Реєстрація землі під монастирем УПЦ МП: суд зобов'язав поліцію Рівненщини відкрити справу

Реєстрація землі під монастирем УПЦ МП: суд зобов'язав поліцію Рівненщини відкрити справу

Реєстрація землі під монастирем УПЦ МП: суд зобов'язав поліцію Рівненщини відкрити справу
. Колаж: Суспільне

Суд зобов’язав Нацполіцію в Рівненській області відкрити кримінальне провадження у справі про державну реєстрацію земельної ділянки під монастирем УПЦ МП в Городку. Про це Суспільному повідомив позивач, настоятель парафії ПЦУ, військовий капелан Тарас Климович, який виграв перший суд у цій справі. Він наполягає, що сусіди по острову, де знаходяться культові та господарські споруди, спільно з державним реєстратором порушили закон та неправомірно намагаються отримати в користування ділянку площею майже сім гектарів.

Що це за справа

У селі Городок, що за десять кілометрів від Рівного, Свято-Миколаївська громада ПЦУ на острові співіснує разом зі Свято-Миколаївським жіночим монастирем УПЦ МП. Зі слів священника ПЦУ Тараса Климовича, у 1989 році держава, на основі охоронно-орендного договору, свою власність надала в користування релігійній громаді, яка на той час була одна. А в 90-х, коли постала автокефальна церква, стався поділ інфраструктури, туди увійшли церква, дзвіниця, будинок, будівлі тубдиспансеру і конюшні барона фон Штейнгеля. Частина інфраструктури відійшла монастирю.

“Так ми співіснували, але десь у 2011-12 році рішенням судів будівлі, які мав монастир у користуванні, перевели у приватну власність. Це нонсенс, як державні будівлі, на державній землі, передаються у власність?! Але так сталось, тоді була влада Януковича”, — каже Тарас Климович.

Реєстрація землі під монастирем УПЦ МП: суд зобов'язав поліцію Рівненщини відкрити справу
Фото: Олексій Бухало

Миколаївська церква із дзвіницею на острові – це пам’ятки архітектури національного значення, а парк початку ХІХ ст. — пам’ятка садово-паркового мистецтва місцевого значення. За словами капелана, у 2020 році, перед місцевими виборами, монастир звернувся до сільради з проханням дати дозвіл на виготовлення документації на землю. Тоді спрацював так званий принцип мовчазної згоди, коли орган влади не відповів ані позитивно, ані негативно. Проєкт на землю сусіди виготовили.

Краєвиди острова в Городку та культових споруд на ньому. Відео зняте журналістом Суспільного Олексієм Бухалом взимку 2021 року

16 лютого 2023 року Рівненський окружний адміністративний суд прийняв рішення на користь позивача, тобто сторони ПЦУ і задовольнив позов повністю. Рішенням скасовуються дії державного реєстратора з Львівської області щодо державної реєстрації земельної ділянки у 2020 році. Сам реєстратор подав клопотання про розгляд без його участі.

У монастирі Суспільному пообіцяли передати прохання про коментар керівництву. Однак після того зворотного зв’язку не було. На рішення суду першої інстанції представники монастиря подали апеляцію.

Кримінальне провадження через ухвалу суду

Як ідеться у описі судового рішення, на початку березня 2023 року священник ПЦУ Тарас Климович звертався у поліцію із заявою про вчинення злочинів за шістьма статтями Кримінального кодексу, серед них службове підроблення та підроблення документів, зловживання повноваженнями, несанкціоновані дії з інформацією, зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.

Реєстрація землі під монастирем УПЦ МП: суд зобов'язав поліцію Рівненщини відкрити справу
У тексті також вказано, що поліція не з'явилась на розгляд цієї справи в суд. Фото: Тарас Климович

Суд вказав, що, згідно зі статтею 214 Кримінального процесуального кодексу, не пізніше ніж упродовж доби після отримання заяви правоохоронці зобов’язані внести відомості в Єдиний реєстр досудових розслідувань, тобто відкрити кримінальне провадження і розпочати розслідування. Однак, на момент звернення священника до суду цього зроблено не було.

Тож у своєму рішенні суддя Оксана Крижова зобов’язала уповноважену особу слідчого управління поліції області внести відомості, надані священником, до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Позиція поліції

У пресслужбі Нацполіції в області Суспільному з цього приводу надали таку відповідь:

”Наразі у рамках досудового розслідування тривають слідчі дії, зокрема, призначена будівельно-технічна експертиза, за результатами якої будуть прийняті відповідні процесуальні рішення.

Наразі правова кваліфікація об’єднаного кримінального провадження — ч. 1 ст. 366, ч. 3 ст. 362 та ч. 4 ст. 197-1 Кримінального кодексу України. До єдиного реєстру досудових розслідувань внесли відомості також і за статтею 358, це “підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів”.

Читайте також

  • Опалювальний сезон у Рівному та Квасилові завершують — міський голова підписав розпорядження
  • "Хочуть спробувати на зуб": лікар-ендоскопіст з Рівного показав, що найчастіше ковтають діти
  • У громаді біля Рівного прийняли рішення щодо землі і храмів УПЦ (МП)
  • На Рівненщині інженер на пенсії майструє веломікси у колекцію

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок