Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області

Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області

Оновлено
Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області
. Херсон. Рятувальники та місцеві жителі ріжуть фанеру для вибитих вікон та прибирають на вулиці після обстрілів, 10 лютого 2023 Фото: Суспільне Херсон

406 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Російські військові обстріляли Херсонщину. Поранені три людини, серед них — працівник Нацполіції. Усім надають медичну допомогу, повідомив в етері телемарафону "Єдині новини" перший заступник голови облради Соболевський.
  • На Херсонщині внаслідок російських обстрілів зникло електропостачання у селищі Дніпряни. У селі пошкоджені опори лінії електропередач. Також є руйнування в районі школи №3 та заводу "Таврія".
  • У селі П’ятихатки на Херсонщині поліцейські виявили поховання трьох місцевих жителів. Жінка та два чоловіки загинули у жовтні-листопаді минулого року внаслідок обстрілів села військами РФ. Їх поховали односельці на власних подвір’ях
  • Рада оборони Херсонської області вирішила заборонити в'їзду родин з дітьми до низки населених пунктів через загрозу обстрілів армії РФ, а також відвідування кладовищ, проведення богослужінь у комендантську годину.
  • Служба безпеки України викрила чергових псевдоправоохоронців так званого "МВД РФ" на Херсонщині. Двоє чоловіків та жінка перейшли на бік російських військових, сприяли встановленню режиму і придушенню опору на захопленій території. За вчинене їм загрожує до 15 років позбавлення волі.
  • У Херсоні до кінця квітня відновлять роботу електротранспорту. Зараз комунальники закінчують ремонт контактної мережі, пошкодженої обстрілами військ РФ. На маршрути вийдуть 20 відремонтованих тролейбусів, які курсуватимуть 8, 9 та 12 маршрутами.

У Херсоні тимчасово буде працювати п'ять пунктів видачі продовольчих сертифікатів від ООН

У Херсоні 6 та 7 квітня 2023 року буде працювати п'ять пунктів видачі продовольчих сертифікатів від ООН. У вихідні видача паперових ваучерів проводитися не буде, повідомляється на сайті ADRA Ukraine.

У дописі сказано, що 6 квітня 2023 року у Херсоні буде відкрито ще один пункт видачі продовольчих сертифікатів від ООН, а не чотири.

"Роздача сертифікатів була запланована у восьми пунктах, але у зв’язку з технічними причинами, з 3 квітня запрацювало лише чотири", — пише ADRA Ukraine.

Херсонські рятувальники отримали напівавтоматичні зовнішні дефібрилятори

Херсонські рятувальники отримали напівавтоматичні зовнішні дефібрилятори. Апарати будуть знаходитись у кожному із підпорядкованих підрозділів та зможуть допомогти врятувати життя людині у разі раптової зупинки серця. Про це йдеться на сторінці у Facebook ДСНС України в Херсонській області.

Закупівлю дефібриляторів організувала британська благодійна організація British-Ukrainian Aid, повідомляє ДСНС.

З Берислава евакуювали багатодітну родину

З Берислава Херсонської області до міста Сміла Черкаської області, евакуювали ще одну багатодітну родину. Їм надали прихисток, зокрема, окремі кімнати з триразовим харчуванням та гуманітарну допомогу, повідомив в Telegram голова РВА Володимир Літвінов.

Додому повернули вихованця будинку-інтерну з Херсонщини, якого депортували до РФ

Додому повернули ще одного вихованця Олешківського будинку-інтернату. Хлопця разом з іншими дітьми незаконно вивезли до РФ, а так звана "адміністрація" закладу відмовлялась їх повернути, повідомив в Telegram уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

У село Чарівне Борозенської громади почали подавати електропостачання

У село Чарівне Борозенської громади почали подавати електропостачання. Через окупацію місцеві жителі більше ніж сім місяців жили без світла. На сьогодні, у селі залишається 290 людей, повідомляє в Telegram ОВА.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби сім населених пунктів

На Херсонському напрямку російські військові протягом доби обстріляли Новоолександрівку, Козацьке, Миколаївку, Іванівку, Антонівку, Степанівку та Чорнобаївку, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

На Херсонщині армія РФ обстріляла Берислав: поранена людина

Російська армія з артилерії обстріляла Берислав на Херсонщині. Поранена людина, повідомив у Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

"Постраждалого доставили до лікарні", — йдеться у дописі.

Військові РФ атакували центральну частину міста. Як повідомив Літвінов, снаряди пошкодили будівлю магазину.

У Херсоні вчетверте чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Армія РФ обстріляла два комунальних підприємства у Херсоні.

Армія РФ обстріляла два комунальних підприємства у Херсоні. Пошкоджена одна із стін будівлі на території підприємства, асфальтне покриття на подвір'ї та вибиті вікна. Друга адмінбудівля зруйнована. Поранених та загиблих немає, повідомила в Telegram Херсонська ОВА.

Черги за сертифікатами на продукти від ООН: що відбувається на пунктах видачі у Херсоні

Кілька днів, з 3 квітня у Херсоні видають паперові сертифікати від Всесвітньої продовольчої програми ООН. За ними можна придбати продукти у деяких магазинах міста. Чому утворились черги та що відбувається на пунктах видачі сертифікатів з’ясовували кореспонденти Суспільного.

У Херсоні втретє чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні знову чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

У Херсоні чутно вибухи, повідомляють кореспонденти Суспільного.

Школи Музиківської громади отримали обладнання на суму п'ять мільйонів гривен

Школи Музиківської громади отримали обладнання на суму понад п'ять мільйонів гривень, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Серед обладнання 139 ноутбуків та аксесуари до них. Зокрема, комп’ютерні сумки, навушники, мишки та продовжувачі. А також 12 планшетів, 25 багатофункціональних пристроїв, 18 проєкторів, три інтерактивні дошки, чотири телевізори, 14 інфрачервоних обігрівачів та 14 портативних зарядних станцій EcoFlow.

Допомогу закладам надав Фонд громади Херсона "Захист" завдяки фінансовій підтримці USAID – US Agency for International Development та американським платникам податків.

У бою під Бахмутом загинув Dj з Херсона Андрій Мехряков

У бою під Бахмутом 4 квітня загинув херсонець Андрій "Мех" Мехряков, повідомила у Telegram громадська організація Centuria_KR.

Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області
Загиблий боєць 3 ОШБ і представник Centuria з Херсона Андрій Мехряков Фото: Ігор Іжиков/Facebook

"Мех" був воїном 3-ті окремої штурмової бригади, там познайомився з криворізькими легіонерами і приєднався до лав руху Centuria, йдеться в повідомленні.

До повномасштабного вторгнення Андрій Мехряков працював у Херсоні Dj в клубі "ШАДЕ" під псевдонімом Apache, повідомив у Facebook його друг Ігор Іжиков.

У Херсоні розірвуть договори з перевізниками, які перестали обслуговувати автобусні маршрути

У Херсоні низка приватних перевізників не виконує свої зобов'язання перед пасажирами та не здійснюють перевезення до 18:30. А деякі взагалі перестали обслуговувати автобусні маршрути. З такими договори будуть розірвані, повідомив у Facebook голова МВА Роман Мрочко.

У березні голова МВА Роман Мрочко прийняв рішення продовжити час руху міського транспорту до 18:30. Однак, за невиконання доведеного доручення ініціюють розірвання договорів про організацію перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування номер 35, 47, 8, 20, 48, 7, 16, 38, 34.

Також МВА зафіксувала, що приватні підприємства-перевізники взагалі перестали обслуговувати міські автобусні маршрути 12, 49, 29, 30, 43

"Це грубе порушення умов Договорів про перевезення пасажирів! З цими перевізниками незабаром буде розірвані договірні відносини, якщо вони не почнуть виконувати належним чином свої обов’язки", — йдеться у дописі.

Військові РФ змушують людей з окупованої Херсонщини "евакуюватись" до Росії

На лівобережжі Херсонщини складна ситуація, військові РФ намагаються "вислати" місцевих жителів до Росії. Про це в марафоні "Єдині новини" заявив пресофіцер тактичної групи "Грім" Дмитро Плетенчук.

"Навіть йдеться про примусову евакуацію до Краснодарського краю. Окупанти розвішують зараз повідомлення. Шукають не лояльних до них людей і намагаються примусити до співпраці", — каже Плетенчук.

За його словами, на тимчасово окупованій території області тривають посилені поліцейські заходи. А мати телефон — небезпечно для життя.

У Херсоні міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко ознайомився з роботою медичних закладів

"Ми поспілкувались з головними лікарями і визначили, що в закладах не вистачає вузькоспрямованих спеціалістів. Наше завдання допомогти розв'язати цю проблему", — сказав міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, перебуваючи на Херсонщині.

Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області
Херсон. Міністр охорони здоров'я Ляшко разом з лікарями оглядає медичний заклад у місті, 5 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Він відвідав медичний заклад у Херсоні, поспілкувався з лікарями та вручив подяки медикам, які залишаються працювати під обстрілами.

Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області
Херсон. Міністр охорони здоров'я Ляшко вручає нагороду лікарю, 5 квітня 2023 Фото: Суспільне Херсон

На Херсонщині з Козацького поліцейські евакуювали ще одну родину

На Херсонщині правоохоронці евакуювали з селища Козацьке Новокаховської громади ще одну родину: матір та двох її синів віком 15 та 28 років, повідомляє у Facebook поліція Херсонської області.

Обстріли Херсонщини, заборона в'їзду та відвідування кладовищ. 406 день війни: хроніка подій в області
Херсонщина. Хлопці, яких евакуювали з Козацького Фото/скрін відео поліції Херсонської області

Жінка, яку вивезли, має проблеми зі здоров’ям, її на спецтранспорті медиків доправили до лікарні. Хлопців поліцейські евакуювали до Херсона. Далі волонтери відвезли їх до безпечного місця, йдеться у повідомленні.

В Антонівці внаслідок обстрілів поранені двоє людей

У Антонівці внаслідок російського обстрілу минулої доби поранені двоє місцевих жителів. Поцілили в школу, щонайменше 16 приватних будинків, автомобілі та газопровідні труби, повідомила у Facebook поліція.

У Херсоні терміново потрібна кров ІІІ негативної групи

Херсонському обласному центру служби крові на сьогодні терміново потрібні донори ІІІ негативної групи крові. Кров приймають по буднях з 8 до 13:00 за адресою: Миколаївське шосе, 7.

Російські війська обстріляли чотири громади Бериславського району

Російська армія обстріляла протягом доби населені пункти чотирьох громад Бериславського району, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Зокрема — Зміївку, Червоний Маяк, Милове та Михайлівку. Пошкоджені житлові будинки та господарські споруди, загиблих та поранених немає.

За останні два дні зросла інтенсивність обстрілів Херсонщини — перший заступник голови облради

Російська армія останні два дні інтенсивніше обстрілює звільнену територію Херсонської області. Якщо дві доби тому це було 20-21 обстріл за добу, то зараз втричі більше. Про це в ефірі марафону "Єдині новини" повідомив перший заступник голови облради Юрій Соболевський.

Так за даними ОВА, 4 квітня військові РФ 50 разів обстріляли Херсонщину, добою раніше — 61 раз. За останній тиждень, каже Соболевський, російські окупанти почали використовувати авіацію та авіаційні бомби.

"Це додаткова загроза для нас. У ЗСУ є досвід боротьби з таким типом боєприпасів, тому таку загрозу зможемо або зменшити або звести її до нуля. Взагалі Сили оборони продовжують тримати пів вогневим контролем значну територію лівобережжя Херсонщини", — сказав Соболевський.

За його словами, останні тижні військові РФ на тимчасово окупованій території області почали цікавитись цивільним одягом, а після чергової ротації пройшла нова хвиля пограбувань.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні та області — повітряна тривога!

Військові РФ обстріляли школу у Херсонській територіальній громаді

4 квітня російські війська обстріляли школу у Херсонській територіальній громаді. Про це в Telegram повідомила МВА.

Загалом за добу територію громади російські окупанти обстрілювали сім разів, атакували Антонівку та Степанівку, випустили 43 снаряди. Також обстріляли дачні ділянки, розташовані на острівній та береговій частинах. Двоє людей поранені, йдеться в повідомленні.

Російська армія за добу випустила майже 300 снарядів по території Херсонщини

Російські війська за добу 4 квітня півсотні разів обстріляли Херсонщину, використали для цього 299 снарядів. Троє людей поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон російські військові обстріляли шість разів. Зафіксовані влучання і житлові квартали, будівлю школи та приватного підприємства, йдеться в повідомленні.

Армія РФ обстріляла 30 населених пунктів розташованих на лінії зіткнення

Російська армія 4 квітня обстріляла 30 населених пунктів на Херсонщині та Запоріжжі. На обох напрямках війська РФ продовжують нарощувати оборонні спроможності. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 5 квітня.

Найбільше уражень від обстрілів в Херсонській області зазнали: Качкарівка, Зміївка, Козацьке, Миколаївка, Іванівка, Дніпровське Херсонської області, а також місто Херсон, йдеться в повідомленні.

На початок