Книжку про археологічні знахідки України презентували у Тернополі

Книжку про археологічні знахідки України презентували у Тернополі

Книжку про археологічні знахідки України презентували у Тернополі
. Суспільне Тернопіль

Книжку про археологічні знахідки України за останні 30 років презентували у Тернопільському педуніверситеті. ЇЇ авторами є понад 60 археологів з різних регіонів, зокрема, і з Тернопільщини. Про це розповів голова Тернопільського осередку Спілки археологів Богдан Строцень.

За його словами, назва видання – "Археологія України за роки незалежності". Це науково-популярне видання "Спілки археологів України". У книжці в хронологічній послідовності йдеться про найбільш відомі пам’ятки.

"У цій книжці все цікаво, бо там розкриті різні періоди роботи археологів. Більше того, кожний період розкривав автор, який досліджував ту пам’ятку і професійно займається цим періодом, а хто скаже краще? Археологи за 30 років незалежності зробили значно більше, ніж у тій книжці. Але все в книжку ввійти не може. Тут подані найбільш видовищні пам’ятки".

Богдан Строцень
Богдан Строцень. Суспільне Тернопіль

Директор Борщівського обласного краєзнавчого музею, археолог Михайло Сохацький – один із авторів книги. Він написав статтю про печеру Вертеба на Борщівщині, яку досліджує з 1995 року.

"Тут подана коротка інформація про носіїв трипільської культури, які були виявлені в печері Вертеба. У статті описані найважливіші знахідки за роки досліджень, важливі нові дослідження, сучасні, зокрема про генну історію носіїв трипільської культури, це дуже важливо. Ми часто знаємо, які люди залишили після себе артефакти, об’єкти, але мало знаємо про те, як жили ці люди, який був їхній спосіб життя, чим хворіли. А саме антропологічні, генетичні дослідження дають можливість на цю проблему глянути по-іншому".

Михайло Сохацький
Михайло Сохацький. Суспільне Тернопіль

У книжці є кольорові ілюстрації, деякі статті містять QR-коди, скануючи які, читач зможе отримати більше інформації.

Книжку можна завантажити в електронному вигляді на сайті Спілки археологів. Студент Тарас Якимчук, який прийшов на презентацію, каже, вже це зробив.

"Як тільки анонсували, я чекав випуску на сайті Спілки археологів України і одразу дивився в електронному варіанті. Я гортав те, що мене цікавило, навіть мав змогу побувати на пам’ятках, на розкопках, про які там писали".

Тарас Якимчук
Тарас Якимчук. Суспільне Тернопіль

Мета книжки – доступною мовою, без наукових термінів розказати про результати своєї роботи, – каже археолог Михайло Сохацький.

"Якось склалося так, що академічна наука робить багато в дослідницькому плані, науковому, але пересічні громадяни не завжди мали можливість в популярній формі про це довідатися".

Презентація книжки про археологічні знахідки України
Презентація книжки про археологічні знахідки України. Суспільне Тернопіль

Видання передадуть у бібліотеки та військові госпіталі, – розповів Богдан Строцень.

Читайте також

На початок