Клімакс та менопауза: чим відрізняються, як впливають на життя жінки та чи є клімакс у чоловіків. Пояснює лікар

Клімакс та менопауза: чим відрізняються, як впливають на життя жінки та чи є клімакс у чоловіків. Пояснює лікар

Клімакс та менопауза: чим відрізняються, як впливають на життя жінки та чи є клімакс у чоловіків. Пояснює лікар
. ФОТО: Getty images (ілюстративне)

Що таке клімакс і менопауза, які особливості гігієни та статевого життя після цих процесів, про гормони та трави, безсоння й спорт, вагітність та старіння, а також про те, чи є клімакс у чоловіків, розповідає лікарка-гінеколог Олена Гармаш у програмі "Відверто з лікарем" на Українському Радіо "Чернігівська хвиля".

Далі з її слів:

Клімакс та менопауза: чим відрізняються, як впливають на життя жінки та чи є клімакс у чоловіків. Пояснює лікар
Лікарка-геніколог Олена Гармаш. ФОТО: Facebook-сторінка Олени Гармаш

Що таке клімакс та менопауза?

Клімакс — це фізіологічний перехідний період, протягом якого відбуваються вікові зміни. Тобто це перехід від репродуктивної функції до старіння. В цей період згасає функція репродуктивної системи, згасає функція яєчників. Вони назавжди виснажуються та припиняють вироблення естрогенів. Цей процес відбувається тривалий час. Клімакс починається, коли ще є менструація.

Менопауза — це той період, коли припиняється менструація. Про менопаузу можна говорити лише тоді, коли протягом 12 місяців стала відсутня менструація. Саме тоді лікарі ставлять діагноз "менопауза".

Як впливає згасання естрогенів на організм?

Ці гормони залучені в багатьох процесах організму. Коли вони згасають, то починаються серйозні проблеми: в серцево-судинній системі, знижується щільність кісткової тканини — відбувається демінералізація та розпушування самої кістки, збільшується вага.

Також вегетосудинні прояви, зокрема в гіпокампі — ділянці головного мозку, яка відповідає за увагу та пам’ять, відбуваються ішемічні розлади. Якщо цьому не заподіяти, то з часом це приводить до незворотних змін, зокрема деменції.

Ці ішемічні розлади можна виявити під час додаткових досліджень діяльності головного мозку. Тобто, в 45 років і старша жінка відчуває, що вона вже не може зосередитися, як раніше, погіршується пам’ять, когнітивні функції, стан волосся та шкіри. Також атрофується слизова: очей, піхви (жінка відчуває неприємні симптоми в статевих органах).

Крім вищезазначеної симптоматики, ще спостерігається порушення циклу: або часті та надмірні менструації, або більш мізерний та більш тривалий менструальний цикл.

Аби зберегти естрогени є замісна гормональна терапія, але її призначає лікар. Перед цим проводиться дуже ретельне обстеження. І, якщо не буде протипоказів, жінці рекомендується приймання гормональних препаратів, які містять у своєму складі естроген. Це значно покращує якість життя жінки в період менопаузи.

Про кількість естрогенів можна дізнатися, здавши спеціальний аналіз. Його призначає не тільки гінеколог чи ендокринолог, але й сімейний лікар. Для цього треба здати кров. Також рівень гормону може показати й УЗД. Однак остаточне підтвердження — це аналіз крові.

Коли починається клімакс та на що впливає рання та пізня менопауза?

В нормі клімакс наступає в період з 45 до 54 років. Це узагальнена середня цифра настання клімаксу або менопаузи. Це ми говоримо про згасання менструальної функції. Якщо це відбувається у 40-45 — це рання менопауза, а після 55 — пізня.

Є декілька факторів, що впливають на початок менопаузи, зокрема, це спадковість, а також стресовий фактор. Наприклад, зараз, до речі, спостерігаються дуже ранні менопаузи, до 45 років. Це реакція на події, які відбуваються у нашій країні.

Що таке "припливи"?

"Припливи" відчувають 80% жінок. Це відчуття жару, яке супроводжується надмірним потовиділенням. Частіше за все вони починаються з нічних приступів. Таких "припливів" може бути не один за ніч, а декілька. Потім вони можуть бути й в денний час. Але тут все індивідуально. Є категорія жінок, у яких взагалі їх не буває, в інших були декілька місяців, а потім зникли. А є ті, які протягом десятків років страждають від цього явища.

Щоб упередити "припливи" або якось полегшити їх перебіг, треба, по-перше, вести активний спосіб життя, займатися спортом — аеробіка, тренажери, пілатес, йога, будь-що. Взагалі в цей період жінці потрібні дві з половиною години на тиждень мати інтенсивне фізичне навантаження. Така фізична активність допоможе тримати себе в формі.

Крім того, треба слідкувати за вагою — зменшити об’єм та кількість харчувань на день та переходити на гіпоглікемічну дієту, тобто вживати їжу з низьким рівнем вуглеводів. Додати в раціон вітаміни.

Є також спеціальні препарати — фітоестрогени. В аптеках вони продаються під лінійкою "від клімаксу". Це рослинні препарати. Вони допомагають пережити “припливи” легше. Це все допомагає при неважкій формі "припливів". Якщо ж у жінки важка форма — це понад 20 "припливів" за день, що заважає жінці взагалі працювати та жити, то треба звернутися до лікаря.

Які саме продукти краще вживати в цей період?

Перш за все це овочі та салати — будь-які листові салати. Якщо говорити словами дієтолога про тарілку, то половинка тарілки — це білок м’ясо або риба. М’ясом не потрібно зловживати, бо його з віком треба вже зменшувати. В ідеалі, м’ясо треба вживати 1-2 рази на тиждень. Цього досить для людини поважного віку. Риба та морепродукти. Також соя, квасоля — це теж білок. Друга половина тарілки — це овочі чи салати. А якщо каші, то тільки цілозернові.

Що таке "штучна менопауза"?

"Штучна менопауза" буває тоді, коли в жінки видаляють яєчники. Також вона може наступити після променевої терапії. Тобто штучна менопауза це, коли жінка входила в операцію з менструальною функцією, а після неї виходить вже без яєчників. Оце і є “штучна менопауза”.

На організмі це позначається дуже погано. Якщо при клімактерії все відбувається повільно і згасання естрогенів теж повільний процес, то при “штучній менопаузі” все це відбувається раптово. Тому жінкам одразу після операції призначається гормональна терапія.

Чи варто припиняти статеве життя при менопаузі?

Звичайно, ні. Якщо є якісь неприємні прояви, неприємні відчуття в статевих органах, то треба звернутися до лікаря, і він призначить терапію. Є, до речі, гормональна замісна терапія у вигляді свічок, які ставляться у піхву і все корегують.

Деякі жінки навпаки відчувають прилив лібідо. Менструації вже нема, циклу нема, тобто перейматися щодо вагітності вже не треба. Варто тільки переживати за хвороби, якщо є багато статевих партнерів. А якщо ти живеш зі своїм чоловіком, тобто у тебе постійний партнер, то взагалі нема за що переживати.

Яка особлива гігієна має бути під час менопаузи?

В цей час слизова дуже травматична, вона атрофована. Тому треба позбутися дії будь-яких агресивних мийних засобів, у вигляді гелів, мила й так далі. Якщо жінка раніше використовувала щоденні прокладки, то їх також вже варто позбутися. Весь догляд має бути м’яким та натуральним. Також треба дуже обережно ставитися до пральних порошків. Краще прати спідню білизну дитячими засобами.

Чи збільшує гормональна терапія ризик онкологічних захворювань?

Онкологія розвивається не миттєво. Є дуже рідкі форми раку, які розвиваються миттєво. А взагалі це відбувається протягом десятиліть. Якщо ж на фоні замісної гормональної терапії у жінки виявляється рак, то це не означає, що саме вона призвела до раку. Скоріше за все, що вона трохи пришвидшила процес. Однак, в деяких випадках, це дуже добре, адже тоді онкологія виявляється на ранніх стадіях. Тобто, гормональна терапія спровокувала, рак виявився і жінку пролікували.

Чи буває клімакс у чоловіків?

У чоловіків також буває клімакс. На відміну від жінок, в яких згасає рівень естрогену, у чоловіків згасає тестостерон. Чоловіки відчувають ті ж самі симптоми. Навіть "припливи" вони переживають. Не такі яскраво виражені, як у жінок, однак також в них є якісь відчуття, схожі на "припливи". Щодо лікарів, то чоловікам тут треба звертатися до андрологів та урологів, а також ендокринологів, кардіологів, неврологів. Тобто список лікарів майже той самий, що й у жінок.

Читайте також

Туберкульоз на Чернігівщині: де лікують хворих та яка ситуація із захворюванням у дітей та військових

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок