Які проблеми мають медичні заклади Херсонщини після деокупації та як їх вирішувати

Які проблеми мають медичні заклади Херсонщини після деокупації та як їх вирішувати

Ексклюзивно
Які проблеми мають медичні заклади Херсонщини після деокупації та як їх вирішувати
. Херсон. Міністр охорони здоров'я Ляшко разом з лікарями оглядає медичний заклад у місті, 5 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Сьогодні у Херсоні не вистачає вузькопрофільних лікарів. Про розв'язання кадрових питань, фінансування закладів, обладнання та забезпечення медикаментами говорив сьогодні з керівниками лікарень міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Які проблеми мають медичні заклади після деокупації та як їх вирішувати у матеріалі Суспільного.

Генеральна директорка Херсонської міської клінічної лікарні імені Є. Карабелеша Алла Малицька вважає, що нестача лікарів, особливо вузьких спеціальностей, на сьогодні головна проблема для медичних закладів Херсона.

"Що стосується проблемних питань, воно, мабуть, у всіх наших закладах це кадрове питання. На жаль, з 270 лікарів, які в нас працювали до початку війни, на сьогодні працюють фізично 70 людей і ще 20 лікарів працюють онлайн", розповіла Малицька.

Які проблеми мають медичні заклади Херсонщини після деокупації та як їх вирішувати
Херсон, представники медзакладів на зустрічі з міністром охорони здоров'я Ляшко, 5 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

За словами генерального директора лікарні імені А. і О.Тропіних Леоніда Ремиги, перед медиками на деокупованому правобережжі Херсонщини зараз нові завдання. Враховуючи, що сьогодні Херсонська область і південь України заміновані, і їх треба буде розмінувати ще довгий час, постане проблема мінно-вибухових травм у цивільного населення.

"Наше травматологічне відділення вже давно працює. Я думаю, що треба модернізувати в нашому травмпункті рентгенологічні установки", говорить Ремига.

Допомогти херсонським медикам готові колеги з інших регіонів. Лікарня ім. Тропіних підписала меморандум про співпрацю з Рівненською центральною лікарнею.

"Тут буде більше одностороння допомога з точки зору допомоги Рівненської лікарні. Вони готові, як колеги протягнути нам руку помочі спеціалістами, обладнанням, якимись медикаментами", говорить Ремига.

Які проблеми мають медичні заклади Херсонщини після деокупації та як їх вирішувати
Херсон, міністр охорони здоро'я Ляшко пілкується з представниками медзакладів, 5 квітня 2023р. Фото: Суспільне Херсон

Під час перебування у Херсоні міністр охорони здоров’я Ляшко повідомив, що проблеми медичної галузі Херсона, зокрема кадрові, будуть вирішені.

"Ми спілкувалися з головними лікарями Херсона, щоб розв'язувати проблеми по місту і плюс забезпечити чергування вахтовим методом вузькоспрямованих спеціалістів, яких сьогодні не вистачає. Або якщо єдиний вузький спеціаліст виїхав, треба допомогти і привезти спеціаліста, який буде надавати допомогу безпосередньо поблизу місця проживання людей, які її потребують", повідомив Ляшко.

Міністр Ляшко вручив нагороди медикам, які лишаються працювати під обстрілами. Серед них медична сестра дитячої поліклініки Світлана Гарська, яка з Херсона не виїжджала.

"Ми допомагали дітям. В окупації ми знаходилися в місті. Якщо ми не виїхали, то, звичайно, ми не збираємося виїжджати нікуди", говорить медсестра.

Що відомо

  • Російські війська пообіді 3 квітня обстріляли лікарню у Степанівці на Херсонщині. У закладі вибиті вікна та зруйнований паркан.
  • На деокупованій території правобережної Херсонщини 164 медичні заклади, до їх складу входить 7 центрів первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторія загальної практики сімейної медицини. Продовжують надавати медичну допомогу 20 лікарень та 15 інших закладів охорони здоров’я.
  • Приймають пацієнтів щодня, консультують телефоном, проводять діагностику та лікують у стаціонарі. Як працює херсонська поліклініка.

Читайте також

Війська РФ обстріляли два комунальних підприємства у Херсоні

У Великій Кардашинці на Херсонщині військові РФ заборонили в'їзд-виїзд та посилено перевіряють документи

Оздоровлення дітей чи депортація: куди росіяни вивозять школярів з Херсонщини

У Херсоні дерусифікують близько 100 вулиць

Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок