Обстріли лікарні у Херсоні, браконьєри у нацпарку. 399 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли лікарні у Херсоні, браконьєри у нацпарку. 399 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріли лікарні у Херсоні, браконьєри у нацпарку. 399 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, чоловіки прибирають територію біля обстріляної російськими військами лікарні ім. Лучанського, 28 березня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

399 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, танків, ствольної та реактивної артилерії обстрілює російська армія. Попри все у звільнених населених пунктах тривають стабілізаційні заходи. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На лівобережжі Херсонщини Сили оборони знищили вісім одиниць російської техніки. Зокрема — три артилерійські установки, безпілотник, чотири автівки, в тому числі дві з боєкомплектом.
  • Російські війська обстріляли лікарню у Дніпровському районі Херсона. Було щонайменше п'ять вибухів. Один зі снарядів ударив по п'ятому поверху будівлі. Вибуховою хвилею в головному корпусі з одного боку вибило майже всі вікна. Загиблих та поранених немає.
  • На лівобережжі Херсонщини військові РФ шукають колишніх учасників АТО та їхніх родичів. У селах Скадовського та Каховського районів вони провели рейди. Це потрібно окупаційній владі, щоб відзвітувати про боротьбу з підпіллям.
  • Рятувальники Херсонщини отримали автомобіль медичної допомоги від благодійного фонду "Справжні українці". Спецавтівка обладнана для надання медичної допомоги фахівцям ДСНС у випадку травмування.
  • Херсонці, яким під час окупації не надходили соціальні виплати від держави через "Укрпошту", зможуть їх отримати. Для цього потрібно звернутись до найближчого відділення Ощадбанку та оформити картку, а також написати заяву в управлінні соцзахисту.
  • На Херсонщині на озері Біле водні поліцейські виявили 27 сіток, шість ятерів, дві раколовки загальною довжиною близько 1800 метрів. У них — риби на мільйон грн. Наразі поліція встановлює власників незаконних знарядь лову для притягнення їх до відповідальності за браконьєрство.

"Маршруток мало, але ж і людей мало": як працює громадський транспорт у Херсоні

Роботу громадського транспорту у Херсоні подовжили на 2 години. Скільки перевізників виходять на міські маршрути щодня та в яких умовах працюють дізнавалися кореспонденти Суспільного.

З 27 березня громадський транспорт у Херсоні працює до 18.30. Рішенням МВА його роботу подовжили на 2 години. Херсонець Юрій громадським транспортом зараз користується рідко. За його словами, маршрутних автобусів по місту їздить менше, ніж до війни й пасажирів небагато.

Як повідомив Суспільному заступник начальника МВА Сергій Орєхов, ввечері пасажиропотік зменшується, але дотримання графіку руху вимагають і від комунальних, і від приватних перевізників.

Щодня на маршрути виходить від 85 до 92 маршрутних автобусів. Дев'ять маршрутів обслуговують приватні перевізники, ще 10 — підприємство "Херсонський комунальний транспортний сервіс", розповів його директор Андрій Лапицький.

"Водіїв вистачає. З запчастинами та паливом перебої, просимо про допомогу. Іноді місто нам сприяє, з закупівлями допомагає, не відмовляють", — розповів директор підприємства.

Як жителі Томиної Балки на Херсонщині пережили окупацію

Під час окупації поблизу села Томина Балка Білозерської громади розташовувались позиції російських військових, в будиночках біля ставків жили, на околицях села облаштували кухню. Покинуті позиції військових РФ бачили кореспонденти Суспільного.

Житель Томиної Балки Володимир показав залишки позицій російських військових поблизу села. За його словами, місцеві під час окупації відстежували переміщення військ РФ і намагались передати цю інформацію ЗСУ.

За словами Володимира, навколо села розташовувалися артилеристи, які жили поблизу своїх позицій. У колишньому складі на околицях облаштували кухню, а в будиночках біля ставків жили. Перед втечею на лівий берег усе розграбували та лишили після себе сміття і військові форми. А ще — викрадену в людей побутову техніку.

Будинки жителів Томиної Балки військові РФ під час окупації перевіряли регулярно, розповідає Володимир.

"Закривали село. На кожну вулицю заїжджає по БТРу і починають перевіряти кожну хату. Десь о дев'ятій ранку в них починався "шмон". Казали — зброю шукають. І їм дуже важливо було телефон здобути. Показуєш "дерев'яний", звичайний Nокіа кнопковий, і у них одразу відпадають питання", — згадує Володимир.

У Нововоронцовці Бериславського району працюватиме мобільний сервіс МВС

У Нововоронцовці Бериславського району 30 березня працюватиме мобільний сервіс МВС, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

З 10:00 до 16:00 за адресою вул. Горького, 7 можна отримати такі послуги:

  • реєстрація/перереєстрація транспортних засобів
  • обмін/відновлення посвідчення водія
  • відновлення свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу
  • вибракування
  • подати заявку на отримання міжнародного посвідчення

На Херсонщині за добу відновили електропостачання у шести населених пунктах

На Херсонщині бригади енергетиків виконали відновлювальні роботи та заживили від ПС/35 кВ "Високовська" п'ять населених пунктів. Також подали напругу до Краснолюбецька Бериславського району, повідомило у Telegram Херсонобленерго.

Енергетики під'єднали у Високому 343 споживачів, у Вірівці — 163 абонентів, у селі Матросівка — 25 споживачів. 122 домоволодіння у Чайкіно зі світлом, у Куйбишево (Вітрове) — 35 абонентів. Також у Краснолюбецьку Бериславського району заживили 87 абонентів, йдеться у повідомленні.

У Херсоні потрібні донори усіх груп крові

Херсонському обласному центру служби крові на 30 березня потрібні донори І-ІІІ позитивної та усі групи негативної групи крові для важкохворих та поранених при обстрілах місцевих жителів. Кров приймають по буднях з 8 до 13:00 за адресою: Миколаївське шосе, 7.

Понад 5000 гектарів парку "Нижньодніпровський" знищені внаслідок обстрілів армії РФ

За рік повномасштабного вторгнення Росії в Україну на території нижнього Дніпра стались 26 масштабних пожеж, загальною площею 5462,45 га. Такого висновку дійшли науковці парку за результатами аналізу супутникових знімків Sentinel-2. Про це йдеться на офіційній сторінці Національного природного парку "Нижньодніпровський" у Facebook.

Обстріли лікарні у Херсоні, браконьєри у нацпарку. 399 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Наслідки пожеж, які виникли у період з 23 лютого до 15 березня 2022 року на північно-східних околицях м.Олешки, 22 березня 2023 Фото: Національного парку "Нижньодніпровський"/Facebook

Як повідомили у парку, наразі використання методу дистанційного зондування Землі – єдиний спосіб фіксації стану екосистеми НПП "Нижньодніпровський", що гарантує збереження здоров’я та життя співробітників парку. Регулярні пожежі у плавнях, спричинені ворожими обстрілами, несуть непоправну шкоду довкіллю. Йдеться про знищення великої кількості тварин та рослин на території парку, йдеться у дописі.

Російські війська обстріляли сім населених пунктів на Херсонщині — Генштаб

На Херсонському напрямку російські війська обстріляли населені пункти області, повідомив у вечірньому зведенні Генштаб ЗСУ.

Під удар потрапили Веселе, Берислав, Козацьке, Зеленівку, Антонівку, Дніпровське та місто Херсон.

Російські війська обстріляли деокуповане правобережжя Херсонщини та обласний центр

Російські військові продовжують обстрілювати деокуповане правобережжя Херсонщини та обласний центр. Сьогодні вдень під вогнем опинився Берислав. Загалом по населеним пунктам правобережжя минулої доби випустили 172 снаряди.

Вибиті вікна, посічений фасад у виробничого приміщення "Укрпошти" після обстрілу РФ. Директорка херсонської філії Тетяна Морозова розповідає, пряме влучання було в сортувальний об'єкт та дорогу біля будівлі пошти. Поранених немає. Адже робота об'єкта тимчасово призупинена, а охоронці встигли спуститись у бомбосховище.

"Вся частина приміщення, яка виходить на Бериславське шосе, повністю всі вікна, навіть ті що раніше були зашиті OSB-плитами повилітали. Потужність вибухової хвилі була досить висока. Також частина вікон від вибухової хвилі, яка виходить на залізничний перон, також вилетіла. Кількість вікон не рахували", — розповіла Тетяна Морозова.

У Краснолюбецьку Бериславського району 87 абонентів зі світлом

До Краснолюбецька Бериславського району енергетики подали напругу, заживили 87 споживачів, у Telegram повідомило Херсонобленерго.

П’ять років ув’язнення з конфіскацією майна — вирок двом учасницям псевдореферендуму на Херсонщині

Суд визнав винними у колабораційній діяльності двох жительок Херсонської області, які брали участь у проведенні фейкового голосування за приєднання окупованої області до РФ. Про це повідомила у Telegram Херсонської обласної прокуратури.

За даними правоохоронців, їх засуджено до 5 років ув'язнення та позбавлено права обіймати посади в органах державної влади, займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років. Також за рішенням суду в них конфіскують частину майна на користь держави, йдеться у повідомленні.

В окупованому Криму судять кримського татарина з Новоолексіївки Херсонської області

Київський районний суд тимчасово окупованого Криму запросив 10 років позбавлення волі для кримського татарина Аппаза Куртамета. Його викрали з Новоолексіївки у липні 2022 року. Про це у Facebook повідомив Кримськотатарський Ресурсний Центр.

Обстріли лікарні у Херсоні, браконьєри у нацпарку. 399 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Рефат Чубаров/Facebook

За даними Центру, Аппаза Куртамета підозрюють у фінансуванні терористичної організації за ст. 208 ч. 1 Кримінального кодексу РФ. За версією слідства, він позичив 500 гривень своєму знайомому, який, як дізнався Аппаз після здійснення грошового переказу, служить у "Батальйоні ім. Номана Челебіджихана", йдеться у повідомленні.

Внаслідок обстрілу Берислава поранений чоловік

Сьогодні російські війська вдарили з авіації по територіях промислових підприємств Берислава. Під ударом опинилися колишні виробничі цехи заводів, повідомив у Telegram керівник РВА Літвінов.

Також, від вибухової хвилі пошкоджені близько 15 будинків, у домівках зруйновані дахи та вибиті вікна, йдеться у повідомленні. Один чоловік поранений, його доставили у лікарню.

Сили оборони півдня знищили 12 військових РФ та російську спецтехніку

Як повідомив у Telegram речник Оперативного командування "Південь" Владислав Назаров, впродовж минулої доби ракетники та артилеристи знищили 12 військових РФ, багатоцільовий тягач для артилерійських установок та черговий моторний човен, яким російські диверсійно-розвідувальні групи намагались переміщуватись між островами гирла Дніпра. Також збили безпілотний розвідник "Орлан-10".

СБУ затримала колишнього інструктора автошколи. Його підозрюють у колабораціонізмі

Співробітники СБУ викрили колаборанта, який працював в окупаційному "головному управлінні МВС Херсонської області", йдеться у повідомленні відомства.

Колишній інструктор автошколи після звільнення Херсона тричі змінював адреси проживання. Правоохоронці встановили місцеперебування і затримали чоловіка. Його підозрюють у колабораційній діяльності.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні та області — повітряна тривога!

Російські військові викрали старосту одного із сіл Скадовського району

Військові РФ викрали старосту одного із населених пунктів тимчасово окупованого Скадовського району. Про це на сторінці у Facebook повідомила поліція Херсонської області.

Місцеперебування жінки наразі невідоме, йдеться в повідомленні.

Загалом за добу 28 березня поліція відкрила 42 кримінальні провадження за фактами воєнних злочинів російських окупантів на Херсонщині.

28 березня російська армія обстріляла чотири громади Бериславського району

28 березня російська армія обстріляла Бериславську, Новоолександрівську, Новорайську та Тягинську громади. Про це в Telegram повідомив керівник Бериславської районної військової адміністрації Володимир Літвінов.

Під ударами опинились Берислав, Михайлівка, Червоний Маяк та Тягинка. Внаслідок обстрілів пошкоджені приватні будинки та господарські споруди. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Впродовж доби армія РФ випустила 65 снарядів по території Херсонської громади

За даними Херсонської міської військової адміністрації, минулої доби російська армія 16 разів била по території громади. Застосувала 95 снарядів, які завдали ураження у Херсоні, Антонівці та Зеленівці. Одна людина поранена. Про це в Telegram повідомила МВА.

СБУ оголосила підозру у колаборанстві керівниці фейкового "відділу освіти" Новотроїцького на Херсонщині

Служба безпеки України оголосила підозру у колабораційній діяльності колишній вчительці математики Новотроїцького ліцею №1 Тетяні Кришко. Повідомлення про підозру опубліковане на офіційній сторінці Офісу Генерального прокурора.

У документі йдеться, що Тетяна Кришко не пізніше 6 липня 2022 року погодилась співпрацювати з окупаційною "владою" і очолила "відділ освіти" у Новотроїцькому Генічеського району. На посаді здійснювала організаційні та господарчі функції на користь держави-агресора і встановлення окупаційного режиму.

Їй загрожує від 5 до 10 років ув’язнення з позбавленням права займатись певним видом діяльності до 15 років з конфіскацією майна або без неї.

Обстріли лікарні у Херсоні, браконьєри у нацпарку. 399 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Фото: Тетяна Кришко/Facebook

Росіська армія за добу 34 рази обстріляла Херсонщину: одна людина поранена

Впродовж 28 березня військові РФ противник 34 рази з авіації та артилерії били по території Херсонської області. Поранена людина, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

Херсон обстріляли тричі. 17 снарядів влучили у житлові квартали міста, приватні й багатоквартирні будинки, територію та будівлі лікарні, а також виробничого приміщення "Укрпошти", йдеться в повідомленні.

Армія РФ обстріляла Херсон та Антонівку

За повідомленням Генерального штабу ЗСУ, на Запорізькому та Херсонському напрямках впродовж минулої доби російська армія діяла в обороні і обстріляла Херсон та Антонівку. Про це йдеться в оперативній інформації станом на ранок 29 березня.

На початок