Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини

Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини

Ексклюзивно
Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини
. Херсон. Книги, які отримала обласна книгозбірня, 17 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара відновлює фонди, щоб допомогти книгарням, які постраждали від російських окупантів на Херсонщині. Для цього в книгозбірні започаткували акцію, в рамках якої видання можна подарувати.

До обласної бібліотеки імені Олеся Гончара працівники, які залишилися в місті, приходять кілька разів на тиждень. Зараз вони розбирають і переглядають чергову партію книг. Завідувачка відділу формування фондів Херсонської обласної бібліотеки імені О. Гончара Альона Жогалєва, розповідає, що книги подарували бібліотекам деокупованої Херсонщини.

"Для того, щоб якимось чином допомогти бібліотекам, які постраждали, неурядова організація PEN Ukraine в співпраці з обласною бібліотекою імені Гончара розпочали всеукраїнський збір нових україномовних книг для постраждалих бібліотек деокупованої Херсонщини. Відгукнулася вся Україна. Книги є із Вінниці, Запоріжжя, міста Києва, Івано-Франківська, Львова. Акція продовжується, дякуємо всім благодійникам та дарувальникам", розповідає завідувачка відділу.

Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини
Херсон. Працівники обласної бібліотеки розпаковують подаровані книгозбірні книги, 17 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

В бібліотеці приймають різні видання, говорить Альона Жогалєва. Книги потрібні для дітей, підлітків та дорослих. До загальнонаціонального збору долучилися кияни. За допомоги Печерської елітної ради лідерів, школярів Печерського району та благодійної організації "Ранок. Україна" херсонські книгозбірні матимуть нові видання.

"За їх ініціативи до бібліотеки Гончара передали понад 30 коробок різних книг українською мовою для дітей, дорослих в чудовому стані. Це книги 2020-23 років видання", розповіла Альона Жогалєва.

Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини
Херсон. Книги "Фортеця Тягинь", які отримала обласна книгозбірня у подарунок, 17 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

Краєзнавче видання передала до бібліотек області голова правління культурного центру "Україна. Литва" Наталя Бімбірайте.

"Це видання називається "Фортеця Тягинь", воно акумулювало археологічні дослідження українських вчених про литовську фортецю, яка знаходиться у селі Тягинь Бериславського району Херсонської області. Видання подарували бібліотеці Гончара та головним бібліотекам громад", додає завідувачка.

Також в бібліотеці почали відновлювати фонди періодичних видань, які не поповнювалися з 24 лютого 2022 року. Цю роботу поновили після звільнення Херсона, говорить Альона Жогалєва.

"Завдячуючи херсонській дирекції Укрпошти, працівників бібліотеки Гончара допустили до складських приміщень Укрпошти. Разом з працівниками ми змогли віднайти більшу частину видань, які повинні були надійти до бібліотеки. Це офіційні видання, галузеві видання, офіційні вісники фінансові України, це наука і наукознавство. Маємо надію, що в найближчому майбутньому всі користувачі зможуть їх побачити на полицях нашої бібліотеки", говорить бібліотекарка.

Подарунки для книгарні: на всеукраїнській акції збирають книги для бібліотек Херсонщини
Херсон. Працівниця бібліотеки тримає у руках книги, які подарували книгозбірні, 17 березня 2023 Фото: Суспільне Херсон

За її словами, акція зі збору книг для бібліотек області триватиме до 10 квітня. Долучитися до неї можуть усі.

Що відомо

  • Херсонська обласна універсальна наукова бібліотека імені Олеся Гончара потерпає від обстрілів російськими військовими, бо розташована на березі Дніпра. Як виглядає книгозбірня заразі, чи вдалося зберегти її майно і фонди.
  • У будівлі Херсонської обласної бібліотеки ім. Олеся Гончара від вибухової хвилі вибиті вікна. Військові РФ ймовірно цілили у найвищий в області флагшток, розташований поруч, розповів Суспільному виконувач обов'язків інженера. Це сталося 19 листопада, близько 11-ї години.
  • Плануючи відступ з Херсона, російські війська вивозили не тільки техніку, а й культурні цінності. 12 листопада Херсонська міська рада у Telegram повідомила, що окупанти пограбували Херсонську обласну універсальну наукову бібліотеку імені Олеся Гончара, зокрема вивезли дореволюційні видання.
  • Після розмінування обласну універсальну наукову бібліотеку ім. Олеся Гончара законсервують.
  • Британський письменник та журналіст Ед Вулліамі, син дитячої письменниці та ілюстраторки Ширлі Х’юз приїхав до Херсонської обласної бібліотеки для дітей ім. Дніпрової Чайки. Чоловік передасть закладу частину книжок з бібліотеки своєї матері.

Читайте також

"Сонячні діти Херсонщини". Голова громадської організації розповіла про життя в окупації та плани на майбутнє

Зруйновані будинки, розкрадені підприємства та знищений врожай. Як жителі Томиної Балки на Херсонщині пережили окупацію

На Херсонщині ліквідували організатора катівень Москаленка — ГУР

Обстріли Велетенського, Львового та Антонівки, примусова "евакуація" жителів Херсонщини. 391 день війни: хроніка подій

Читайте нас у Telegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок