Вімблдон скасував заборону на участь у турнірі тенісистам із Росії та Білорусі

Вімблдон скасував заборону на участь у турнірі тенісистам із Росії та Білорусі

Оновлено
Вімблдон скасував заборону на участь у турнірі тенісистам із Росії та Білорусі
. Даниїл Медвєдєв, фото: AP

Їх допустять після підписання декларації про нейтралітет.

Організатори Вімблдону скасували заборону на участь російських та білоруських тенісистів. Про це повідомила пресслужба Асоціації лаун-тенісу (LTA) - організації, яка займається проведенням тенісних турнірів у Великій Британії.

У 2022 році Асоціація лаун-тенісу заборонила участь тенісистів з Росії та Білорусі на тлі повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Відтак спортсмени з цих країн пропустили три трав'яних турніри у Великій Британії, серед них - Вімблдон-2022.

Через відсторонення російських та білоруських тенісистів від минулорічного Вімблдону учасники турніру не отримали рейтингові бали від ATP та WTA. Окрім цього, організатори турніру отримали штраф від керівних тенісних організацій, який був переданий Україні, та попередження про позбавлення членства в разі продовження заборони.

Після санкцій від ATP та WTA Асоціація лаун-тенісу розглянула можливість скасування заборони на участь у турнірі тенісистів з Росії та Білорусі. За новим рішенням представникам цих країн дозволено змагатися у Вімблдоні за умови підписання декларації про нейтралітет.

Окрім нейтралітету організатори Вімблдону вимагатимуть від російських та білоруських тенісистів не отримувати фінансування від своїх держав. Ця вимога включає спонсорську допомогу від компаній, які керуються Росією чи Білорусією або ж частково їм належать.

У своїй заяві Асоціація лаун-тенісу назвала правильним рішення 2022 року про відсторонення російських та білоруських тенісистів від змагань. Організатори Вімблдону зазначили, що Україна переживає значні проблеми через вторгнення РФ, однак саме через санкції ATP та WTA їм довелось скасувати відсторонення.

"Ми продовжуємо вважати, що це був правильний курс, і хотіли б подякувати всім, хто його підтримав. Минув рік, а страждання народу України в результаті війни на їхній території не припиняються. Проблеми в тенісі або спорті в цілому є незначними в порівнянні з цим".

"Однак наше минулорічне рішення заборонити російським та білоруським тенісистам брати участь у наших турнірах призвело до значних штрафних санкцій з боку ATP та WTA, включно з реальною перспективою припинення нашого членства, якщо ми повторимо заборону у 2023 році", - йдеться у повідомленні LTA.

Що відомо

  • ATP і WTA дозволяють російським та білоруським тенісистам брати участь у своїх турнірах на умовах нейтралітету - без використання державної символіки обох країн.
  • При цьому обидві організації виступають проти повного відсторонення спортсменів. Свою позицію вони пояснюють тим, що такий крок є формою дискримінації проти окремих гравців на основі їхнього громадянства.
  • У 2023 році Вімблдонський турнір стартує 3 липня й триватиме до 16-го числа. Чинними чемпіонами змагань в одиночному розряді є Новак Джокович (Сербія) та Єлена Рибакіна (Казахстан).
На початок