Електросамокати й моноколеса визнали транспортними засобами. Експерт пояснив, що це означає для їхніх власників

Електросамокати й моноколеса визнали транспортними засобами. Експерт пояснив, що це означає для їхніх власників

Електросамокати й моноколеса визнали транспортними засобами. Експерт пояснив, що це означає для їхніх власників
. Фото: Суспільне Рівне

В Україні електросамокати, моноколеса, гіроскутери й інший електротранспорт потужністю до 1000 Вт відтепер вважатимуться транспортними засобами. Відповідний закон підписав президент. Відтак це впливає на оформлення дорожньо-транспортних пригод, оскільки раніше таких водіїв прирівнювали до пішоходів.

Більше про новий закон та перспективи його впровадження в етері телемарафону Суспільне. Спротив розповів експерт U-Cycle з безпеки руху, адвокат Дмитро Кочуков.

— Уявімо, що хтось на електросамокаті чи на будь-якому іншому транспорті потужністю до 1000 Вт потрапляє у ДТП з машиною. Як віднині буде оформлюватися ця аварія?

— З впровадженням закону про електротранспорт зміниться багато чого. Насамперед питання відповідальності водіїв. Є відповідальність адміністративна, кримінальна і, як мінімум, цивільно-правова. Усе це мають прописати не тільки у законі, а й у правилах дорожнього руху: хто, де і як. Також внести зміни у кодекси України про адміністративні правопорушення. Так само і про кримінальну відповідальність не лише водія автомобіля, але й водія мікромобільного транспорту, якого у разі вини можна притягнути до цієї відповідальності. І щодо цивільно-правової відповідальності, тобто грошової. Такий транспортний засіб з двигуном можна вважати джерелом підвищеної небезпеки, а тому водій несе повну цивільно-правову відповідальність незалежно навіть від своєї вини.

— Якщо гіроскутери, електросамокати, моноколеса вважатимуться транспортними засобами, то чи можуть вони рухатися по пішохідних зонах? Чи тепер вони зобов'язані їздити на відведених доріжках, або ж автошляхах, де є машини?

— Це питання потрібно тлумачити в інших законодавчих актах, прописувати нові норми, а також обов'язково обговорити із суспільством. Чи має право водій електротранспорту рухатися по пішохідних доріжках? З якого віку людина може рухатися на цих мікромобільних транспортних засобах? Чи обов'язково мати при собі якісь посвідчення? Чи потрібне окреме навчання правил дорожнього руху? Чи потрібне страхування? Дуже багато запитань, які спершу треба узгодити із суспільством, а потім прийняти на законодавчому рівні. Сьогодні не можемо ми прийняти ці рішення, оскільки немає узгоджених нормативних актів з цього приводу.

— Питання інфраструктури: де і як мають їздити власники електротранспорту. На вашу думку, це рішення мають приймати на загальноукраїнському рівні, чи місцева влада має розв'язувати питання локально, на своїх місцях?

— Це питання згідно з нашим законодавством має розв'язувати лише громада. А держава повинна прописати правила, за якими місцева влада має працювати. До речі, є щойно прийняті зміни у нормах, стандартах, які зобов'язують міську владу проєктувати й будувати території з урахуванням велотранспорту. Я думаю, що можна і до цього транспорту додати мікромобільний транспорт. Вони можуть використовувати ці мережі спільно. Тому і міська влада, і держава мають обов'язково рухатися в цьому напрямку.

Читайте також

  • У Рівному 7 квітня організовують безкоштовний профогляд. Коли і де
  • Виселення собачого притулку у Рівному: що відомо та які перспективи
  • У місті Костопіль на Рівненщині повністю переходять на безготівкову оплату за проїзд

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок