"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО
. Переселенці з Харкова приїхали в Синагогу Дніпра, 6 березня 2022 року. Фото: Getty Images

Переселенці у Харківській області зловживають статусом ВПО, вказуючи неправильне місце проживання та реєструючись за адресами, яких не існує. Такі факти фіксує обласне управління Національної сервісної служби під час перевірок. Якщо ж соцпрацівники зафіксують порушення, люди мають повернути кошти, які незаконно отримували від держави.

Яким чином соцпрацівники виявляють переселенців, які незаконно отримують допомогу, в ефірі Українського Радіо Харкова розповіла начальниця головного управління Національної соціальної сервісної служби у Харківській області Наталя Приходько.

"Реєструвалися в магазинах і на заправках"

Яка зараз ситуація з виявленням переселенців, котрі не дотримуються правил, змінюючи місце проживання, і за законом не мають права отримувати виплати?

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 332, ВПО мають право на отримання такої допомоги, але за фактичним місцем реєстрації.

Територіальні органи соціальної сервісної служби можуть виконувати вибіркові перевірки. Їх проводять за базою, яку ми отримуємо від Нацсоцслужби України.

Обираємо по Харкову або по області певні об'єкти для перевірки. Якщо люди дійсно вдома — наші працівники складають акт із зазначенням їхніх даних. Ці документи зберігаються у нас.

Якщо ж переселенців немає в цей момент за місцем реєстрації, соцпрацівники залишають повідомлення, у якому зазначають орган соцзахисту, куди їм необхідно з'явитися протягом 10 днів.

На наступний день акт передають до управління соціального захисту.

Якщо протягом 10 календарних днів людина не звернулася, то управління соцзахисту з наступного місяця від виявлення такого факту припиняє виплату допомоги.

Люди реєструвалися в магазинах, за тими адресами, яких не існує, на заправках. Звісно, це зловживання.

Свідомо надавали інформацію, тому що за цими адресами не могли проживати. Також люди вказували номер багатоповерхового будинку без квартири. Досить багато таких випадків.

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО
Циркуни, наслідки обстрілів будинку, січень 2023 року. Фото: Суспільне Харків

До нас надходять не поодинокі дзвінки від господарів квартир, які повернулися додому і побачили наше повідомлення. Телефонують і говорять, що такі люди взагалі у них ніколи не проживали й вони їх не знають.

Були випадки, коли люди отримували кошти, а насправді перебували за кордоном.

Виходить, що досить невеликий відсоток перевірених переселенців від загальної кількості? Чим це обумовлено? Мало співробітників, механізм має бути більш дієвий?

Механізм прописаний досить добре. Це пов'язано з невеликою кількістю працівників, відсутністю транспортних засобів, а також має значення віддаленість.

Люди зареєстровані як внутрішньо переміщені особи там, де на той час ще й були окуповані території.

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО
Побут в укритті. Фото: Суспільне Харків

Розумієте, є "Дія", люди через неї подали заявку, застосунок прийняв адресу, автоматично їм призначив виплату. Є й такі випадки, але дістатися туди дуже важко.

Є громади, в яких найбільше порушників?

У нас 95% дослідження відбувалося по Харкову.

При цьому дзвінки надходять від громадян з різних громад. Кажуть, що знають людей, які мають статус і отримують кошти, але проживають у себе вдома. Тому загалом така картина по всій області.

Яке покарання чекає на порушників

Які санкції застосовані до тих людей, котрі порушували?

Відповідно до постанови, прописано, що з місяця виявлення, надання інформації до управління, з наступного місяця потрібно зняти з них кошти.

Але я знаю, що працівники поліції відкривають провадження, це вже їхня робота. Абсолютно всі, хто скористався коштами, але не мав на це права, будуть виявлені.

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО
Наслідки авіаобстрілу Вовчанська на Харківщині 11 лютого 2023 року. Фото: ДСНС

Бо проводиться верифікація: де людина перебувала, працювала, отримувала кошти. І громадяни вимушені будуть їх повернути.

Про які кошти йдеться, для дорослих, дітей, людей з інвалідністю?

2 тис. гривень на дорослу людину і 3 тис. гривень на дитину щомісяця отримують громадяни, які звернулися не тільки за статусом, а й за допомогою. Тому що є люди, які мають просто статус, а допомогу не оформлюють.

Зараз мають відбутися зміни до верифікації переселенців. Яких новацій чекати?

Там будуть досить суттєві зміни в частині отримання коштів, а саме періодів, вимог до внутрішньо переміщених осіб, до території, на якій вони проживали чи проживають.

Також, наприклад, не 100% будуть отримувати, а 50. Зверну увагу, що досить великий відсоток позбудеться права на отримання цієї допомоги, якщо цей проєкт пройде.

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО
Наслідки ракетного обстрілу Харкова 13 серпня. Фото: Олег Синєгубов/Telegram

Ці кошти можуть бути направлені як на медицину, так і на реабілітацію, будемо говорити не тільки про воїнів, людей з інвалідністю, а і дітей, і так далі, тому важливо все-таки дотримуватися законодавства, не втрачати людяність.

Не хотілося б говорити, що треба доносити на своїх, тому треба бути законослухняними і розуміти, що якщо ми йдемо в Європу, то повинні один одного підтримувати.

Якщо переселенці міняють місце проживання, вони мають звернутися до соцслужби

Які є правила для переселенців, щоб уникнути несвідомого порушення вимог?

Люди можуть для початку передивитися свої довідки, які вони отримали, звернути увагу на адресу, яка там вказана. Якщо дійсно це та адреса, за якою вони проживають, питань немає.

Якщо там є будь-які помилки або людина змінила адресу і хвилюється, що її позбавлять права, а додому ще не повернулася — потрібно звертатися в управління соціального захисту за місцем своєї реєстрації.

"Реєструвалися за адресами, яких не існує": як у Харкові зловживають статусом ВПО
Евакуація дітей з Куп'янської громади. Квітень 2023 року. Фото: Лариса Говина/Суспільне Харків

Спеціалісти приймуть людину і зроблять виправлення. Сьогодні ніхто не позбавляє права на отримання допомоги: чи то ви переїхали з Харкова в Чернігів, а з Чернігова на Полтавщину або на Сумщину. Будь ласка, звертайтесь, не ховайтесь, не обманюйте нікого, підходьте, все документально оформлюйте і отримуйте допомогу.

Що потрібно, щоб припинити дію статусу ВПО, якщо, наприклад, людина повертається додому?

Можна це зробити і в застосунку "Дія" або звернутися до будь-якого управління соцзахисту. Є єдина система, до якої можна зайти і зняти цей статус.

Скількох людей позбавили виплат

Начальниця відділу здійснення держконтролю за дотриманням прав дітей головного управління національної соціальної сервісної служби у Харківській області Валентина Бовіна розповіла, скількох людей позбавили статусу ВПО на Харківщині.

У скількох випадках підтвердилося зловживання статусом ВПО?

Всього було 4 185 перевірок — це за 2022-2023 роки.

За 2022 рік було складено 2344 актів про непідтвердження статусу. За 2023 рік — 449 актів, відповідно до яких не підтверджено місце проживання.

Скількох людей позбавили статусу примусово та скільки зараз на Харківщині переселенців?

За нашими даними, 647 людям припинили виплати.

На сьогодні на території Харківської області обліковано 478 тисяч переміщених осіб. Це 392 тисячі сімей.

Читайте також

Одяг для переселенців: як працює волонтерський хаб у Харкові

На Харківщині працюють мобільні бригади, які надають психологічну та соціальну допомогу

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок