Викладачка з Херсона навчає української мови в Оксфорді

Викладачка з Херсона навчає української мови в Оксфорді

Ексклюзивно
Викладачка з Херсона навчає української мови в Оксфорді
. Інна Сопрончук, викладає українську мову в Оксфорді Фото: Інна Сопрончук/Facebook

Херсонка Інна Сопрончук навчає української мови жителів Великої Британії. Нині вона викладає в Оксфорді. До цього дівчина вчила української іноземців онлайн. Своєю історією викладачка поділилася з кореспондентами Суспільного.

Відвідати Велику Британію вона мріяла з дитинства, розповідає Інна Сопрончук. Під час візиту до знайомої, яка живе в цій країні, виникла ідея викладати українську для англійців.

"Я подумала що Оксфорд, це освітня марка Британії. Я знала, що там викладають різні слов'янські мови, але української мови немає. Я подумала, що це неправильно. Тому, я їм написала листа, що можу викладати українську, розповіла про себе і вони погодилися. Вони запитали у студентів чи їм цікаво і студенти сказали "Так їм цікаво". Таким чином я приїхала туди в грудні, а в січні вже почала викладати курси", розповідає викладачка.

вчителька
Інна Сопрончук, в Англії Фото: Інна Сопрончук/Facebook

Українську мову онлайн Інна викладає 7 років. Школу для іноземців заснувала три роки тому.

"У нас було в загальному понад 800 студентів з 28 країн світу. Тобто географія дуже велика, але здебільшого наші студенти з Америки, Канади, Австралії, Британії і Європа. Більшість це Америка і Канада, і саме люди, які вчать українську мову, тому що їх сім’я з України. Їхні батьки, бабусі дідусі емігрували з України і тому вони вчать мову, щоб відновити з ними зв’язок", говорить Інна Сопрончук.

вчителька
Інна Сопрончук, з українським прапором у Львові Фото: Інна Сопрончук/Facebook

На початку повномасштабного вторгнення Інна була у Херсоні. Місяць жила в окупації. За цей час заснувала благодійний онлайн магазин.

"Я зробила цей онлайн магазин, де продаються футболки, худі, різні речі з українською символікою. Ці продукти вони виготовляються і розсилаються із Сполучених Штатів. Це така дропшипінгова система, там їх друкують і розсилають", згадує жінка.

Дохід від продажів в магазині вона відправлялася кільком херсонським волонтеркам. За рік вдалося зібрати 28 тисяч доларів, які витратили на потреби херсонців.

"Ці всі кошти я направляю вже рік Юлії Кисельовій. Вона моя знайома, вона херсонка і зробила із своєї кав’ярні "Єсенін" волонтерський хаб, який називається "Добро штаб". Постійно пересилала їй кошти, вона звітувала. Вона досі займається цією діяльністю. А також Ірині Саліховій. Вона також херсонка і має свій волонтерський проєкт, який називається "Котики-патріотики", розповіла Інна.

Зараз, поки в Оксфорді є перерва в навчанні між семестрами, Інна приїхала в Україну навідати родину. Дівчина говорить, її британські студенти теж мріють відвідати нашу країну після перемоги.

Читайте також

Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини

"З надією та люттю": херсонка представила свої щоденники війни під час заходу у столиці

"Герої без зброї": херсонський рятувальник збирає на тепловізори для пожежних частин свого міста

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок