Легальний бурштин: скільки каміння видобули на Рівненщині за три роки

Легальний бурштин: скільки каміння видобули на Рівненщині за три роки

Легальний бурштин: скільки каміння видобули на Рівненщині за три роки
. Фото: Суспільне Рівне

На Рівненщині легально видобули понад 25 тонн бурштину за три роки впровадження механізму продажу спеціальних дозволів на користування надрами. Про це 22 березня повідомив начальник ОВА Віталій Коваль. Надходження від продажів спецдозволів у державний бюджет склали понад 65 мільйонів гривень.

Загалом за три роки в області через електронні аукціони реалізували 67 спеціальних дозволів на користування бурштиновими ділянками, зазначив Коваль. З них 61 — на ділянки, площа яких не перевищує 10 га.

"З 2020 року запрацював ефективний механізм продажу спеціальних дозволів на користування надрами на відкритих електронних торгах. Це дало можливість значною мірою врегулювати ситуацію з незаконним видобутком бурштину і придбанням спецдозволів на геологічне вивчення та видобування бурштину", — додав він.

Читайте також: Три роки легального видобутку бурштину: приклад фірми, яка працює на Рівненщині

За цей період легальний видобуток бурштину склав понад 25 тонн:

  • у 2020 році — 3,5 тонни;
  • у 2021 році — 8,1 тонни;
  • у 2022 році — 13,9 тонни.

Надходження від продажів спецдозволів у державний бюджет склали понад 65 мільйонів гривень.

"Бізнес повірив у ці державні рішення, про що свідчить активність на торгах, де беруть участь від трьох до п'яти учасників, а також суттєве зростання стартової ціни — у декілька разів по багатьох виставлених на торги бурштинових ділянках", — зауважив Віталій Коваль.

Читайте також: Чим особливий бурштин на Поліссі. Пояснює співавтор нового довідника з Рівного

За його словами, промисловий видобуток бурштину в області може тривати ще декілька десятиліть.

"На сьогодні загальні оцінені промислові запаси восьми розвіданих родовищ бурштину в області становлять понад 400 тонн. Перспективні ресурси бурштину на 67 ділянках, де вже проводяться геологорозвідувальні роботи та ділянках, які ще будуть реалізовані на аукціонах, оцінюються в кількості понад 1500 тонн", — додав він.

Як повідомили Суспільному у пресслужбі Нацполіції в області, з початку 2023 року на Рівненщині вилучили понад пів тонни нелегально видобутого бурштину.

Що відомо

  • У грудні 2019-го Верховна Рада ухвалила закон про регулювання видобутку бурштину. Він передбачає видачу дозволів на видобуток на певних земельних ділянках, також він вносить зміни до Земельного кодексу, якими передбачається проведення розвідувальних робіт щодо пошуку покладів бурштину. Водночас закон запроваджує кримінальну відповідальність за незаконний видобуток і відповідальність за недотримання вимог рекультивації.
  • Після видобутку бурштину рекультивації в області потребує близько десяти тисяч гектарів земель. Це більше, ніж спільна площа міста Рівне та приміського Квасилова. Науковці певні, що шансів на відновлення родючості такого ґрунту – небагато. Про наслідки екологічного лиха Суспільне розповідало ТУТ.
  • Після легалізації видобутку бурштину правоохоронці неодноразово влаштовували рейди на клондайки та у села, де мешкають нелегальні копачі.

Читайте також

  • Рівненські вершники здобули перемоги на Кубку України з кінного спорту. Як проходили змагання
  • Рівненський Верес зіграє благодійний матч з Карпатами. Гроші підуть на реабілітацію військових
  • Відновлення пам'ятки: будівлю лазні садиби Зафранів у Рівному реставрує власник

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок