Ваучер на безкоштовне навчання можна отримати у центрах зайнятості Кіровоградщини

Ваучер на безкоштовне навчання можна отримати у центрах зайнятості Кіровоградщини

Ваучер на безкоштовне навчання можна отримати у центрах зайнятості Кіровоградщини
Ольга Пуляк отримала нову спеціальність коштом держави. Фото: Суспільне Кропивницький

Здобути нову спеціалізацію або підвищити свій фах можна за допомогою ваучера. Отримують його безплатно в центрі зайнятості. З 1 квітня ваучер дає можливість опанувати 130 професій, до цього було 70. Вартість ваучера закладам освіти оплачує держава, розповіла Суспільному начальниця відділу активних програм обласного центру зайнятості Вікторія Бернікова.

Скористатися ваучером один раз можуть люди, які не зареєстровані як безробітні у центрі зайнятості. Вони мають бути старші 45 років та мати страховий стаж понад 15 років. Також це учасники Антитерористичної операції, Операції об’єднаних сил, звільнені з військової служби, люди з інвалідністю, переселенці та люди, які отримали поранення.

Ваучер дає можливість отримати перепідготовку за робітничими професіями, підвищення рівня освіти, підвищення кваліфікації або спеціалізації та підготовку за спеціальністю для здобуття рівня магістра.

У центрах зайнятості компенсують вартість ваучера – це майже 27 тисяч гривень. У разі, якщо вартість навчання більше, учень доплачує самостійно, або це робить роботодавець, якщо він зацікавлений у працівникові.

Вікторія Бернікова говорить: навчають спеціалістів ІТ-сфери, будівництва, соціальної роботи, освіти, медицини, сільського господарства, залізничної галузі. Навчання за ваучерами починається 1 вересня.

Позаминулого року на Кіровоградщині ваучерами скористалися дві людини, торік – одна. Вікторія Бернікова вважає, така кількість через те, що люди не знають про цю можливість.

Кропивничанка Ольга Пуляк працює в Центральноукраїнському державному університеті. Їй 50, в університеті викладає понад 18 років безпеку життєдіяльності та цивільний захист. Півтора року тому вирішила освоїти нову спеціальність – харчових технологій. Для цього скористалась безплатним ваучером, який у центрі зайнятості пропонують для отримання професії чи перекваліфікації. "Із Vaber-групи наукових працівників я побачила оголошення про ваучер від Херсонського університету, – говорить Ольга. – Мене зацікавило це питання і можливість навчатися за новою спеціальністю за кошти державної програми".

Ольга Пуляк навчалась півтора року. Вартість ваучера на отримання її спеціальності була 23 тисячі гривень. Навчалась на комерційній формі навчання. "Але за мене оплатила служба зайнятості, тобто я не платила за навчання нічого".

Навчання Ольга завершила у січні цього року. Говорить, запропонувала на кафедрі для студентів нові спеціальності, пов’язані із харчовими технологіями. "Професія затребувана у роботодавців, зараз є вакансії саме з цих технологій".

Читайте також

  • Роблять 20 видів сиру й готують українську садибу для відпочинку – історія кропивницької родини
  • Розвідують, доставляють боєприпаси та виявляють замінування. Бійці з Кіровоградщини створили бойові установки
Повідомляйте про події з життя вашого міста чи селища у Кіровоградській області за цим посиланням
Підписуйтеся на новини Суспільне: Кропивницький у Вайбері, Телеграм, Інстаграм та Ютуб
На початок