Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами

Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами

Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами
. Колаж Суспільне Культура

Російський дизайнер, прихильник політики Путіна та війни в Україні Артемій Лебедєв, який раніше створив туристичний логотип Одеси "Якір-серце", під час прямого етеру в своєму блозі попросив російських військових, щоб вони "пройшли ще трохи вперед і взяли Одесу".

За його словами, "погані президенти" України винні у тому, що літаки "Москва-Одеса" більше не літають. Також Лебедєв упевнений, що в описаному ним сценарії військового захоплення Одеси "нікого вбивати не будуть", а "потрібно лише поміняти владу".

"Зараз, коли йде війна, російські війська завойовують російські території, які завжди були російськими. Помилково вони були подаровані Україні, а Україна взяла й вирішила, що тепер можна не пускати туди росіян", — висловився Лебедєв.

Артемій Лебедєв Автор логотипу Одеси хоче окупації Одеси російськими військами
Скріншот з відео Артемія Лебедєва

Логотип Одеси, створений Лебедєвим

Логотип Одеси "Якір-серце" розробили у студії російського дизайнера Артемія Лебедєва у 2012 році за кошти асоціації туризму Одеси. Окрім логотипа міста, студія Лебедєва розробляла дизайн-код афіш та вивісок Одеського національного академічного театру опери та балету.

Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами
Логотип Одеси, який розробили у студії російського дизайнера Артемія Лебедєва. Фото: Одеська міська рада

Права на логотип міста належать порівну Івану Ліптузі, чинному в.о. директора Департаменту культури, міжнародного співробітництва та євроінтеграції, та одеському комунальному підприємству "Туристичний інформаційний центр".

У липні 2022 року Ліптуга коментував Суспільному прохання депутатів прибрати логотип Одеси, зроблений Лєбєдєвим. За його словами, логотип добре виконував свою функцію усі 10 років. Більшість людей не цікавилася, хто його розробляв, коли, навіщо і не асоціює його із чиїмось конкретним ім'ям.

Сам Ліптуга у 2019 році брав участь у розробці туристичного бренду невизнаного Придністров'я разом з Лебедєвим.

Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами
Артемій Лебедів та Івані Ліптуга у період розробки логотипа Одеси. Фото: Думская

Лебедєв і підтримка російської війни

Артемій Лебедев з 2014 року активно висловлюється на підтримку російської окупації Криму та засуджує Революцію гідності. У березні 2017 року Служба безпеки України на п'ять років заборонила Артемію в'їзд до країни за "діяльність, спрямовану на шкоду національним інтересам у сфері інформаційної безпеки". Він намагався оскаржити це рішення, але суд залишив його без змін. У січні 2022 року дизайнер потрапив під санкції України.

"Щоразу, коли українці повідомляють, що вони ближчі до Європи, ніж росіяни, я відкриваю папку, в якій лежать сто прикладів, які доводять, що жодних українців не існує (мова не береться до уваги)", – написав у 2017 році Лебедєв на сторінці Livejournal.

Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами
Публікація на сторінці в Instagram Артемія Лебедєва. Instagram / Артемій Лебедєв

Після початку повномасштабного вторгнення Росії на територію України Лебедів підтримав дії росіян. У липні він відвідав територію окупованого заводу "Азовсталь" та сфотографувався на даху Запорізької АЕС.

"Я люблю подорожувати й люблю відвідувати рідкісні та цікаві місця. Є в мене ще одна слабкість – люблю насрати на авторитет. Тут прямо суперкомбо – потрапити на атомну електростанцію (це завжди непросто) на території України, куди особистим указом Зеленського мені в'їзд заборонений від січня цього року ще на п'ять років. З таких маленьких радощів і має складатися повноцінне життя", – написав Артемій на власній сторінці в Instagram.

21 березня 2023 року СБУ повідомила про підозру Лебедєву за ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу України.

Автор логотипу Одеси Лебедєв хоче окупації Одеси російськими військами
Артемій Лебедєв на даху Запорізької АЕС. Фото: Артемій Лебедєв

Позиція одеських депутатів

У липні 2022 одеські депутати вже вимагали прибрати логотип Одеси, розроблений Лебедєвим. Депутат Одеської міської ради Петро Обухов заявив, що він направить пропозицію до мера Геннадія Труханова щодо того, щоб місто припинило використовувати логотип.

"Ось ця мразота приїхала до нас в Україну і хизується цим. Лебедєв у своїх блогах казав, що різня в Бучі – це постановка, тому що російські солдати просто не могли такого зробити, бо ж вони хороші люди. Також він обурюється, коли хтось не хоче називати окупацію українських міст та сіл "освобождением", – зазначив Петро Обухов.

Також проти використання символу висловилася депутатка Олександра Ковальчук.

"Бренд, візуальний стиль, айдентику українського міста не можуть бути розроблені російськими дизайнерами. Будь-якими. А тим паче бути пов’язаним з таким порожнім покидьком. Це як милуватися своїм портретом пензля людини, яка щодня ґвалтує твою дочку", – зазначила Олександра.

У Держагентстві з розвитку туризму вважають неприпустимим російське авторство логотипа Одеси й вважають, що міська рада має розв'язати це питання. Більше про права на логотип, пам'ятники "Якір-серце" у різних країнах світу та лого одеського Оперного театру читайте в матеріалі Суспільного.

Читайте нас у Facebook і Telegram, дивіться наш YouTube

Станьте частиною Суспільне Культура: напишіть нам про цікаві події культурного життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини і ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Ваші історії важливі для нас!

На початок