабанів спалюватимуть, останки захоронять на спеціально відведених місцях без проведення лабораторних досліджень, сказала Ярошенко. З її слів, для проведення депопуляції (відстрілу) та утилізації диких свиней, окрім мисливців, залучили працівників поліції, ДСНС, Ічнянського національного парку та Ніжинського лісового господарства.

"Ми здійснюємо заходи з депопуляції хворих диких кабанів. Є інструкція, комплексний план на реагування, коли виявили африканську чуму. Це важка хвороба, яка стосується виключно диких кабанів, і призводить до їх загибелі. На сьогодні, немає іншого способу виведення африканської чуми, як депопуляція дикого кабана", — розповів начальник Прилуцької РВА Володимир Чернов.

Останній раз африканську чуму свиней на Чернігівщині виявляли у січні 2022 року на території Добрянської ТГ. Пік захворюваності припадав на 2014-2016 роки.

Як повідомляли в Держпродспоживслужбі, африканська чума свиней не несе загрози життю людей. Вона швидко поширюється серед свійських та диких свиней.

Для того, щоб убезпечити господарство від занесення вірусу у Держпродспоживслужбі рекомендують:

  • утримувати свиней у закритих приміщеннях;
  • не допускати контакту з іншими тваринами;
  • не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів;
  • обслуговувати тварин у спеціальному одязі, не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо господар мисливець, або з якихось причин має постійний контакт з дикою фауною;
  • не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;
  • не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.

Читайте також

На Чернігівщині у природному парку виявили африканську чуму свиней: чим небезпечна хвороба

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок