"Чисто технічно це неможливо зробити в цьому році" — Федоров про повістки в месенджерах

"Чисто технічно це неможливо зробити в цьому році" — Федоров про повістки в месенджерах

Важливо
Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров
. Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, фото: Єлизавета Серватинська / Суспільне

Наразі технічно неможливо розсилати повістки у месенджери. Про це в інтерв’ю LIGA.net розповів віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Коментуючи заяву члена парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федора Веніславського, що у парламенті розглядають можливість вручення повісток військовозобов'язаним за допомогою месенджерів, Федоров сказав: “Я думаю, або він некоректно висловився, або просто це вирвано з контексту”.

Міністр додав, що не думає, що це серйозне політичне бачення. За його словами, це неможливо зробити, поки немає якісного реєстру військовозобов'язаних, а до ідентифікатора реєстру не прив'язаний верифікований номер телефону.

“А у нас немає верифікації номера телефону та особи в державі. Я навіть не говорю зараз про Конституцію та постанови. Чисто технічно це неможливо зробити умовно в цьому році”, — сказав Федоров.

Що відомо про ідею розсилати повістки через месенджери у телефонах

У Верховній раді розглядають можливість вручення повісток військовозобов'язаним за допомогою месенджерів. Про це 29 березня під час телемарафону”Єдині новини” розповів член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони і розвідки, представник "Слуги Народу" Федір Веніславський.

“Ну наприклад, для порівняння, в кримінально-процесуальному кодексі є вже тривалий час можливість повідомлення про час судового засідання через різноманітні месенджери в телефоні. Чому так само не екстраполювати цю ситуацію на військовозобов’язаних?” — сказав Веніславський.

За його словами, база телефонних номерів всіх військовозобов’язаних до війни вона точно була практично повністю сформована.

Відповідаючи на запитання журналістів, як бути з повістками в месенджері, Веніславський сказав: “По аналогії з судом, технічні можливості переконатися, що адресат отримав, йому доставили в месенджер, є”.

Читайте також

У Раді розглядають можливість надсилання повісток через месенджери у телефонах

На початок