Фільм "Памфір", який знімали на Буковині, за два тижні зібрав майже 7 млн грн в українському прокаті

Фільм "Памфір", який знімали на Буковині, за два тижні зібрав майже 7 млн грн в українському прокаті

Фільм "Памфір", який знімали на Буковині, за два тижні зібрав майже 7 млн грн в українському прокаті
. Кадр з фільму "Памфір". Джерело: Марія Ігнатюк/Суспільне Чернівці

Фільм "Памфір", який знімали на Буковині, за два тижні зібрав майже 7 мільйонів гривень в українському прокаті. Його подивилися майже 45 тисяч глядачів.

Про це йдеться на Facebook-сторінці фільму.

Про що фільм?

За сюжетом фільму, дія відбувається на заході України напередодні традиційного карнавалу Маланки. Головний герой Памфір повертається до своєї родини після тривалої відсутності. Коли його син влаштовує підпал в молитовному домі, Памфір змушений відновити зв’язок зі своїм неспокійним минулим. Щоб відплатити за провину сина, звертає на ризикований шлях з незворотними наслідками.

Фільм знімали понад чотири роки. Його бюджет склав майже 40 мільйонів гривень, про це в інтерв'ю "Детектору медіа" повідомила продюсерка фільму Олександра Костіна. Над стрічкою працювала команда з України, Франції, Польщі та Чилі. Світова прем'єра відбувалася у травні 2022 року на Каннському фестивалі – після показу фільму глядачі аплодували шість хвилин.

Окрім України, фільм буде у прокаті у 20-ти країнах світу.

Події фільму охоплюють період, коли мешканці села готуються до святкування Маланки. В інтерв'ю Суспільне Культура актор головної ролі Олександр Яцентюк розповів, що за 10 місяців до початку зйомок їздив в Красноїльськ й вперше всю ніч провів на Маланці.

Де подивитися у Чернівцях?

Стрічку можна переглянути у кінотеатрах Чернівців. Зокрема, о 18:00 6 та 14 квітня його показуватимуть у культурно-мистецькому центрі імені Миколайчука. Квитки на сеанс можна буде купити у центрі за годину до показу.

21 березня у центрі імені Миколайчука у Чернівцях відбувся допрем'єрний показ фільму "Памфір". Тоді Суспільне поспілкувалося з режисером фільму Дмитром Сухолитким-Собчуком про те, як знімали фільм:

Що відомо

  • Дмитро Сухолиткий-Собчуксценарист та режисер. Народився в Умані, жив та навчався в Чернівцях. Є режисером та сценаристом документального фільму "Красна Маланка". Попередня робота режисера, короткометражний фільм "Штангіст", отримала чотири Гран-прі на міжнародних кінофестивалях.
  • Створення фільму профінансували у Держкіно, виділивши більше як 21 мільйон гривень. Також фільм отримав підтримку УКФ на етапі препродакшну. Сценарій створювали у міжнародних сценарних майстернях в Італії та Чехії, а також на резиденції Каннського фестивалю. Кінострічку представили на кіноринку Venice Production Bridge під час 78-го Венеційського кінофестивалю.
  • Маланка — народне та церковне свято напередодні "старого" Нового року. Відзначення традиційної буковинської Маланки з обрядовим переодяганням у звірів та міфологічних персонажів характерне для прикордонних районів Чернівецької області.

Читати також

Маланка, контрабанда та буковинська культура. Фільм "Памфір" зібрав повну залу в Чернівцях

"Танець смерті та життя". У Чернівцях відкрили виставку з костюмами та кадрами зі зйомок фільму про Маланку

Ви чули, як Памфір ричить? Що сподобалось у дебютному фільмі Дмитра Сухолиткого-Собчука

"Втомились, не втомились — у нас люди гинуть кожен день": інтерв'ю з Олександром Яцентюком, актором фільму "Памфір"

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

На початок