У лікарні Чернівців вперше провели гастростомію – операцію для дитини, яка не може їсти через рот

У лікарні Чернівців вперше провели гастростомію – операцію для дитини, яка не може їсти через рот

У лікарні Чернівців вперше провели гастростомію – операцію для дитини, яка не може їсти через рот
. На фото операція з накладання гастростоми у Чернівцях. Джерело: Чернівецька обласна дитяча лікарня

В обласній дитячій лікарні Чернівців провели операцію зі створення штучного входу до шлунка – її потребують пацієнти, які не можуть харчуватися через рот. Раніше, щоб зробити таку операцію, потрібно було їхати в київський "Охматдит". Тепер лікарня закупила обладнання і може проводити операції на місці.

Про це у коментарі Суспільному розповів медичний директор лікарні Олександр Тесліцький.

За його словами, ця операція важлива для дітей, які мають захворювання центральної нервової системи або важку хворобу бронхів. Таким дітям часто складно ковтати та харчуватися через рот. У лікарні зараз є дев'ять дітей, яким потенційно потрібно встановити гастростому.

"Діти з такими хворобами потребують використання зондів, щоб харчуватися. Часте встановлення зондів може спричинити запалення та ускладнення з боку бронхіальної системи. Тому такі діти часто перебувають у лікарнях", – каже Тесліцький.

Операція дасть змогу уникнути цих ризиків, а також забезпечити дітям збалансоване харчування, бо через розмір зонда вони не могли їсти деякі продукти.

"Завдяки сучасному обладнанню ми можемо бачити місце, де найкраще зробити отвір. Також це менш травматично для пацієнта", – розповідає лікар.

Обладнання вартує понад п'ять мільйонів гривень. Його купили за гроші закладу. Також частину грошей розподілили у Міністерстві охорони здоров'я. За словами Тесліцького, торік в області було понад 70 дітей, як потребували гастростомії.

Читати також

Вперше зробили операцію зі зменшення шлунку: як хірург з Херсона розвиває новий напрям лікування у Чернівцях

Буковинський онкоцентр забезпечений ліками для хіміотерапії на 35%: що відомо

На початок