Рівняни розробили пончо для ЗСУ, яке маскує від тепловізора. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Рівняни розробили пончо для ЗСУ, яке маскує від тепловізора. СУСПІЛЬНЕ | ВІДЕОНОВИНИ

Рівнянин у пончо, яке маскує від тепловізора
. Фото: Суспільне Рівне

У Рівному розробили тепловідбивне пончо для ЗСУ. Крім екранування від тепловізора, накидка також захищає від води та вітру, каже один з розробників Сергій Смалюк. Випробували виріб у польових умовах та отримали на нього патент.

Рівнянин Сергій Смалюк — співзасновник проєкту "ПРИВИД". Він показує пончо, яке маскує людину від тепловізора.

Проєкт "ПРИВИД": рівняни розробили пончо для ЗСУ, яке маскує від тепловізора
Фото: Суспільне Рівне

"В чотирьох кутках знаходять великі люверси для трансформації пончо в два типи наметів, для розтяжки тенту. Також в кутках знаходяться люверси для віджиму повітря", — пояснює Сергій Смалюк.

Таку маскувальну накидку чоловік розробив разом зі своїм проєкт-партнером. Каже, на це пончо вже отримали патент. До повномасштабного вторгнення займалися пошиттям трикотажного одягу, втім, через війну вирішили змінити профіль.

"Перші зразки, які ми розробляли — це були зимові маскувальні костюми, для них використовувалися дорога, іноземна тканина. Воно дієве, але ціна на таке спорядження була зависока. Тому подальшою цілю було, щоб суть спорядження була така ж, екранування від тепловізора, але щоб ціна не була такою кусючою", — каже Сергій Смалюк.

Проєкт "ПРИВИД": рівняни розробили пончо для ЗСУ, яке маскує від тепловізора
Фото: Суспільне Рівне

Одна зі швачок маскувального одягу — Олександра Шилан. До цього впродовж 20 років вона шила цивільний одяг.

Сергій Смалюк каже: тепловідбивне пончо вони вже протестували. Робили це при денному світлі у місті на відстані до 50 метрів.

Проєкт "ПРИВИД": рівняни розробили пончо для ЗСУ, яке маскує від тепловізора
Такий вигляд має людина у пончо через об'єктив тепловізора. Фото: Суспільне Рівне

"Протестували в місті зі скупченням людей. Тест показав позитивний результат, але щоб його закріпити, ми звернулися до своїх друзів у іншу область, щоб вони змогли протестувати в польових умовах з військовими і могли дати свої остаточне слово", — розповідає Сергій Смалюк.

Таке пончо може знадобитися для розвідувальників, каже військовий з позивним Хмель.

"Ми спробували їх випробувати як пасивним інфрачервоним приладом, так і активним — з підсвіткою. Випробування проводили в польових умовах. Накидка дійсно працює. Найкраще, певно, використовувати під час пересування — в полі, в лісосмузі. Там, де потрібно швидко забезпечити маскування", — розповідає військовий.

Зі слів Сергія, така накидка захищає від води та вітру. Вага — півтора кілограма, а собівартість маскувального костюма — до 7,5 тисяч гривень. Наразі вони отримали замовлення від військових, які воюють на передовій. Втім, самі профінансувати таку кількість виробів не можуть, — каже Сергій Смалюк.

"Нам дали запит на сотні одиниць такого спорядження. Самотужки — це дуже велика сума виходить. Нашою головною цілю є не продати хлопцям напряму цей виріб, а підключити фонди, благодійні організації і, скажемо, небайдужих людей, які б хотіли швидкої перемоги нашої й убезпечення життя хлопців на передовій", — додає чоловік.

Читайте також

  • Додатковий навчальний рік: що про це думають батьки та освітяни
  • Естамп, живопис і авторська техніка: перша персональна виставка Софії Корнійчук відкрила артзалу в музеї на Рівненщині
  • Вирубка дерев на туристичному маршруті біля Рівного: як намагаються врегулювати питання
  • "Батя розслабся": як гурт рівнян-підлітків співає українських класиків і збирає гроші для ЗСУ

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок