На Херсонщині почали посівну на 50 тисячах гектарів, решта полів — заміновані

На Херсонщині почали посівну на 50 тисячах гектарів, решта полів — заміновані

На Херсонщині почали посівну на 50 тисячах гектарів, решта полів — заміновані
. Фото: Валентина Гурова/Суспільне Миколаїв

На Херсонщині почали посівну на розмінованих полях. За даними ОВА весняні сільгоспроботи проводять 40 агропідприємств на 50 тисячах гектарів, ще 450 тисяч — заміновані. Про це в етері нацмарафону розповів керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков.

"Це міни й снаряди після обстрілів. Тому потрібно обстеження цих територій, щоб люди могли швидше користуватися землею. Ми дуже вдячні міністерству, ДСНС, благодійним фондам, які недавно надали машини для розмінування. Це прискорить процес", — сказав Толоконніков.

За його словами, наразі не вистачає ресурсів, щоб прискорити розмінування. З урахуванням окупованої частини Херсонщини, після її звільнення, він може тривати років 10, каже Толоконніков.

"Але ми маємо надію, що нам буде допомагати весь світ. І програми з гуманітарного розмінування зараз пропрацьовуються і відправляємо запити, щоб нам допомагали технікою і людьми. І як тільки ми відкинемо російських окупантів, щоб вони не могли обстрілювати, ситуація стане значно кращою", — сказав керівник пресофісу ОВА.

Що відомо

  • Деокуповані території Херсонської області засмічені та щільно заміновані російськими снарядами. Аграрії намагаються шукати свої методи вирішення ситуації та допомагають вибухотехнікам розміновувати поля.
  • Третина від загальної площі України забруднена вибухонебезпечними предметами. А розмінування в Україні займе в середньому 10 років.
  • Зведений піротехнічний загін знешкоджує вибухонебезпечні предмети на об’єктах інфраструктури звільненої частини Херсонської області: автошляхи, лінії електропередач та інші комунікації. Лише після їхнього розмінування піротехніки зможуть братися до огляду сільськогосподарських угідь.

Читайте також

"Абсолютна більшість фермерів Херсонщини готові працювати. Головне — це питання безпеки на полях" — Соболевський

Сили оборони знищили спостережний пункт та військову техніку на лівобережжі Херсонщини

Російські війська не припиняють обстрілювати правобережжя Херсонщини, цілять по цивільній інфраструктурі

Вироки за колаборанство, розстріляне авто в Олександрівці. 392 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок