Голова МЗС Угорщини запевнив, що підтримує територіальну цілісність України

Голова МЗС Угорщини запевнив, що підтримує територіальну цілісність України

Голова МЗС Угорщини запевнив, що підтримує територіальну цілісність України
. Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто на зустрічі голів МЗС країн Євросоюзу у Брюсселі, 23 січня 2023 року. Фото: AP

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто заявив, що Угорщина виступає за мир в Україні, але це не означає, що вона погоджується з тим, що Росія залишить за собою українські території, яку вона нині контролює.

Про це угорський урядовець сказав в інтерв’ю Associated Press.

"Ви знаєте, зупинити війну і сісти за стіл переговорів не означає, що ви приймаєте статус-кво. Коли війна припиняється і починаються мирні переговори, зовсім не обов'язково, щоб кордони проходили там, де проходить лінія фронту", — зазначив Сіярто.

За його словами, Угорщина знає це із власної історії.

"Припинення вогню має настати зараз", — переконаний міністр.

Раніше Петер Сіярто за результатами зустрічі із заступницею Генерального секретаря ООН з прав людини Ілзе Брандс Херіс заявив, що Угорщина не підтримуватиме європейську та євроатлантичну інтеграцію України через нібито дискримінацію Києвом прав угорської етнічної меншості.

Позиція Угорщини щодо війни Росії проти України

Політичні відносини між Україною та Угорщиною залишалися напруженими через позицію угорського уряду стосовно санкцій проти Росії. Зокрема, країна не підтримувала посилення обмежень проти російського нафтового і газового сектору. Крім цього, 31 травня 2022 року Орбан заявив, що Угорщина домовилася із ЄС і отримала дозвіл купувати російську нафту.

У червні 2022 року старший радник прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана заявив, що Європейський Союз має припинити запроваджувати санкції проти Росії через її вторгнення в Україну і натомість домагатися припинення вогню та початку переговорів.

У липні Орбан заявив, що Захід має припинити озброювати Україну і зосередитися на мирному врегулюванні. В українському МЗС відреагували на заяву Орбана. Речник міністерства Олег Ніколенко зазначив, що на другий день після візиту міністра закордонних справ Угорщини до Москви, де він просив збільшити обсяги постачання російського газу, Орбан поновив риторику про неефективність санкцій ЄС проти РФ.

За даними угорських ЗМІ, 21 вересня на закритій зустрічі із законодавцями Віктор Орбан заявив, що Європейський союз повинен скасувати свої санкції проти Росії до кінця цього року, адже вони шкодять більше самим європейцям, ніж Росії. Також Угорщина тривалий час виступала проти надання Україні 18 мільярдів фінансування від ЄС.

18 листопада міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто назвав недієвими антиросійські санкції Європейського Союзу і закликав піти у відставку лідерів країн ЄС, які виступали за обмеження.

При цьому, за даними соціологічного інституту Publicus, в Угорщині зростає невдоволення проросійським курсом уряду Віктора Орбана.

Очільник МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що ставлення Угорщини до України лишиться незмінним, допоки прем'єром лишається Віктор Орбан.

Читайте також

Угорщина не буде арештовувати Путіна на своїй території — глава адміністрації Орбана

На початок