У громаді біля Рівного прийняли рішення щодо землі і храмів УПЦ (МП)

У громаді біля Рівного прийняли рішення щодо землі і храмів УПЦ (МП)

У громаді біля Рівного прийняли рішення щодо землі і храмів УПЦ (МП)
. Фото: Здолбунівська міська рада

Здолбунівська міська рада, що біля Рівного, 12 квітня припинила право користування земельними ділянками релігійним громадам Української православної церкви (МП) та звернулась до Кабміну щодо храмів на території громади, які перебувають у держвласності. На сесію зібрався 21 депутат, 18 із них підтримали звернення до парламенту щодо прийняття закону про заборону УПЦ (МП) в Україні.

Питання припинення права постійного користування земельними ділянками парафіями УПЦ (МП) та звернення до парламенту прийняти закон про її заборону в Україні у порядку денному сесії Здолбунівської міської ради були останніми. Втім, їх погодили розглянути першочергово.

Звернення до ВРУ і Кабміну

Обговорення звернення розпочали без зачитування його тексту.

Депутати громади на Рівненщині прийняли рішення щодо землі і закону стосовно УПЦ (МП)
Юрій Шевчук. Фото: Здолбунівська міська рада

Першим слово взяв депутат і настоятель Свято-Казанської парафії УПЦ (МП) у Здолбунові Юрій Шевчук:

"За багато років безбожної радянської влади у нас в Здолбунові були лише один храм — Катеринівський, в який ходили люди різних релігій — католики, греко-католики, православні — і ніхто не сварився. Люди знаходили порозуміння і молилися в одному храмі. Зараз, коли в нас віра вільна, то відбувається неприпустиме — придумані звинувачення проти тисяч людей, які живуть в нашій громаді. Їх тепер лишають можливості молитися в своїх храмах, забирають землю. Я говорю і про свій храм, в 2013 році нам міська рада надала землю для постійного користування, а тепер забирають. Прошу не робити цього і не вносити гоніння проти ваших сусідів, друзів, родичів. Це не дасть суспільного і релігійного миру".

Депутати громади на Рівненщині прийняли рішення щодо землі і закону стосовно УПЦ (МП)
Василь Начев. Фото: Здолбунівська міська рада

Свою позицію під час обговорення висловив і депутат Здолбунівської міськради і речник Рівненської єпархії УПЦ (МП) Василь Начев:

"Органи місцевого самоврядування взагалі не мають права, згідно з законом України, у військовий час розглядати будь-які питання про заборону тієї чи іншої конфесії. І не лише забороняти, а й розглядати ці питання. Хочете розірвати договори оренди чи права постійного користування — має бути чітко прописана причина. Назвіть її. Бо те, що ви тут написали — це реальний брєд.

Смішно, бо ви живете в одному місці з цими людьми, це ваші родичі, ви в них бачите зрадників? Мене вважаєте зрадником України? Заперечте, що ми не є патріотами і що ми не засуджуємо війну Росії проти України. Якщо ви хочете повторити вчинки своїх колег з обласної ради, то вони порушили все, що можна було порушити. Якщо у вас є якась богословська освіта, чи ще щось, в чому я сумніваюсь, чи, можливо більше розбираєтесь в цьому, ніж я, — це добре... Хочете бути причетними до забивання гвоздя в руки Христа — я вас вітаю. Сьогодні, між іншим, зрадили Христа, а в п'ятницю його будуть розпинати. В мене все".

Депутати громади на Рівненщині прийняли рішення щодо землі і закону стосовно УПЦ (МП)
Тарас Калита. Фото: Здолбунівська міська рада

На виступ представника УПЦ (МП) зреагував депутат Тарас Калита, який приїхав з фронту у відпустку:

"А ви тут не маніпулюйте, шановний представник партії ОПЗЖ. І в нас тут не лекція з релігієзнавства, а сесія. Не треба нас порівнювати з іудами".

Після цього міський голова Здолбунова Владислав Сухляк поставив питання звернення до ВРУ і Кабміну на голосування.

Депутати звернулися:

  • до Верховної Ради України невідкладно виконати рішення РНБО від 1 грудня 2022 року та прийняти Закон про повну заборону діяльності Української православної церкви МП (російської православної церкви в Україні) на території України.
  • у Кабінет міністрів України припинити договори оренди та/або користування УПЦ МП(російською православною церквою в Україні) церковними спорудами, що перебувають у державній власності.

За це проголосували 18 депутатів з 21 присутнього.

Користування земельними ділянками

Депутати Здолбунівської міської ради також припинили користування земельними ділянками:

  • 0,7 га на вулиці Шевченка у Здолбунові (Свято-Казанська парафія);
  • 0,1044 га за адресою вулиця Шевченка, 260, Здолбунів (Свято-Казанська парафія);
  • 0,5806 га на перехресті вул. Шевченка і вул. Паркової у Здолбунові (Свято-Казанська парафія);
  • 0,3162 га за адресою вулиця Церковна, 2, Здолбунів (Свято-Катеринівська парафія)
  • 0,6 га на вулиці Котляревського у Здолбунові (Свято-Георгіївська парафія);
  • 0,444 га за адресою вулиця Шевченка, 8а, село Богдашів (Свято-Хресто-Воздвиженська парафія);
  • 0,16 га за адресою вулиця Шевченка, 5є, село Копитків (Свято-Хресто-Воздвиженська парафія).

Питання припинення користування земельними ділянками проголосували пакетом, "за" — 18.

Після цього Василь Начев знов апелював до закону і просив вказати причину таких рішень, назвав їх незаконними. Опісля разом з Юрієм Шевчуком покинув сесійну залу.

Що відомо

  • У реєстрі релігійних організацій та офіційних документах Українська православна церква не має приставки Московський патріархат. Назву УПЦ (МП) ще можна побачити у звіті Державної служби України з питань етнополітики та свободи совісті за 2021 рік. Навесні 2022 року УПЦ Московського патріархату внесли зміни у свій Статут, щоб відмежувати УПЦ від РПЦ. Попри це, релігієзнавча експертиза Держслужби з питань свободи совісті засвідчила: УПЦ є структурним підрозділом Російської православної церкви.
  • Рівнеоблрада прийняла рішення про заборону УПЦ МП. Як це було
  • "Ми ніколи не підемо зі своїх монастирів": архієпископ УПЦ з Рівного про рішення Рівнеоблради
  • Рівнерада прийняла рішення щодо нерухомості, землі і закону стосовно УПЦ МП

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок