Українська команда Monte з CS:GO вперше в кар'єрі пробилася на мейджор: пройшли два клуби з топ-10 та обіграли росіян

Українська команда Monte з CS:GO вперше в кар'єрі пробилася на мейджор: пройшли два клуби з топ-10 та обіграли росіян

Українська команда Monte з CS:GO вперше в кар'єрі пробилася на мейджор: пройшли два клуби з топ-10 та обіграли росіян
. Команда Monte, HLTV

Це лише друга команда з України за останні сім років, що зіграє на такому рівні.

Українська кіберспортивна команда Monte дебютуватиме на турнірі серії мейджор з Counter-Strike: Global Offensive. Вона подолала шлях кваліфікації та зіграє на BLAST Paris Major - першому грандтурнірі у 2023 році.

Турніри серії "мейджор" - найпрестижніші в кіберспорті, у CS:GO проходять з 2013 року. Саме на цих змаганнях розігрують найбільші призові: на останньому мейджорі у 2022 році призовий фонд складав 1.25 млн доларів. На мейджорі у Парижі сума призових буде аналогічною, а боротимуться за неї одразу дві команди з України.

Хто зіграє від України на мейджорі у Парижі?

Першою командою, що отримала перепустку на мейджор, стали Natus Vincere (Na`Vi). Вони отримали відповідне право, пройшовши європейську кваліфікацію, та потрапили до стадії "легенд".

Na`Vi беруть участь на мейджорах з CS:GO з моменту їхнього утворення у 2013 році. З того часу Natus Vincere п'ять разів грали у фіналах (одна перемога у Стокгольмі у 2021 році). На BLAST Paris Major 2023 зіграє й інша українська команда Monte: вони також подолали європейську кваліфікацію, але грали в іншому пулі команд.

Monte дебютували на професійній кіберспортивній арені лише у липні 2022 року. І менш ніж за рік змогли дійти до статусу команди-учасника мейджору: у європейській кваліфікації український кіберспортивний колектив сенсаційно вибив команди Cloud9 та ENCE - п'яту та дев'яту у світовому рейтингу з CS:GO.

Вирішальною для кваліфікації Monte стала перемога над російською командою FORZE - за підсумками двох карт (16:11, 16:9). Саме цей результат дозволив українському кіберспортивному колективу відібратися на мейджор у Парижі.

Після перемоги Monte окремо відзначили важливість тріумфу саме над російською командою FORZE. Закінчивши гру, кіберспортсмени відмовилися від традиційного привітання з представниками російської команди, що згодом тренер Сергій "lmbt" Бежанов пояснив їхнім спонсорством "Лукойл".

"Так, можу це пояснити, все дуже просто. Вони мають спонсора - "Лукойл" - одна з найбільших нафтових компаній у Росії. Вони платять податки та оплачують російські танки, які стріляють в нас на українській землі. Вони дають паливо російським літакам, які обстрілюють ракетами наші міста. Коли ми грали цей матч, по всій території України була оголошена повітряна тривога, вся карта була червоною.

Тож, як можна тиснути руки людям, які підтримують війну? Це дуже просто для нас, ось так. На фронті, у тилу, онлайн - саме так. Сподіваюся, що це колись закінчиться, і я згадаю когось типу "hooch"Російський кіберспортсмен Дмітрій "hooch" Богданов, кого можна поважати за його позицію, але когось ще... Все просто", - сказав тренер Monte у коментарі HLTV.

Таким чином, на турнірі серії мейджор уперше за сім років зіграють одразу дві команди, що представлятимуть Україну. Востаннє це траплялося у 2016 році, коли крім Na`Vi від України грала команда Flipsid3 Tactics.

Загалом за всю історію існування мейджор-турнірів з CS:GO лише чотири команди представляли Україну. У 2014 році під українським прапором також змагалася команда HellRaisers.

Українські команди на мейджорах з CS:GO

  • Natus Vincere: 13* (востаннєяк українська команда - у 2023 році)
  • Flipsid3 Tactics: 5 (востаннєяк українська команда - у 2016 році)
  • HellRaisers: 1 (востаннєяк українська команда - у 2014 році)
  • Monte: 1* (востаннє - у 2023 році)

* - зіграють на BLAST Paris Major 2023

Monte мають шанси зіграти на мейджорі CS:GO у стадії "легенд", як і Na`Vi. Для цього українській команді необхідно перемогти найсильнішу команду, що визначиться у протистоянні двох пар: G2 - Cloud9 та Vitality - BIG.

Що відомо про Monte

  • Команда була заснована у липні 2022 року. З моменту її утворення за неї продовжують грати капітан Володимир "Woro2k" Велетнюк та Мухаммед "BOROS" Малхас - гравець з ОАЕ.
  • З моменту утворення Monte зіграли 253 карти на кіберспортивних турнірах, 170 перемог.
  • У поточному світовому рейтингу українська команда займає 32-е місце, найвища позиція - 26-а.
  • З січня 2023 року до складу Monte приєднався ексгравець Na`Vi Віктор "sdy" Оруджев. Разом із ним у п'ятірці команди грають ще два українці, а також "BOROS" з ОАЕ та польський кіберспортсмен Шимон "kRaSnaL" Мрожек.
На початок